Atanmış Mirasçılık Hakkında

9 yıl 7 ay önce #2768 Yazan: Ahmet Yılmazer
Malik ölmeden önce vasiyetname düzenlemiş olup bütün malvarlığını hayattaki üç çocuğuna vasiyet etmiştir. Mahkemede vasiyeti açmış, kesinleştirmiştir ve neticesinde de üç çocuk icin Mirasçılık belgesi düzenlemiştir, malik hayattaki eşine de miras bırakmamış olup eşi de bu duruma mahkemede itiraz etmemiş hatta noterden muvafakatname vermiştir. Yapılacak bu işlemi intikal olarak mı seçeceğiz ve harç alacak mıyız?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 7 ay önce #2782 Yazan: bedrettin toy
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı tarifenin 3. pozisyonu uyarınca %0 11,38 Tapu Harcı almamız gerekir. Yapılan işlem Vasiyetnamenin Tenfizi işlemidir. Bu nedenle tenfiz kararında vasiyet edilen üç kişinin ismi geçmiştir.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 7 ay önce #2788 Yazan: Ahmet Yılmazer
Bedrettin bey, tenfiz kararı yok. Dediğim gibi muris bütün malvarlığını bağışlamış ve bu sebeple atanmış Mirasçılık belgesi verilmiş. Eğer muayyen mirasçılık olsaydı tenfiz kararı arardık.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 7 ay önce #2824 Yazan: dörtgöz

ATANMIŞ MİRASÇILARDA VASİYETİN İNFAZI

Malik ölmeden önce vasiyetname düzenlemiş olup bütün malvarlığını hayattaki üç çocuğuna vasiyet etmiştir. Mahkemede vasiyeti açmış, kesinleştirmiştir ve neticesinde de üç çocuk icin Mirasçılık belgesi düzenlemiştir, malik hayattaki eşine de miras bırakmamış olup eşi de bu duruma mahkemede itiraz etmemiş hatta noterden muvafakatname vermiştir.
Atanmış mirasçılar için vasiyetnamenin tenfizi kararı almaya gerek yoktur. Mahkemenin verdiği mirasçılık belgesine göre intikal işlemi yapılır. Bu halde, harç almaya gerek yoktur. Zira bu işlem vasiyetnamenin tenfizi değil, mirasın intikali işlemidir.
Belli mal (izmirde'ki ev, Adana'daki tarla gibi) vasiyetinde ise vasiyetnamenin tenfizi kararı istenir.
Mirasın kanuni mirasçılara intikali harçtan istisna tutulmuştur. Ancak mirasçı atananlar arasında kanuni mirasçılar dışında bir üçüncü kişi de olsaydı tescil yine mirasçılık belgesine göre yapılacak ancak sadece onun miras intikali için vasiyetbnamenin tenfizi harcı alınacaktı. Zira o kanuni mirasçı değildir. Gürsel Öcal DÖRTGÖZ
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bedrettin toy, Şükrü MERCİMEK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.058 saniye
Geliştiren: Kunena Forum