İrtifak hakkının terkininde harç

8 yıl 9 ay önce #4408 Yazan: tigana
Sayın Üstadlarım.TEDAŞ, kendi lehine tesis edilmiş elektrik hattının atıl duruma gelmesi nedeni ile taşınmaz sahibinden bedel tahsil ederek Müdürlüğümüze, içeriğinde bedelin de belirtildiği yönetim kurulu kararı ve üst yazı göndererek irtifak hakkının terkinini istemiştir.Sorum şu.Bu irtifak hakkının terkininden %20 harç mı alınır? yoksa maktu harç mı alınır? Yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 9 ay önce #4415 Yazan: bedrettin toy
İrtifak hakkının terkininde, (4) sayılı tarifenin 14 nolu pozisyonu gereğince maktu terkin harcı tahsil edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 9 ay önce - 8 yıl 9 ay önce #4475 Yazan: dörtgöz
İntifa Dışındaki İrtifak Haklarının Bedelli Terkini
İntifa Hakkı dışındaki irtifak haklarının bedelli terkininde harcın nasıl hesaplanacağı Kanunlarda düzenlenmemiştir. Bu nedenle bedelli veya bedelsiz olsun intifa hakkı dışındaki irtifak haklarının terkinin de Tarifenin 13/c bendine göre maktu terkin harcı alınması gerekir.
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 4. pozisyonu, "Gayrimenkul üzerine irtifak hakkı tesis ve devrinde tesis ve devir için ödenen bedel (Bu bedel, üzerinde hak tesis edilen gayrimenkulün emlak vergisi değerinin iki katından çok olamaz) üzerinden devir alan için (Binde 20) harç alınır" hükmündedir.
Burada tesis veya devir yoktur. Vazgeçme vardır. Vazgeçme yani feragat hali özel bir harca tabi tutulmamıştır.
sadece intifa da bedelsiz feragat özel bir harca tabi tutulmuştur. Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 4. pozisyonu, "Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayrı ayni hakların bağışlanmasından, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden (Binde...) harç alınır" hükmündedir.
Gürsel Öcal DÖRTGÖZ *
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bedrettin toy

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.054 saniye
Geliştiren: Kunena Forum