Mahkeme Kararının Tescilinde Tapu Harcı

8 yıl 10 ay önce #4102 Yazan: tyavuzcan
Selamlar;
Muris sağlığında sahip olduğu 22 adet taşınmazdaki hissesini torununa bağışlamıştır. Murisin vefatını müteakiben 4 yasal mirasçısından 3' ü İzmir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde 4721 sayılı TMK Kanununun 669 ncu maddesi hükümleri kapsamında mirasta denkleştirmenin sağlanabilmesi için davalı adına olan tapu kayıtlarının iptali ile yasal miras payları uyarınca kendi adlarına tesciline, iade talebinib kabul edilmemesi halinde ise yapılan sağlar arası karşılıksız kazandırmalar ile saklı payları ihlal edildiğinden, bu kez tenkis taleplerinin kabulü ile davalı adına olan tapu kayıtlarının saklı payları oranında tenkisen iptaline ve kendi adlarına tapuya tesciline karar verilmesi istemli olarak, terditli bir iade ve tenkis davası ikame etmişlerdir.
Yargılama esnasında tarafların anlaşması üzerine taraflar arasında düzenlenen sulh sözleşmesi kapsamında davacıların tenkis talepleri kabul edilerek, taşınmazların davalı adına olan tapu kayıtlarının iptaline ve saklı payları oranlarında davacılar adına tesciline karar verilmiş, bu karar kesinleşmiştir.
Kesinleşen Mahkeme kararını infaz için ilgili tapu sicil müdürlüğüne ibraz ettiğimizde her bir taşınmaz için mahkeme kararında gösterilen değer üzerinden satış harcı oranında harç alınacağı belirtilmiştir.
Bir hukukçu olarak, yukarıda anlatılan olay örgüsüne bağlı olarak gerçekleşecek tescil işleminin satış ile bir alakasının bulunmaması öte yandan bu işlemin ivazlı bir devralma şeklinde de yorumlanamayacağı kanaatiyle tescil işlemi için 492 sayılı Harçlar Kanununun eki 4 sayılı tarifenin 13/c hükmü gereğince harç aranması gerektiğini düşündüğümden konuyu sizlere danışmak istedim.
Konuya ışık tutması ve anlatımlarının bir yanlış anlamaya sebep olmaması
açısından Mahkeme Kararını da ekliyorum.
İlgilenecek ve cevap verecek olanlara şimdiden teşekkürler.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 10 ay önce #4121 Yazan: tyavuzcan
Mesajı 48 kişi okumuş, ancak tek bir yorum yapılmamış cevap da verilmemiş.

Buradan şu iki olasılık çıkıyor.

1. Ya hiç kimse sorunun net yanıtını bilmiyor. (Üyelerin çoğu mesleklerinde uzmandan öte otorite oldukları için bu ihtimal vermiyorum.)

2. Ya da aslında tashih harcı alınması gerektiği kanaatinde olunmasına rağmen ilgili tapu dairesi aksi yönde görüş açıkladığından kimse ters düşünce de olduğunu belirtmek istemiyor.

Açıkçası oldukça şaşkınım, ben bu sitenin kuruluş amaçlarından biririnin ve belki de en önemlisinin hatalı uygulamaların önüne geçilmesi ve bu kapsamda biz vatandaşların doğru bilgilendirilmesi olduğunu düşünmüştüm.

Saygılarımla

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 9 ay önce #4412 Yazan: dörtgöz
Mirasta İade Davasında Harç Oranı
Mirastan mal kaçırıldığı için dava açılarak kazanılmış ve mahrum olan mirasçılar lehine tapu iptal ve tescil kararı verilmişse, bu kararın tapuda infazı için, her hangi bir harç alınması mümkün değildir. Bu durum miras intikali olarak değerlendirilmeli ve hiç bir harç alınmadan kesinleşmiş karar tapuda infaz edilmelidir. Zira davacılar yasal miras haklarına kavuşmak için dava açmışlardır. Yasal miras hakkının tapuda intikali için her hangi bir harç oranı öngörülmemiştir. Gürsel Öcal DÖRTGÖZ
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: tyavuzcan

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 9 ay önce #4414 Yazan: tyavuzcan
Sayın Dörtgöz,

Cevabınız için teşekkürler

Saygılarımla

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.065 saniye
Geliştiren: Kunena Forum