UYGULANAMAYAN MAHKEME KARARI

8 yıl 5 ay önce #4852 Yazan: KADASTRO72
KAMULAŞTIRMA PLANI GRAFİK ,PAFTASI GRAFİK OLAN BİR PARSELE KAMULAŞTIRMAYA YÖNELİK DAVA AÇILIYOR. DAVA DEVAM EDERKEN PARSEL İFRAZ GÖRÜYOR VE PLANSIZ ALANLAR YÖNETMELİĞİ 62. MADDEYE GÖRE 16 PARÇAYA AYRILIYOR ( ÜLKE KOORDİNAT SİSTEMİNDE). DAVACININ YERİ BU YENİ OLUŞAN PARSELLERDEN BİRİNDE KALDIĞI MAHKEME KARARINDA BELİRTİLİYOR.MAHKEME İFRAZ SONRASI OLUŞAN PARSELE GÖRE KARAR VERİLİYOR, KARAR KESİNLEŞMEDEN PARSELLER 22 A UYGULAMASI GÖRÜYOR. BU UYGULAMADA DAHA ÖNCEKİ İFRAZ (ÜLKE KOORDİNAT SİSTEMİNDE) DİKKATE ALINMIYOR SINIRLAR DEĞİŞİYOR. 22 A DAN ÖNCE İFRAZ BEYANNAMESİNDE VE KAMULAŞTURMA PLANINDA PARSELDEN GEÇEN KAMULAŞTIRMA HATTI TEK PARÇA İKEN (SADECE GÜNEYDEN İKEN) DOĞU VE KUZEYDEN DE KAMULAŞTIRMA HATTI GEÇİYOR. FEN BİLİR KİŞİSİ MAHKEMEYE ÖLÇEKSİZ KOORDİNATSIZ KROKİ VERİYOR (KROKİ 22A İLE AYNI ŞEKİL OLARAK). VE RAPORDA PARSELDEN A,B,C KAMULAŞTIRMA MİKTARLARINI YAZMIŞ VE KROKİDE YERLERİNİ İŞARETLEMİŞ. DAVACININ HİSSESİNE DÜŞEN MİKTAR ....M² DİR DEMİŞ. MAHKEME DE DAVACININ HİSSESİNE DÜŞEN MİKTARIN KAMULAŞTIRILMASINA DEMİŞ ( KROKİDEKİ A,B,C, NİN KAMULAŞTIRILMASINADEMEMİŞ.) HİSSE NASIL KAMULAŞTIRILIR?
DAVA KADASTRO PARSELİNE AÇILMIŞ, DAVA AÇILAN PARSEL İFAZ SONUCU BÖLÜNMÜŞ, KARAR İFRAZ SONRASI OLUŞAN PARSEL İÇİN VERİMİŞ. ANCAK 22/ A UYGULAMASI GÖRÜNCE PARSEL NOSU VE SINIRLAR YİNE DEĞİŞMİŞ. BİLİR KİŞİ RAPORU İFRAZ PARSEL NOSU İLE VERİLMİŞ ANCAK KROKİ ŞEKİL OLARAK 22/A DA OLUŞAN PARSEL. KARAR 2015 TE KESİNLEŞEREK KADASTROYA GÖNDERİLDİ.
ÖZETLE KARARIN UYGULANABİLİRLİĞİ YOK. KARARDA GEÇEN PARSEL 22/A SONRASI DEĞİŞMİŞ (KÖYÜN ADI PARSEL NOSU SINIRLARI). BİLİRKİŞİ RAPORUNUN DA UYGULANABİLİRLİĞİ YOK. TAVZİH KARARI DA ÇÖZÜM DEĞİL NE YAPMAM LAZIM.
ÜSTE YAZILANI ANLAYAMADIYSANIZ YA DA ANLATAMADIYSAM ÖZET KISMA CEVAP VERİRSENİZ SEVİNİRİM.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 4 ay önce #4896 Yazan: KADASTRO72
BARİ SORUYU SİLİN. SIFIR CEVABI GÖRÜNCE ÜZÜLÜYORUM. BEYANNAMENİN DÜŞÜNCELER HANESİNE "BU PARSELE AİT MAHKEME KARARI VARDIR." YAZILARAK TAPUYA GÖNDERİLİR.PAFTASINA İŞLENMEZ. BU PARSELE İLGİLİ BAŞKA İŞLEM GELDİĞİNDE NE YAPILIR? ŞİMDİ DE KAFAMA BU TAKILDI. BUNU DA YAYINLAMAYIN LÜTFEN.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 4 ay önce - 8 yıl 4 ay önce #4898 Yazan: hkocak
Sn. "KADASTRO72" dikkatine;

Sitem ediyorsunuz ama sorunuz tam anlaşılmıyor. Cevabı yazılamayacak olsa bile soru, bir, bilemediniz ikinci okuyuşta anlaşılması gerekir. Ama sizin sorunuz tam olarak anlaşılmıyor.

İlk cümlenize bakalım; "Kamulaştırma planı grafik, paftası grafik olan bir parselde kamulaştırmaya yönelik dava açılıyor" diyorsunuz. Kamulaştırma ve davanın mahiyeti anlaşılmıyor. Hal böyle olunca sorunun devamını okumak da zorlaşıyor. Yazıların tamamının büyük harf olması ve zaten karışık olan soruda bir de tekrarlar ve imla hataları olduğunda, o soruyu okuyup anlamak da oldukça zorlaşıyor... Ben soruyu defalarca okumak zorunda kaldım ama anladığımdan tam olarak emin değilim.

Grafik paftada bulunan parselden kısmen kamulaştırma var, doğru mu?... Yapılan kamulaştırmada, kamulaştırmayı yapan kurum ile taşınmaz sahibi anlaşamadığı için (rızai ferağ olmadığı için) dava açılmış öyle mi? ... Kısmen kamulaştırma olduğundan bu parseldeki hissedarlardan birine düşen kısım kamulaştırılıyor, bu da tamam mı? (Hisse kamulaştırması mümkündür. 1467 sayılı genelge).

Bir yerde paftanın grafik olduğundan ve de Mahkeme fen bilirkişisinin Mahkemeye ölçeksiz koordinatsız kroki verdiğinden bahsediyorsunuz bir yerde de kamulaştırma planının Ülke Koordinat Sisteminde olduğundan bahsediyorsunuz, bu çelişkili bir durum... Ama bilirkişi raporundaki şekil ile 22/a'daki şekil benzeştiğine, kamulaştırma planı da Ülke Koordinat Sisteminde ise yenileme çalışmalarında niye dikkate alınmamış?

22/a çalışmaları sırasında Mahkeme kararı henüz kesinleşmemiş olabilir ama o kamulaştırma planının teknik kontrolü daha önce yapılmış olmalı ve de yenileme çalışmaları sırasında zeminle uyum araştırması sırasında dikkate alınmalı idi... Diyelim ki; o plan dikkate alınmadan bağımsız çalışma yapıldı. Biliyoruz ki, 22/a çalışmaları kadastro paftalarını sıhhatli hale getirmek için yapılır. Dolayısıyla kamulaştırma planı ile 22/a birbirinden bağımsız da yapılmış olsa sonuçta birbirleriyle çakışması beklenir... ŞİMDİ, zemini doğru yansıtan kamulaştırma planı mı, 22/a paftası mı?

Sonuçta Mahkeme kararını uygulamak zorundasınız ama nasıl?

Kamulaştırma planı ile 22/a paftasını çakıştırıp, kamulaştırma sahası içinde kalan kısmı belirleyin... Mahkeme kararında geçen ile uyumlu olan kısım (parsel) tamam... Ama uyumsuz olan kısımların da (kısmen kamulaştırma sahasında kalan diğer parsellerin de), tapu kütük sayfasına kamulaştırma işlemini işlemenin yanı sıra o parsel maliklerine MK:1019 gereğince bildirim yapmak bir yol olabilir.

(Soruyu daha iyi anlayıp, daha doğru bir çözüm önerisi olanların da paylaşımını bekleyelim.). ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: pamukkale, çavuş55

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.242 saniye
Geliştiren: Kunena Forum