Mahkeme kararı ve Vekalet

8 yıl 2 ay önce #5192 Yazan: çavuş55
Sayı Üsdat Gürsel Öcal DÖRTGÖZ bey: Şahsın vermiş olduğu GENEL VEKALETNAME : "Leh ve aleyhimde açılmış veya açılacak bilumum dava ve takiplerden dolayı T.C. Mahkemelerinin, meclislerinin, daire ve kurumlarının her bölüm ve derecesinde her sıfatla ve tarik suretle beni temsile haklarımı korumayı temin müdafaa ve muafazası için uygun göreceği bütün işlemleritakip etmeye sonçlandırmaya dava açmaya gerektiğinden yeniden dava açmaya gereken dilekçe ve belgeleri yazıp imzalayarak ilgili olduğu daire ve kuruma vermeye tebliğ ve tebellüğe kararların açıklanmasını ve düzeltilmesini istemeye, davayı temyize, Yargıtay, Danıştay, ve diğer idari ,mali ve yargı kurumlarında temsile ve duruşma talebinde bulunmaya kararların düzeltilmesi talebinde bulunmaya....... yetkilerin bir kısmı veya tamamı ile de başkalarını tevkil, teşrik ve azle bu yetkileri birlikte veya ayrı ayrı kullanmak üzere .İstanbul Barosu Avukatlarından......vekili tayin ettim". şeklinde olup 2013 yılında Açılan Cebri Tescil talepli Tapu İptali Davasında Vekil Avukat'ın Asliye Hukuk Mahkemesine sunulmak üzere Vekaletin Tarih ve yevmiye numarasını belirterek Davanın görüldüğü Mahkemenin bulunduğu Taşradan bir avukata yetkilerin tamamını "tarafımdan yetkilendirilen..." benim adıma kullanmaya yetkilidir. Şeklinde yazılı belirtme yaparak 2015 yılında davaya girmesini sağlamış olup Davanın devamında Açılan Cebri Tescil talepli Tapu İptali Davasında Asliye Hukuk Mahkemesi. GD: "Dava konusu taşınmazın dosyamız içinde anılan tapu kaydında Tapu Malikinin Hüseyin oğlu/kızı ......... olduğu ancak davanın Hüseyin oğlu/kızı...... olarak açıldığı bu nedenle Davacıya Tapuda İsim Tashihi davası açma yetki ve süre verilmesi" şeklinde bildirimden sonra Avukat Müvekkilinin ... Noterlikten verilmiş olduğu vekaletteki yetkilerini Mahkemeye müracaatla ekte görülen yetki yazısı ile Taşınmazın bulunduğu İlçe Avukatlarından birisine devrettiği söz konusu Avukatda İsim Tashihinin yapılıp yapılmayacağını Mahkemenin yazılarına ekli Dilekçe ile Tapuyamüracaat etmiş olup söz konusu İskanen verilen bu taşınmazda Tapu kaydında görülen kişinin ilgili kurum tarafından gönderilen evraklarında İsminin yanlış bildirildiği Doğru olan İsime ait Arşivlerindeki belgeleri gönderdiği ve bu düzeltmenin yapılabileceği Dilekçi Avukata bildirilmiş olup:
GENELGE NO: 2010/7 4 – Avukatların Dava Vekâleti İle İşlem Yaptırmaları:
c) Avukatlık Kanununun 56.maddesi ve Avukatlık Kanunu Yönetmeliğinin 18. maddesinde hükme bağlanan yetki belgesinin, belirtilen yasal hükümler karşısında vekâletname niteliği taşıdığı kuşkusuz olmakla birlikte Noterlik Kanununun 84.maddesi gereğince vekâletnamelerin düzenleme şeklinde tanzimi zorunlu olduğundan, noter tarafından düzenleme şeklinde tanzim edilmeyen yetki belgelerinin bir hakkın tescil, terkin ve tadiline yönelik bir tapu işleminde kullanılabilmesi ve yetkisini müvekkilinden aldığı vekâlet ile kanıtlayan avukatın, bu yetkisini resimsiz ve imzasının tevsik edilmesine olanak bulunmayan bir yetki belgesi ile devretmesinin tapu sicili uygulamalarına uygun düşmeyeceği de açıktır.

Sayın Üsdat: Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda Davacının Avukatı tarafından Asliye Hukuk Mahkemesine sunulmak üzere Vekaletin Tarih ve yevmiye numarasını belirterek Davanın görüldüğü Mahkemenin bulunduğu Taşradan bir avukata yetkilerin tamamını "tarafımdan yetkilendirilen..."diye Dilekçe şeklinde yetki yazısı ile Söz konusu Davaya giren Taşradaki Avukata İsim Tashihi yapma yetkisini 2010/7 A Genelge doğrultusunda Mahkeme verebilir mi? Şayet yetki verir ise Tapu ya müracaatı halinde İsim Tashihi yapabılır mi?
Bilgi, Görüş ve Fikileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 1 ay önce #5234 Yazan: çavuş55
Sayın üstatlarım herhangi bir görüş veya öneriniz yok mu?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 1 ay önce #5236 Yazan: Ciftci
Mahkeme yetki belgesi ile ilgili gerekli araştırmayı yapmak zorundadır. Avukatlık Kanunu gereğince yetki belgesi ile vekalet alan avukat bu vekaletteki bütün yetkileri devredebilmektedir. Bu nedenle taşra avukatı tapuda isim taşıdı davası açıp bunu sonuçlandırıp infazi ni tapu sicil müdürlüğünden isteyebilir. Bunun için satışta olduğu gibi resimli vekalet gerekmez.
Kaldı ki sizin bahsettiğiniz genelge yasaya aykırı olamaz. Avukatlık Kanunu yetki belgesini geçerli kılmaktadır. Ayrıca noterlik kanunundan sonra çıkan avukatlık kanunu kendi alanında bir istisna getirmiştir. Bu nedenle isim düzeltmesi yapılabilir.
Ayrıca hakim bir davanın görülmesi için halli zorunlu on meselelerin olduğunu tespit ettiği taktirde bu meseleleri halledip ondan sonra davaya devam eder. Bunun içinde bir ara karar verip davacı veya davalı ya bu meselenin halli için yetki belgesi verebilir.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.059 saniye
Geliştiren: Kunena Forum