ESKI MAHKEME KARARI

6 yıl 10 ay önce #6683 Yazan: Deniz Sahin
Eski tarihli mahkeme kararı (m.1851/h.1267) ile iktisab edilmiş taşınmaz (arazi) için tescil talebi mümkün müdür? Veya 1851 tarihli mahkeme kararları geçersiz sayılır mı? İlgili karar eski mahkeme defterlerinde kayıtlıdır. Buna ek olarak iktisab tarihinden yaklaşık bir yil sonra iki köy arasındaki taşınmaz kapsamında yaylak alanlara izinsiz hayvan sokma şeklinde müdahalenin menni davasında delil olarak kullanılmış ve taşınmaz sahiplerinin kayıtlı olduğu köy lehine diğer köy aleyhine verilmiş ikinci bir mahkeme kararı da eski mahkeme defterlerinde mevcuttur. Murisimizin iktisabından önceki malikinin iktisabı da (gittisi) 1835 tarihli bir başka mahkeme kararıdır, hem eski mahkeme defterlerinde hem de elimizde mevcuttur.
Taşınmaz birkaç farklı adli ve idari bölge sınırında kesişmelidir. Orman, mera, hali arazi, 10 yıllık sürelerin geçtiği tescilli yerler, tescil harici DHTA yerler, vs çeşitli alanları kapsamaktadır. (Sınır noktaları bakımından 25 binlik HGK paftalarında ve daha eski tarihli eski Türkçe Erkani Harbiye haritalarında yer adları bulunmuştur.) H. 1290 tarihli Emlakı Sırfa ve Mevkufe Senedatı Hakkında Nizanname uyarınca tasarruf işlemleri Şerriye Mahkemelerinde resmi görevli ve sahibi arz onayıyla ve il aza meclisi üyelerinden olusan şuhudi hal şahitliğinde yapılan mülk arazi tasarruf işlemi sınıfından bir iktisab işlemidir. Deviri yapan eski malikin (hanzade-i kadim) dedesi de bahsi geçen eyaletin voyvodası/ayanıdır.
Hukuki dayanağımızın bir bölümü için süresi içinde bolgede ilk kez yapılan orman kadastrosuna kadastro mahkemesi yoluyla itiraz yapilmıştır. İdare (orman k.k.) ise bu tarih sonrasında çalışmalarını gizli ve hızlı yapmaktadır.
Görüş ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim. Selam...

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

6 yıl 10 ay önce #6699 Yazan: Deniz Sahin
İlaveten; Bir anlamda tescilin oluşması için TMK 705 uyarınca hem miras hem de mahkeme kararı mevcut durumdadır. 'Eski mahkeme kararları geçersizdir' yorumlarını duyduk ve duyar gibiyim. İdari olarak aykırı bir durum var mıdır?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.046 saniye
Geliştiren: Kunena Forum