ÖNCE YOLATERK SONRA TEVHİT

7 yıl 3 ay önce #6318 Yazan: nirengi63
Söz konusu 2 parsel birbirinin tamamlayıcısıdır. işlemde 1 nolu parselin yolaterk işlemi var.2 nolu parselde ise terk işlemi yok. Malikler 1 nolu parselden yola giden kısmın düşürüldükten sonra tevhit işlemi talep etmişler. sebebi önce birleşme sonra terk olursa Tapu müdürlüğü yola giden kısmı birleşen yeni parseldeki maliklerin hisselerinden hisse oranında düşürmekte ve oluşan parsel tek olduğu için hisse oranının rızai taksimle ayarlanmasına müsaade etmemekte...Yolaterkin 1 nolu parselden düşülmesini sağlamak için belediyesi encümen kararında önce 1 nolu parselden A işaretli kısmın terkini daha sonra 1 nolu parselden arta kalan kısımla 2 nolu parselin tevhidi diye karar almış...Bu encümen kararının uygulanması nasıl olur? önce terk sonra tevhit işlemi aynı dosyada yapılamazmı? sonraki tevhidin mutlaka lihkaba yaptırılacağına ilişkin mevzuat varmı? İlgili encümen kararının değiştirilmeden yola terki ilgilendiren kısmı yapılarak tapuya yazılacak üst yazıda tevhidinin bilahare ayrıca lihkap tarafından yapılması gerektiği yazılarak sadece yolaterk yapılabilirmi?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 3 ay önce #6319 Yazan: hkocak
Sn. "nirengi63" dikkatine;

İşin yoksa uğraş, serbest mühendis mi yapacak, lihkab mı yapacak? ... Bunun tam doğrusunu bilen var mı acaba!...

Anlatımınızdan tevhide tabi parsellerin her birinin maliklerinin ayrı kişiler olduğu anlaşılıyor. Eğer malikler aynı olsa idi tevhit ya da yola terkin hangisinin daha önce yapılacağı önem taşımazdı. Ama malikler farklı olunca daha sonra yapılacak yola terk işleminde hak ihlali olmaması, hak ihlali olmasın diye de hisse rızai taksim vs. işlemlerle uğraşılmaması için yola terk işlemin önce, tevhit işleminin sonra yapılması daha uygundur.

Gelelim tevhidi kimin yapacağına; Nasrettin Hoca misali her ikisi de olur gibi görünüyor. İşlem bir bütün deyip, tümünün serbest mühendis tarafından yapılması mümkündür. ve bu dosyanın bu şekilde gelmesi halinde Kadastro Müdürlüğü tarafından kabul edilmesi gerekir diye düşünüyorum... Yok yalnızca yola terk gelmiş, tevhit işlemi (lihkab yapması için) sonraya bırakılmışsa o da mümkündür. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 3 ay önce #6320 Yazan: kasak
Sayın Nirengi63,
Farklı maliklere ait parsellerde, içinde birleştirme işlemi bulunan kontrollük dosyalarında yıllardır dikkat edilmeyen bir noktaya dikkat çekmişşiniz.
Bu hususu Kadastro Müdürlüklerinde düzenlediğimiz Cevaplı Teftiş Raporlarında birkaç kez belirttik ve sonucunda parsel maliklerinin hakkına dikkat edecek bir talimat yayınlandı.
2015 yılında bir Kadastro Müdürlüğümüzün teftişinde düzenlediğimiz cevaplı teftiş raporunda, sorunuzda belirttiğinizin hususun daha kapsamlısı olan her iki parselde yola terki olan farklı maliklere ait parsellerde yapılan yola terk ve birleştirme işleminde, öncelikli olarak parsellerin tevhid edildiği sonrasında ise yola terk işlemi yapılmak suretiyle kişilerin hisselerine düşen miktarda hata yapıldığını tenkit ettik ve İşlemde öncelikle parsellerde bulunan yola terklerin yapılması sonrasında ise birleştirme işleminin yapılması gerektiğini belirttik.
Mevzuatta hangi işlemlerin önce yapılacağına dair bir mevzuat bulunmasa bile hukuken kişilerin mağdur edilmemesi açısından bu işlem adımının izlenmesi gerektiği dile getirdik.
Bu hususa istinaden;
Kadastro Dairesi Başkanlığının 24.07.2015 tarih 744220 sayılı talimatında "Tevhide konu parsellerin her birinden imar uygulaması sonucu yola terk yapılacaksa, terkinin tevhit işleminden sonra yapılmasında engel bir durum bulunmamaktadır. Tevhit parselinde maliklerin payları belirlenirken her parselden yola terk edilen miktar düşüldükten sonra kalan miktar üzerinden tapu müdürlüğünde hesap edilerek belli edilmesi gerekmektedir." şeklinde Müdürlüğe talimat verilmiştir.
Parsel maliklerin mağdur olmaması açısından verilen talimatın doğru olduğu ancak işlemin tapu müdürlükleri tarafından uygulanabilirliği bakımından hatalı olduğu düşünülmektedir.
Kontrollük dosyası için düzenlenen bir nevi tescile esas belge olan tescil bildiriminde Tapu Müdürlüğü personeli tarafından tekrar Matematik sorusu çözer gibi hisse miktarını tespit etmesi hem hata payını artıracak hemde Tapu Müdürlüğü personelinin işlem yoğunluğunu artıracaktır.
Sorunuza tekrar dönersek, tabii ki tevhit ve ifraz işlemleri aynı dosyada yapılabilir hatta terki bulunan parselde öncelikle terkin yapılması sonrasında ise birleştirme işleminin yapılabilir,
Yapılmasa bile yukarıda belirtilen talimata göre Tapu Müdürlüğü tarafından doğru hisselere göre tescil işleminin yapılması gerekmektedir.
Enes KAŞAK
TKGM Müfettişi

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.116 saniye
Geliştiren: Kunena Forum