TESCİL BİLDİRİMİNDE İZLENMESİ GEREKEN İŞLEM SIRASI

6 yıl 6 ay önce #6876 Yazan: ahmetrerol
Aynı dosya içerisinde birleştirme, ayırma, yüzölçüm düzeltmesi, cins değişikliği, terk varsa bu dosya için hazırlanan tescil bildiriminde işlem sırası nasıl olmalıdır?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

6 yıl 6 ay önce #6883 Yazan: hkocak
Sn. "ahmetrerol" dikkatine;

Bahsettiğiniz işlemlerin sırası konusunda tam bir standart yoktur. Parsellerin durumuna ve yapılacak işlemlere göre sıralama yapılabilir.

Diyelim ki; dosyamızda bu işlemlerin hepsi var. Öncelikle yüzölçüm hataları varsa onları düzeltmelisiniz. Sonra, yeni parseller oluşturabilmek için önce ifraz sonra tevhit mi yapılacak, yoksa önce tevhit sonra ifraz mı yapılacak ona göre işlem sırasını belirlemelisiniz... Önce yüzölçüm düzeltmesini önce yaparsınız dedim ama örneğin aynı kişiye ait parseller tevhit edilecektir; önce tevhidi yapıp düzeltmeyi sonra da yapabilirsiniz. Eğer tevhide tabi parseller farklı kişilere ait ise, herhangi bir hak kaybına sebebiyet vermemek bakımından, önce düzeltmeyi yaptıktan sonra tevhidi sonra yapabilirsiniz.

Cins değişikliğine gelince yeni oluşacak parselin cinsi değişebilir. Örneğin "tarla" iken "arsa" olabilir. Cins değişikliği genel olarak sona bırakılmalıdır. Zira işlem sonrası oluşan parselin cinsi de kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Ama bunun da istisnaları olabilir. Şu an aklıma gelmiyor ama cins değişikliğinin önce yapılması gereken örneklerle de karşılaşabilirsiniz. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.060 saniye
Geliştiren: Kunena Forum