2014/3 NOLU GENELGE- TAPU SİCİLİNDEKİ HATALAR!!!

9 yıl 8 ay önce #2631 Yazan: netcad
Herkese Merhaba...
TKGM.'nün 2014/3 sayılı Tapu Sicilindeki Hataların Düzeltilmsi konulu genelgeyle ilgili bir sorum olacak:
Genelge'de: "Kadastro veya tapulama mahkemeleri tarafından taşınmazın tespit gibi tesciline karar
verilmesi nedeniyle hükmen tescil edilmiş kayıtlar üzerindeki hatalar ve eksiklikler de kadastro
çalışmalarından kaynaklanmış olarak değerlendirilir" denmektedir.
1) Ali Selahattin Demir- Hasan oğlu 'na ait taşınmaz Tapulama çalışmalarında Selattin Demir - Hasan oğlu adına tespit edilmiş, tespite yönelik 3. şahısca yapılan itiraz itiraz sonucu Kadastro Mahkemesi'nce gerçekletirilen yargılama neticesinde tespit gibi tesciline karar verilerek, kararın Davalı kısmında tapulama tutanağında geçtiği şekilde Selattin Demir denmiştir ve bu şekilde hükmen tapuya tescil olunmuştur.
2) Kadastro Tespitinde, malik bilgileri doğru şekilde yer almış ve tespit Ali Selahattin Demir - Hasan oğlu adına yapılarak tutanağa geçmiştir. Kadastro Mahkemesi'nce yine tespit gibi tesciline karar verilmiş ancak, bu kez tutanakta doğru şekilde Ali Selahattin Demir-Hasan oğlu yazmasına rağmen mahkemece kararda Selattin Demir olarak yer almış, Tapu Kütüğüne de Selattin Demir-Hasan oğlu diye tescil edilmiş ve edinimi "Hükmen" olarak gösterilmiştir.
3) Kadastro Tespitinde, baba adı unutulmuş ve tespit gibi tesciline şeklindeki mahkeme kararında da yer almamıştır.
Bu tür durumlarda, 2014/3 sayılı genelge gereği, mahallinden getirilecek ilmühaber ve diğer bilgi- belgelerin incelenmesi sonucu kaydın gerçek durumu yansıtacak şekilde düzeltilmesi mümkün müdür?
Bilgilendirme için şimdiden teşekkürlerimle, herkese iyi bayramlar....
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: Şükrü MERCİMEK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 8 ay önce - 9 yıl 8 ay önce #2637 Yazan: hkocak
* MAHKEME KARARI OLAN PARSELDE İDARİ YOLDAN DÜZELTME (Sn. "netcad" dikkatine)

2014/3 sayılı genelgenin (A) ana başlığının 1 ve 2 nolu alt başlıklarındaki düzenlemeye bakılacak olursa; verdiğiniz örneklerin belirttiğiniz şekilde düzeltilmesine net olarak cevap oluşturmaktadır.

Genelgedeki takip eden ifadelere bakıldığında da; diyelim ki belgeler getirilmedi ya da getirildiği halde ikna olunmadı o zaman da zeminde inceleme ve 15 günlük ilân ile düzeltme gerçekleştirilebilecektir. ... Yeter ki; genelgede belirtildiği şekilde, kadastro ya da tapulama mahkemelerince; "tespit gibi tesciline" karar verilmiş olsun. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: netcad, Şükrü MERCİMEK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 6 ay önce #2879 Yazan: muskon42
herkese merhaba
2014/ 3 sayılı genelge ile alınması gerekli tapu harcı ve döner sermaye harcı konusunda farklı uygulamalar yapılmaktadır.
1-Alınacak ücret tapu müdürlüğü tarafından dönersermaye ücret çizelgesinin 1.11 maddesindeki "Hak sahibinin talebi üzerine kimlik bilgilerinin güncellenmesi için zeminde inceleme yapılması(yöresel katsayılar uygulanarak )"
maddesi gereğincemi alınacak (eğer böyle ise tapu müdürlüğü işlem ağacında bu ücreti alınacak kısmın olmadığı ve tapu müdürlüğünce yapılan görüşmelerde arazideki yapılacak işlem ile alakalarının olmadığını belirtmektedirler)
yoksa kadastro müdürlüğüncemi alınacak döner sermaye ücret çizelgesinde kadastro müdürlüğünce alınacak bir bölüm bulunmaktadır.

2-Yapılacak düzeltme için her başvuru tapu müdürlüğü tarafından gerekli araştırma yapılmış gibi gösterilip kadastroyamı gönderilecek(Vatandaş baba ismi ve doğum tarihinin yanlış yazıldığını iddia ediyor nufustan alınan yazıda ise yanlış yazılan malik adına herhangi bir kayıta rastlanılmıyor olması gerekli kişi adına tek kayıt çıkıyor bu şartlarda başvuran kişinin hak sahibi olduğu açık hak sahibine ait düzeltme yapılacakmı yoksa kadastroya gönderilecekmi)
MUSTAFA DURTULUK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 6 ay önce #2883 Yazan: hkocak
* İDARİ YOLDAN YAPILACAK DÜZELTME (Sn. "muskon42" dikkatine;

İdari yoldan yapılacak her düzeltme başvurusunun, Tapu Müdürlüğü tarafından gerekli araştırma yapılmış gibi gösterilip Kadastro Müdürlüğüne gönderilmesi doğru bir hareket değildir... Öncelikle gerekli araştırmayı doğru dürüst yapması, bunun sonucu gerekli kanaat oluşuyorsa, Kadastro Müdürlüğüne hiç gerek kalmadan düzeltmeyi yapması gerekir... Verdiğiniz örneğe bakılacak olursa; doğum tarihi (ya da baba adı) düzeltmesi talep ediliyor, tapu kütüğünde yazan doğum tarihli (ya da baba adlı) nüfusta kayıtlı kimse yok, yalnızca, talep eden kişinin, talebini teyit eden kayıt var. Öyleyse konu tamamdır. Burada kanaat oluştu ya da oluşmadı tartışmasına bile gerek yok... Bu tür durumlarda Tapu Müdürlükleri konuyu Kadastro Müdürlüklerine göndererek işi sağlama aldığını düşünebilirler ama bu tavır aynı zamanda onların aczini de gösterir. Ve daha da önemlisi vatandaşın işinin uzamasına neden olunmuş olur.

Döner sermaye konusuna gelince; madem ki, Tapu Müdürlüğünün işlem ağacında böyle bir kalem yok, bir de 2014/3 sayılı genelge gereğince zeminde çalışma yapacak olan kadastro elemanları olduğuna göre döner sermaye de Kadastro Müdürlüğünce kesilebilir. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.056 saniye
Geliştiren: Kunena Forum