TOKİ nin İfraz Yapma Yetkisi

9 yıl 2 ay önce #3443 Yazan: atay_bekir
TOKİ adına kayıtlı bir parselin imar palanına göre tevhit ve ifraz işlemi var ancak belediye encümeni bu kararı almak istemediğinden TOKİ almış. TOKİ nin imar planın 15. ve 16. maddesine göre karar alma yetkisi varmı. SAYGILARIMLA

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 2 ay önce #3445 Yazan: MF_DEMİR
Sayın "atay_bekir";

3194 sayılı İmar Kanunu Madde 16'da "Belediye ve mücavir alan hudutları içindeki gayrimenkullerin re'sen veya müracaat üzerine tevhid veya ifrazı, bunlar üzerinde irtifak hakkı tesisi veya bu hakların terkini, bu Kanun ve yönetmelik hükümlerine uygunluğu belediye encümenleri veya il idare kurullarınca onaylanır." hükmü mevcuttur.

Buradan da açıkça görüleceği üzere tescile konu imar uygulaması (arsa ve arazi düzenlemesi ile ifraz, tevhid, yola-yeşil alana terk v.b.) ve irtifak hakkı tesis ve terkinlerinin mevzuata uygunluğu belediye veya il encümenince onaylanır. Aksi hade başkaca değil TOKİ hiçbir kurumun imar uygulamasının (mevzuata ve plana) uygunluğunu onaylama gibi bir yetkisi bulunmamakradır. Böyle bir yetki aşımı varsayalım sözkonusu olmuş olsa bile tescile konu işlem kadastro ve/veya tapu müdürlüklerince tescil edilmeyip, talep karşılanmaksızın red edilecektir.

Saygılarımla...
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: pamukkale, atay_bekir

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 2 ay önce #3454 Yazan: atay_bekir
Gelen yazının son paragrafı ........tarih ve ..... sayılı olurları ile 644 sayılı kanun hükmünde kararnamenin ilgili maddelerince (7k) onaylanmış olduğundan ifraz ve tevhit işleminin kontrolü ve tescilini arz ederim.

644 sayılı kanunun 7k maddesi :k) Bakanlar Kurulunca yetkilendirilen alanlar ile merkezi idarenin yetkisi içindeki kamu yatırımları, mülkiyeti kamuya ait arsa ve araziler üzerinde yapılacak her türlü yapı, milli güvenliğe dair tesisler, askeri yasak bölgeler, 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun hükümleri çerçevesinde yapılacak binalar, genel sığınak alanları, özel güvenlik bölgeleri, enerji ve telekomünikasyon tesisleri ile ilgili altyapı, üstyapı ve iletim hatları, yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı madde üretim tesisleri ve depoları, akaryakıt ve sıvılaştırılmış petrol gazı istasyonları gibi alanlar ile ilgili her tür ve ölçekteki planların yapılmasına ilişkin esasları belirlemek, bunlara ilişkin her tür ve ölçekteki harita, etüt, plan ve parselasyon planlarını gerektiğinde yapmak, yaptırmak ve resen onaylamak.
SAYGILARIMLA....

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.069 saniye
Geliştiren: Kunena Forum