döner sermaye harcı

7 yıl 5 ay önce #6185 Yazan: boon_tr_42
Merhaba
Müdürlüğümüz teknik kontrol için değişiklik dosyası geldi. Değişiklik dosyası için tek il encümeni kararı var kararda 698,704,752,750 ve 751 parselilerin (a,b,c) olarak üç'e ayrılması bütün parsellerin (b) ile gösterilen kısımlarının bedelsiz yola terk edilmesine şeklinde karar verilmiş. Bahsettiğim parseller resimdede görüleceği üzere ayrı ayrı kişilere ait. parsellerin toplam yüz ölçümleri 100000:00m2 büyük tür.
Sormak istediğim;
1-Her parsel için ayrı ayrı yolaterk değişiklik dosyası hazırlanmalımı yoksa tek değişiklik dosyası (dosyada röleve krokisi ve alan hesabı) hazırlanması yeterlimi?
2-Döner sermaye harcı ayrı ayrı kontrollük harcımı alınmalı yoksa tüm parsellerin yüz ölçümleri üzerinden hesaplanarak mı alınmalı?
3- Yüklenicinin taşınmaz sahipleri ile yaptığı iş yapım sözleşmesinin değişiklik dosyasının tek tek ve ya bir bütün halinde hazırlanmasında önemi varmıdır.
Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Ek Dosyalar:

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 5 ay önce #6190 Yazan: hkocak
Sn. "boon_tr_42" dikkatine;

Öncelikle böylesi bir projenin ne olduğu tam anlaşılamıyor. Plâna göre herhangi bir yola terk işlemi olsa; her bir malik ayrı ayrı gelirdi. Neden bir bütün olarak geliyorlar? Durup duruken plâna göre olan yola terk talep ediyorlarsa; o zaman maliki ayrı olan her bir parsel için ayrı tescil bildiriminin düzenlenmesi ve de döner sermaye olarak da her birinden ayrı yola terk ücreti alınması gerekir.

Ama bu parseller bir bütün olarak geldiğine göre sanki bu normal bir yola terk talebinden başka birşey gibi. Yani projenin sahibi kurum talebi olmalı... Eğer öyle ise bütün üzerinden kontrollük ücreti alınması gerekir. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 5 ay önce #6194 Yazan: boon_tr_42
Üstadım verdiğiniz cevaba teşekkür ederim.
Sorumu biraz açayım
Soruya eklediğim resmin kuzeyinde bir parsele yol verilmek için taşınamazlar yolaterk işlemi yapılıyor.Yolaterk işlemini her hangibir kurum istemiyor.parsel numaralarını belirttiğimiz malikler istiyor.Yol verilmek isteten parsel imar planında YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA DAYALI ÜRETİM TESİSİ ALANI yazıyor.
döner sermaye harcı konusunda benim görüşüm;
1- Yan yana aynı kişiye ait parsellerde aplikasyon ve cins değişikliği ücreti toplam yüz ölçüm üzerinden alınır deniyor (2010/4 say. Gen.). Bu cümleden yola çıksak biz de toplam yüz ölçüm üzerinden kontrollük harcı alsak desek bizde malikler farklı olduğu için uyarlayamayız
2- Aynı anda başvurmak şartı ile farklı kişilere ait birleştirme ve ayırma tek beyannamede gösterile bilir deniyor(2010/22 Say Gen.). tek beyannamede göstermek dön sermaye harcını toplam yüz ölçüm üzerinde almak gibi anlaşıla bilirmi olabilir.
Bence her ne kadar il encümeni kararı tek olsada ayrı ayrı dosya düzenlenmeli ve ayrı ayrı kontrollük harcı kesilmelidir. İşlem birbirine dayalı (bağımlı) işlem değildir.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 5 ay önce #6198 Yazan: hkocak
Sn. "boon_tr_42" dikkatine;

2010/22 sayılı genelgede; "Aynı anda başvurmak şartı ile farklı kişilere ait birleştirme ve ayırma tek beyannamede gösterile bilir" deniyor ise bu yeterli dayanak olmalıdır. (Ben ilk katılımımda bu ifadeyi atlamışım.) Bu ifadeden hareketle; tek beyannamede gösterilip, döner sermaye bedeli de toplam yüzölçüm üzerinden alınabilir. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.063 saniye
Geliştiren: Kunena Forum