Tecviz sınırları içinde yüzölçümü düzeltmesi

7 yıl 2 ay önce #6342 Yazan: celil20
Üstadım,
Bir taşınmazda tecviz sınırları içerisinde bulunan yüzölçümü hatası mevcut. Davacılar vekili, tecviz içerisinde bulunan yüzölçümü hatasının düzeltilmesi için Müdürlüğümüze müracaat etmiştir.
Taşınmazın tapu kaydı incelendiğinde, kesinleşmiş mahkeme kararı (baraj havzası kamulaştırılması) ve ihtiyati tedbir (kısmen orman sınırları içerisinde kalmasından kaynaklanan dava) bulunduğu tespit edilmiştir.
İhtiyati tedbire konu davanın bilirkişi raporunda Tapuda 3850.00m² yüzölçümlü taşınmazın 2618,25m² si orman sınırları içinde kaldığı, parselin hesap alanının da 3965,00m² olduğundan 1346,75m² lik kısmının orman sınırları dışında kaldığı belirtilmiş. (3965.00-2618.25=1346.75), yüzölçümü düzeltmesi talebi de bu rapora istinaden ortaya çıkmış.
2010/22 sayılı genelgenin 11/21/c paragrafında tecviz içerisindeki yüzölçümü düzeltmesinin ayırma ve yola terk işlemleri sırasında 3402 sayılı Kanunun 41/2.maddesine istinaden rapor tanzim edilmeden re’sen düzeltilmesi gerektiği belirtildiğinden, müracaatta bulunan davacılar vekilinin vekaletinde yüzölçümü düzeltmesi yetkisi bulunmadığı da göz önüne alındığında, bu taşınmazda yüzölçümü düzeltmesi işlemi yapılabilir mi? Hangi yolu izlememiz gerekir?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 2 ay önce - 7 yıl 2 ay önce #6345 Yazan: hkocak
Sn. "celil20" dikkatine;

Mahkeme kararı parselin orman içinde kalan kısmına dairdir. Orman dışında kalan kısım ile ilgili olarak mahkeme kararında yüzölçüm belirtimi bulunsa bile yine bu hatanın düzeltilmesi gerekir. Çünkü mahkeme kararı ile o kişiye verilen bir miktar söz konusu değildir. Sınırlar değişmediği sürece düzeltme yapılabilir.

Vekilin (ki düzeltme yetkisi verilmemiş vekilin) müracaatı üzerine düzeltme yapılabilir mi? ... Öncelikle bir hatanın varlığının görülmesi halinde o Müdürlüğün o hatayı düzeltme sorumluluğu altına girdiğini düşünürüm. Hatanın varlığını görüyorsunuz ve de bile bile öyle kalmasına izin veriyorsanız o zaman üçüncü şahısların haklarının zarar görmesine de sebep olabilirsiniz.

Yapacağınız iş; vekile, yetkisi olmadığını, ilgilisinin gelmesi halinde işlemin tamamlanabileceğini belirtirsiniz. Eğer ilgilisi gelmez ise o taşınmazın yüzölçümünü, 41'inci maddenin 1'inci fıkrasının formalitesini işletmek durumundasınız. Ama yapılacak düzeltme (başka kimsenin aleyhine bir duruma sebep olmaksızın) ilgilisinin lehine olduğu için gerekli düzeltme yapılıp, MK'nın 1019'uncu maddesine göre ilgilisine bilgi vermek şeklinde de bir yol izlenebilir. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.065 saniye
Geliştiren: Kunena Forum