Belediye ve kadastro müdürlüğü

9 yıl 3 ay önce #3274 Yazan: HE62
İmar Kanununun 15 ve 16. maddelerine göre yapılan ifraz sonucu oluşan parselin, İmar planına göre İmar yoluna cephesi olabilmesi için yoldan ihdas yapılması gerekmektedir.
Kadastro Müdürlüğü ifraz işlemi sonucu oluşan parselin imar planına uygun olabilmesi için Yoldan İhdas işlemi ile birlikte yapılması gerektiği gerekçesiyle İşlem Dosyasını iade etmiştir.
Belediye Başkanlığı ise bu konunun kendi yetki ve sorumluluğunda olduğunu Kadastro Müdürlüğünün Yoldan İhdasa zorlamaya yetkisi olmadığını(Bende öyle düşünüyorum) belirterek Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğüne durumu iletmiştir.
Kadastro Müdürlüğü’nün bu ifraz dosyasını geri iade etme yetkisi var mıdır?
Aynı Belediye ve Kadastro Müdürlüğü arasında İmar tadilatı sonucu kapanan yolların ihdası ile ilgili de yetki sorunu yaşanmaktadır.
Ben Kadastro Müdürlüğünün İmar Planına ve İmar Kanununa aykırı olduğunu düşündüğü konuda Belediyeyi bir yazı ile uyarmasını belediyenin İşlemin yapılması için ısrar etmesi durumunda işlemi yapması gerektiğini düşünüyorum. Bu düşüncem doğru mudur?

Siteye emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 3 ay önce #3275 Yazan: MF_DEMİR
Sayın “HE62”,

Kadastro Müdürlüğü ifraz işlemi sonucu oluşacak parselin imar planına uygun olabilmesi için yoldan ihdas işlemi ile birlikte yapılması gerektiği gerekçesiyle değişiklik dosyasını iade edemez. Durum Haritası’nda sizin kontrol imzanız var mı kadastrocu olarak? Tabii ki yok. Bu tamamen belediyesinin/il özel idaresinin sorumluluğunda olan bir şeydir.

Kadastro Müdürlüğü Kontrol Mühendisi değişiklik dosyasının teknik kontrolünden ve mevzuatına uygun alınmış olan encümen kararına göre hazırlanıp hazırlanmadığını kontrolden sorumludur. Encümen kararının mevzuatla veya değişiklik dosyasının encümen kararıyla tezat teşkil etmesi halinde veya kontrol yetkinizde olmamasına rağmen herhangi bir sakatlık tespit etmeniz halinde devlet memuru olarak sorumlusunu/sorumlu idareyi mevcut durumdan uygun bir dille haberdar/izah eden üst yazı yazabilirsiniz.

Örneğin; parsel ifraz sonucu ikiye ayrılıyor, ancak imar planındaki yapılaşma şartlarına göre (ayrık, bitişik veya blok nizam yapı adasında olma durumuna göre) ifraz sonucu oluşan yeni parseller cephe şartlarını sağlamıyorlarsa, encümen kararında da mevzuatla çelişen bir durum yok ve değişiklik dosyası da encümen kararı ile uyumlu ise belediyesine/il özel idaresine gördüğünüz mevzuata uygun olmayan durumu/durumları yazı ile bildirdiniz. Ancak belediyesi/il özel idaresi işlemin tescilinde ısrar edici bir cevap yazısı yazarsa, size düşen sizin uyarıcı yazınız ile cevap yazısını değişiklik dosyasının içerisine alıp, gerekli teknik kontrollere müteakip hata veya noksanlık yoksa dosyanın tescilini sağlamaktan başka şey değildir.

İşin özü, kadastro kontrol mühendisi olarak size düşen sizin sorumluluğunuzda olmayan konularda ilgilileri uyarmak, ancak ısrarcı olmamak. Tabi ki bunları hep yazılı olarak yapmak, asla sözlü uyarı veya ısrarlara göre hareket etmemek gerekir diye düşünüyorum.

Ayrıca, yapılan plan tadilatı sonucu kapanan yoların ihdasında belediyesiyle ne gibi sorun yaşanabilir? Bunu tam anlayamadım. Sizin burada dikkat etmeniz gereken husus plan tadilatıyla dahi olsa ihdasa konu olan yol kadastral bir yol mu, yola terk sonucu oluşmuş bir yol mu veya hazine mülkiyetindeyken yola terk edilmiş bir yol mu? Eşdeğer yol yer ayırma veya ihdasın hazineye geri dönme durumu gibi hususlar uygulama açısından önemlidir.

18 yıllık meslek hayatının yarısını belediyecilik, yarısını da kadastro kontrol mühendisi olarak geçirmiş birisi olarak naçizane tavsiyem budur size. Umarım kafanızdaki soru işaretlerinin ortadan kalkmasına bir nebze de olsa yardımcı olabilmişimdir.

Hoşça kalın…
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: hkocak, pamukkale, ceyhan, haritaciii87, hasanundo

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 7 ay önce #4614 Yazan: hasanundo

267-1.pdf ek dosyası bulunamadı



bu durumda hazırlanmış dosyayı kadastro geri çevirdi. belediye ihdas yapmadığı için parselin bitanesinin cephesi kadastro yolunda oluştuğundan ve cepheler küçük olduğundan kabul edilmedi.yol cephe veya parselin alanını belediye encümen kararıyla onayladıktan sonra kadastro iade edebilirmi?


* belediye ve kadastronun bu yazışmalar sürecini anlatan bir yasal dayanak varmıdır?
Ek Dosyalar:

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.057 saniye
Geliştiren: Kunena Forum