imar uygulaması ( tecviz dışı hata )

6 yıl 11 ay önce #6572 Yazan: deepimage
Değerli Hocam
imar uygulaması uygulama sınırı içerisinde hesap alanı 844m2 tapu alanı 1321m2 olarak tescilli bi taşınmaz var.
tapu yüzölçümü ile hesap alan arasındaki 477 m2 lik fark tecviz sınırının oldukça üstünde.
Bu uygulamada izlenmesi gereken yol nedir?

Yüzölçümü hesap alanı (844m2) mi baz alınmalı ?
Tapu yüzölçümü 1321m2 mi baz alınmalı ?

Şimdiden Teşekkür ederim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

6 yıl 11 ay önce #6576 Yazan: hkocak
Sn. "deepimage" dikkatine;

Danıştay kararları, parsellerin imar uygulamasına tapu kütüğünde yazan değerle girmesi gerektiği yolundadır. Yeni bulunan yüzölçüm değeriyle uygulama alınması halinde bunu iptal sebebi saymaktadır.

Ancak sizin örneğinizdeki durumda tapu kütüğündeki değer esas alınırsa diğer parsellere karşı haksızlık yapılmış olur. En iyisi öncelikle gerekli yüzölçüm düzeltmesinin yapılması, yapılan düzeltme sonucu bulunan değer tapu kütüğüne yazıldıktan sonra, bu değer esas alınarak uygulamaya dahil edilmesi olacaktır. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: deepimage, surveyor

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

6 yıl 11 ay önce #6578 Yazan: deepimage
öncelikle çok teşekkür ederim hocam
Bildiğim kadarıyla tecviz dışı hatalarda alan düzeltmesinde malikin muvafakatı aranıyor. malik muvafakat vermezse yada kadastro 41/1 e göre resen düzenleme yaparsa ve malik durumu mahkemeye taşırsa sonuç ne olur ..
malik mahkemeyi kazanırsa uygulama iptal edilir mi.
maliğin itirazı halinde alanın tapu yüzölçümü olan değerine mahkemece getirilmesi ve o tapu yüzölçümü üzerinden uygulamaya sokulması ihtimali varmıdır.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

6 yıl 11 ay önce #6590 Yazan: hkocak
Sn. "deepimage" dikkatine;

Maalesef zor bir soru, zor bir süreç... Evet 41/1'e göre düzeltme yapıldığında ilgilisi buna karşı dava açarsa, 18 uygulaması için bunun sonucunun beklenmesi gerekecektir. Yapılan düzeltme nasıl olsa doğru bir işlem o nedenle de; "bir taraftan 41 düzeltmesinin formalitesi devam ederken bir taraftan 18 uygulamasını yapsak ve 18 uygulaması yapıldığında, 41'e göre yapılan düzeltmeye karşı ilgilisi açtığı davadan sonuç alamaz ise 18 uygulaması kesinleşir, ama istediği sonucu alırsa uygulama iptal edilir mi?" diyor gibisiniz.

18 uygulaması kesinleştikten sonra, ilgili malik mahkemeden istediği sonucu alamaz ise tamam. İstediği sonucu alırsa o zaman uygulamayı iptal ettirmek istemesi de mümkündür. Ancak ilgilisinin, 41'e karşı açmış olduğu davanın devam ettiği aşamada da 18 uygulamasına dava açması da mümkün olabilir.

Ama sonuç olarak 41 düzeltmesine karşı ilgilisi istediği sonucu almaması beklenir, ama alırsa ve siz orada mutlaka uygulama yapmak durumunda iseniz ne yazık ki o parseli tapu kütüğündeki değeriyle esas almak durumunda kalacaksınız. ... Ama her şeye rağmen haksızlığa meydan vermemek bakımından yeni bulunan yüzölçüm değeriyle esas alıp, uygulamanın iptali riskini göze almak da isteyebilirsiniz. Bu şekilde hareket ettiğinizde de uygulama iptal edilirse, (emek, zaman ve ekonomik olarak) daha fazla zarara sebebiyet verme riskiniz de var.

Başta da söylediğim gibi zor bir durum. Hele bir düzeltmeyi yapın, belki sorun düşündüğümüzden daha kolay çözülebilir. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.048 saniye
Geliştiren: Kunena Forum