Köy Yerleşik Alanı ve Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliği Hakkında

6 yıl 3 ay önce #7073 Yazan: ozand
Merhabalar,

1-Bahse konu parsel, köy yerleşik alanında bulunan (son köy evine 100mt mesafede) ve bildiğim kadarıyla plansız alanlar tip imar yönetmeliğinin uygulandığı bir bölgede, iki şeritli karayoluna da cephe durumdadır.

2-Parselin yola cephe bölümünün bir kısmında karayolları bariyeri bulunmaktadır.

3-Tarla vasıflı arazi, arsa vasfına dönüştürülmek istendiğinde, 1/25.000'lik plan notları ve ilgili kanunlar dahilinde en fazla 5 parsel olacak şekilde ifraz edilebilmektedir.

4-İfraz edilip arsa vasfına dönüştürülmek istenen parsel 10.000m2 yüz ölçümüne sahip olduğundan, ifraz edildiği taktirde oluşacak olan parseller de 2.000m2 yüz ölçümüne sahip olacaktır. (Köy ihtiyar heyeti ve muhtarın terk talebi yoktur.)

5-Mülk mevcut durumda müstakil tapulu bir mülktür.

6-İfraz sonucu oluşacak 2.000m2 yüzölçümlü parseller ihtiyacın üzerinde olduğundan, bu parsellerin 4 eşit hisseye ayrılarak 500m2 veya 8 eşit hisseye ayrılarak 250m2 olacak şekilde hisselendirilmesi ve arsanın ihtiyaç dışı bir bölümünün satışı düşünülmektedir.

Bu durumda;

2.000m2 imarlı/ifrazlı ve müstakil tapulu arsayı, kat irtifakı kurmadan hisselere ayırmak mümkün müdür? Mümkünse ne şekilde mümkündür? Harita mühendisine bir parselasyon planı çizdirilerek, muvafakatnameli bir şekilde arsa vasıflı olarak satılabilir mi? Eğer hisselendirilmesinde bir sakınca yok ise, elbirliği mülkiyetinden paylı mülkiyete çevrilebilir mi?

Şimdiden teşekkür ederim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

6 yıl 3 ay önce #7077 Yazan: mancho
İmar kanununun 18. maddesinin son bendindeki istisnalar hariç imar planı olmayan yerlerde hisseli satış yapılamaz. Bildiğim kadarıyla Köy yerleşik alanı içinde hisseli satışa izin veren kanun veya yönetmelik yok.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

6 yıl 3 ay önce #7079 Yazan: ozand

mancho Yazan:: İmar kanununun 18. maddesinin son bendindeki istisnalar hariç imar planı olmayan yerlerde hisseli satış yapılamaz. Bildiğim kadarıyla Köy yerleşik alanı içinde hisseli satışa izin veren kanun veya yönetmelik yok.


Hesapta yasak, ama yerleşim yerine 1.5 km mesafede ne imar, ne de köy yerleşik alanı ile ilgisi bulunmayan tarla vasıflı araziler bile hisselendirip satılabiliyor ki bu araziler kara kepir toprak yapısına sahip yani 1. sınıf tarım arazileri. 5403'e göre yasak değil mi bu yapılan? Kim, nasıl, neye dayanarak arazileri hisselendiriyor? Bilen biri aydınlatsın lütfen.

Örnek için görsel ve sahibinden.com sitesinden bir ilan paylaşıyorum.
sahibinden.com ilan numarası: 455400427
İlgili parsel; Kırklareli > Lüleburgaz > Ovacık > Ada: 0 > Parsel: 1099

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

6 yıl 2 ay önce #7163 Yazan: mctn99
5403 sayılı kanunun uygulamansından bu yana ne suretle olursa olsun niteliği tarla yada çayır olan tüm taşınmazların satışında tapu müdürlüğü işlem yapmadan ilk olarak arazinin bulunduğu ilçe tarım müdürlüğüne satışa konu olan yerin satılıp satılamayacağını sorar. İlçe tarım müdürlüğündeki personel görüş yazısı yazar satışı mümkündür yada satışı mümkün değildir diye, buna istinaden tapu işlemi yapar yada yapmaz. Bende ilçe tarım müdürlüğünde satış işlemerine bakan bir personel olarak, vasfı tarla olan tarım arazisi 20da ve altı hiç bir şekilde bölünemez, hisselendirilemez. Yazımızın sonunda satışı uygun olsa şunu her zaman yazarız '' satışa konu olan xx ada xx parsel tarla vasfındaki araziyi yeniden hisselendirme yapmadan bir bütün halinde satışı mevzuatımızca uygundur.
Bu tarla vasfındaki yerler için geçerli. Tapu da arsa vasfındaki yer için tarım ilçe müdürlüğüne görüş sorulmaz. İstediğin gibi satarsın hisselendirme yaparsın.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

6 yıl 1 ay önce #7165 Yazan: mctn99
Bahsedilen yerler 5403 sayılı yasadan önce parçalara ayrılmış olan yerlerdir. Diyelim 10 da lık bir arazi 5da, 4da, 3da ve 1 da olarak zamanında bölünerek satılmış olsun. Daha sonra 5403 sayılı yasa çıkmış olsun ve bu arazi sahiplerinden 10 da lık arazide 3da pay sahibi olan kişi 3da lık alanı satmak istesin. Bu durumda ilçe müdürlüğünden yeniden hisselendirme yapmadan 3 da lık alanın bir bütün halinde(yani 3 da olarak, kişi2 da satıp 1 da kendisinde kalsın derse bu mümkün değil) satarsa satışı uygundur. Anladınız değil mi durumu

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.078 saniye
Geliştiren: Kunena Forum