Köy Yerleşik alanı içerisinde cins değişikliği

9 yıl 8 ay önce #2598 Yazan: haritaciii87
Üstadım iyi günler.

Köy Yerleşin alanı içerisinde olan tarla vasıflı bir yerin arsa yapılması yönünde talep edilen cins değişikliği işlemine istinaden ilgili İl Özel idaresine uygunluk yazısı için yazdığımız yazıya cevaben aynen şu yazmaktadır '' Parsel köy yerleşik sınırı içerisinde kalmakla birlikte,herhangi bir köy yerleşim planı ve imar planı sınırları içerisinde kalmadığından tamamının fiili durumuna göre işleminize yön verilmesi hususu '' şeklindedir.

Bu hususa istinaden Tarlanın Arsa vasfı ile tescil edilmesini kaymakam vs... herhangi bir baskıyla bu işlemi yapın denmektedir.Buna istinaden de İl Özel İdaresi yukarıdaki gibi yuvarlak cümleler kullanmıştır.

Bu duruma göre arsa yapmamız ne derece doğrudur.Benim görüşüme göre ilgili mevzuatlarında denildiği gibi bir yerin arsa özelliğinde olabilmesi için açık ve net o yerin İmar planı veya bir plan içerisinde olması yani bir plana dayalı olması gerektiğinden arsa yapılamayacağı yönündedir.Ancak köy yerleşim alanı içerisinde olup da herhangi bir planı bulunmayan yerde sırf köy yerleşim alanı içerisinde diye tarla olan bir yerin cins değişikliği yapılabilir mi?


Dipnot : Kaymakam Bey burayı arsa yapın ki ev yapabilme koşullarından olan yapı ruhsatı verebilelim şeklinde denmektedir.vatandaşın buraya ev yapacağı söylendi.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 8 ay önce - 9 yıl 8 ay önce #2628 Yazan: hkocak
Sn. "haritaciii87" dikkatine;

Orada plân yapma yetkisi kimde? ... Tabi ki il özel idaresinde. Plânının olup olmadığını bilecek olan ve bu bilgiler karşısında o parselinin cinsinin arsa yapılıp yapılmayacağına karar verecek olan da il özel idaresi. Hal böyleyken, il özel idaresi hiç üstüne almayıp soyut ifadelerle cevap vermiş. Evet Tapu Kadastro mevzuatında, "arsa"; imar plânı gereğince oluşmuş parseller olarak tanımlanır. Bu paralelde sizin fikriniz de son derece doğru. Ama bir de gerçek var o yer köy içinde vasfı da "tarla". Bu taşınmaz "tarla" vasfında olduğu sürece üzerine yapı yapılamayacak diğer taraftan fiilen tarla değil. Ben Kaymakam Beyin yaklaşımını mantıklı buluyorum. Mevcut veriler karşısında Kaymakamlığın talebinin baskı olarak algılanmaması gerekir.

En iyisi o taşınmazın fiili durum itibariyle halen "tarla" vasfına haiz olup olmadığını İl/İlçe Tarım Müdürlüğünden sorun ya da sordurun. O parselinin fiili durumunun "tarla" olmadığı yönünde rapor gelirse; Kaymaklığın talebi doğrultusunda hareket etmek gerekir diye düşünüyorum. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.052 saniye
Geliştiren: Kunena Forum