imar planına göre cins değişikliği

9 yıl 3 ay önce #3255 Yazan: kadastroman
Saygıdeğer üstadlar ve katılımcılar,
Belediyelik bir birimde, imar planında turistik tesis alanına isabet eden bir taşınmaz var. Taşınmazın cinsi bahçe, imar planındaki ada ile birebir örtüşmektedir. İlgili belediye bir yazı yazarak bu taşınmazın cinsinin bahçe yerine "turistik tesis alanı" olarak değiştirmek istiyor. Taşınmaz maliki şahıs, ilgili belediyeden bu yazıyı alıyor. Kurum olarak bu cins değişikliğini yapabilir miyiz? ve tapuda tescil edilebilir mi? Buna benzer depolama alanı, kayadan oyma turistik tesis alanı, vb. taleplerde gelebilmektedir.
Selam ve saygı ile.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 3 ay önce #3270 Yazan: ceyhan
hayır yapamazsın 2010/4 sayılı genelge de belirtilmektedir. cins değişikliği imar uygulaması neticesinde olur. uygulama sonucunda imar planındaki cinsini alır sizin konuda herhangi bir uygulama yapılmamış gözüküyor dolayısıyla olmaz ancak daha önce imar uygulaması yapılmış ve cinsi değişmesi gerekirken değiştirilmemiş ise o zaman belediyeden alacağınız bir yazı ile yapabilirsiniz.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 3 ay önce #3276 Yazan: gokhandogru
Neden Yapılamaz ?
  • Bir taşınmazın altlığında imar planı varsa taşınmazın cinsini belirleme yetkisi kimdedir?
  • Taşınmazın altlık imar planına göre kamuya terk alanı yoksa bu taşınmaz uygulama yapılmayacak diye kadastral vasıfla kalmak zorunda mıdır?
Sanırım bakış açımız biraz daha geniş olmalı :)
Cins Değişikliği konusu kurumda çok karışmış durumda, biz tescilli parsellerin yeni cinslerini tescil ederken yeni cinsi kurum olarak belirleme eğilimindeyiz. Oysa bizde ki en temel yetki imar yetkisine haiz kurumun bilgi ve belgelerine göre oluşan cinsi taşınmaza yansıtma ve tescil-arşiv görevini yerine getirmektir.
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: pamukkale, Şükrü MERCİMEK, alptugcetin

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 3 ay önce #3296 Yazan: boss39
Gökhan Bey.
Düşüncenizde haklısınız.İmar planı içerisindeki bir taşınmazın plana göre cins değişikliği yapılmasındaki esas ilgili belediyenin vereceği olumlu görüş yazısıdır.Normalde plan içerisindeki taşınmazların cins değişikliklerinde uygulamanın yapılması gerekmektedir.Ancak taşınmaz plana göre herhangi bir uygulamaya tabi değilse bu durumu belediyenin yazısında açıkça belirtmesi cins değişikliği yapmak için yeterli olacaktır.Burda şuna dikkat etmek gerekmektedir.Bazı belediyeler yazılarında taşınmazın onaylı plan içerisinde olduğunu ve cins değişikliği yapılmasında sakınca olmadığını yazıp kestirip atmaktadır.Ancak belediyeden bu taşınmazın plana göre uygulamaya tabi olup olmadığını sorduğunuzda yola parka vs. terki olduğunu ancak henüz yapılmadığını söylemektedirler.Ancak bunu yazıya yansıtmalarını istediğinizde böyle bir yazı veremeyeceklerini yani yola terki var dediklerinde cins değişikliğinde sakınca yoktur diyemiyeceklerini beyan edip topu kadastro müdürlüklerine atmaktadırlar.Belediye görüş yazısında ilgili parselin onaylı plan içerisinde kaldığını ve taşınmazın herhangi bir ( yola parka yeşil alana vs. terki gibi) imar uygulamasına tabi olmadığını açıkça yazarsa gönül rahatlığı ile cins değişikliğini yaparsınız kanaatindeyim.Saygılarımla.
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: Şükrü MERCİMEK, alptugcetin

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 3 ay önce #3300 Yazan: ceyhan
taşınmazın cinsi bahçe olduğu için demekki kadastro çalışması yapğıldığı esnada imar palanı yok imiş dolayısıyla bahçenin arsa olması için imar planına göre uygulama görmesi gerekmektedir. dediklerinize kaltılmakla birlikte kanunların yetersiz olduğu düşüncesindeyim iyi çalışmalar

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.085 saniye
Geliştiren: Kunena Forum