KÖY YERLEŞİK ALANINDA CİNS DEĞİŞİKLİĞİ

8 yıl 6 ay önce #4693 Yazan: mfocmylmz
Değerli Üstatlarım

Köy yerleşik alanında imar planı bulunmayan bir yerde imar planının 15. ve plansız alanlar tip imar yönetmeliğinin 45.maddesine göre ifraz yapılmaktadır.Ana parselin vasfı avlulu kargir ev.Ana parsel A ve B olarak ikiye bölünüyor.Kargir ev A'da kalıyor.İfrazdan sonra;
1-Belediyenin uygunluk görüşüne göre A parçasına Kargir ev ve arsası yazabilirmiyim.
2-Belediyenin uygunluk görüşüne göre B parçasına Arsa yazabilirmiyim.Yoksa B Parçasını avlu vasfında mı bırakmamız gerekir.
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: Şükrü MERCİMEK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 6 ay önce #4708 Yazan: 71excalibur71
görüşünüzde belirttiğiniz üzere belediyenin olumlu yazısı ile a parseli kargir ev ve arsa, b parseli arsa olarak tescil edilmelidir diye düşünüyorum.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 6 ay önce #4709 Yazan: 71excalibur71
sorunuza karşılık yaptığım yorumda bir husus eksik kalmış.
eğer işlemin olduğu yerde lihkab varsa cins değişikliği yapamazsınız. çünkü işlemin doğası gereği imar planı kullanım amacına göre cins değişikliği yapamayacağınızdan dolayı, ifraz sonucu oluşan parseller a: avlulu kargir ev ve b: avlu şeklinde tescil edildikten sonra lihkab tarafından belediye uygunluk yazısı ile avlu ibareleri yerine arsa yazılabilir diye düşünüyorum.
kolay gelsin...

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 6 ay önce #4710 Yazan: MF_DEMİR
Sayın “mfocmylmz”

Sorunuzda köy yerleşik alanı ve belediyeden aynı anda bahsetmektesiniz. Öyleyse büyükşehir belediyesi olan bir yerdesiniz. Cinsi “Avlulu Kargir Ev” olan bir parselin ifrazı söz konusu. İlk önce şunu itiraf etmeliyim Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde tesis kadastrosu yapım işinde ve devamında taşınmazların cinsi konusu tabiri caiz ise hep kangren olmuştur. Halen dahi taşınmazların cinsleri konusunda uygulamada bir birliktelik sağlayıcı bir genelge, talimat v.b. mevcut değildir. Bu sebeple uygulamada karşımıza çok enteresan taşınmaz cinsleri çıkabilmektedir. Bunlardan biri de sizinkisi. Avlulu Kargir Ev’in ifrazından ve ev dışında kalan kısmın cinsinden bahsettiğinize göre Avlulu Kargir Ev dışında da yer bulunmaktadır. O zaman bu taşınmazınızın cinsi tesis kadastrosunda örneğin “kargir 1 katlı ev ve bahçesi” gibi olmalıydı.

Neyse konuyu uzatmayalım. Taşınmazınızı ifraz ettiğinizde Avlulu Kargir Ev A nolu taşınmazda kalmakta ve asıl sorun B’nin cinsinin ne olacağı. Evvela şunu belirtmek isterim ki, imar planı olmadığı için (imar planına göre yapılmayan) halk dilinde basit ifraz diye adlandırılan bu taşınmazların ifrazı sonrasında belediyesinin muvafakat yazısı olsa bile cinsini arsa yazamazsınız kanaatindeyim. Arsa (yargı kararlarında da olduğu gibi) altlığı imar planı olan imar uygulamalarının doğal sonucu oluşan bir vasıftır. Altlığı imar planı olmayan ve imar uygulaması (parselasyon, yola ve yeşil alana terk niteliği taşımayan) sonucu oluşmayan taşınmazlar eski vasıflarında bırakılmalıdır. Burada şunu diyeceksiniz taşınmazımın yapı dışındaki vasfı yok ki… İşte bu da tesis kadastrosundaki teknisyen ve tasarruf kontrol memuru kardeşimin eksikliği. O zaman size şunu tavsiye edebilirim. Avlulu Kargir Ev vasfındaki ifraza konu taşınmazın yapı dışındaki toprak parçasının cinsi hususunda (tarla, bahçe, fındıklık v.b.) tarım idaresinden yazılı olarak yardım alabilirsiniz. Bu da olmaz ise ve komşu parsellerle vasıf açısından bütünlük arz ediyorsa komşu parselin vasfını kullanabilirsin. Kanaatim bundan ibarettir.

Musa Faruk DEMİR
Artvin Kadastro Müdürlüğü
Kontrol Mühendisi

www.artvinkadastro.gov.tr
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: pamukkale

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 1 ay önce #5401 Yazan: destan
tkgm 2010/4 sayılı genelgesinin cins değişikliği işlemleri konu başlığı altında
(15) 3194 sayılı İmar Kanununun 15 ve 16 ncı maddelerine göre talebe bağlı yapılan ayırma işlemlerinde;
15.1 Ana parselin vasfında yapı bulunmaması halinde, uygulamanın altlığı olan imar planına göre oluşan parsellerin, mevcut vasıflarını kendiliğinden kaybederek imar planı ile getirilen kullanım amaçlarına konu ve tabi olmaları işlemin doğal sonucu olduğundan, plandaki kullanım amacına göre ifraz sonucu oluşan parsellerin cinsi tescil bildiriminde belirtilir. Bu işlem için ayrıca cins değişikliği döner sermaye ücreti alınmaz.
15.2. Ana parselin vasfında yapı bulunması halinde, yapı, ayırma sonucu oluşan hangi parsel/parsellerde kalıyorsa o parsel/parsellerin vasfına, ana taşınmazın yapı dışındaki kayıtlı vasfı diğer ifraz parselleri vasfına taşınmak suretiyle tescil bildirimi düzenlenir. Bu işlem, vasfın uygun biçimde taşınması olduğundan cins değişikliği olarak değerlendirilmez. şeklinde açıklanmıştır.

buna göre ifraza konu parsellerin köy yerleşik alanı içinde kalmakla birlikte, herhangi bir imar planı aranmaksızın(imar planı varsa işlemin doğal sonucu zaten arsa olacak) üzerinde yapı bulunup bulunmaması yeni oluşacak parsellerin cinsinin belirlenmesinde etkendir . yani ana parselde bina varsa arsa vasfıyla, yoksa aynı vasfıyla tescil edilir diye düşünüyorum.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 11 ay önce #5669 Yazan: tekinharita
Cevaplar niçin bu kadar karıştı ve farrlı yorumlar çıktı anlayamadım.Artvin kadastro müdürlüğündeki mühendis arkadaşın cevabı da olumsuz olunca hayret ettim............ köy yerleşik alan da kaldığına göre ilgili idarenin yani burada Belediye nin uygun görmesi halinde encümen kararında veya ek üst yazısında yazması halinde sorudaki işlemi aynen yapabilirsiniz....Denizli bölge müd. 04-04-2016 tarih 771493 sayılı yazısında açıkca belirtilmiş.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.080 saniye
Geliştiren: Kunena Forum