By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

Zilyetlik başlanış tarihi

Daha fazla
11 yıl 3 ay önce #1270 Yazan: Yigit
Zilyetlik başlanış tarihi, Yigit tarafından oluşturuldu
… ili …. ilçesi … köyünde, 766 sayılı yasa kapsamında tapulama çalışmaları yapılarak …/…/1984 yılında kesinlemiştir. Bu çalışmalarda tapulama sınırı içerisinde bir kısım yerler orman olduğu gerekçesi ile tapulamaya tabi tutulmamıştır. Bilahare bu yerler (orman olduğu gerekçesi ile tapulamaya tabi tutulmayan yerler) 6831 sayılı yasa kapsamında orman kadastro ekiplerince yapılan orman kadastro çalışmalarında 6831 sayılı yasanın 1. Maddesine göre orman sayılmayan alan (orman haritasında sarı renkle boyalı yerler) olarak orman dışında bırakışmıştır. 766 sayılı yasaya göre yapılan tapulama çalışmaları …/…/1984 yılında, 6831 sayılı yasaya göre yapılan Orman kadastro çalışmalarının sonucu ise …/…/2005 yılında kesinleşmiştir.
2009/7 sayılı genelge madde 3’de,
3-Çalışma alanı sınırı içinde orman olduğu gerekçesi ile kadastroya tabi tutulmayarak tespit harici bırakılan alanların kadastrosunda izlenecek yöntem;
Çalışma alanı sınırı içinde orman olduğu gerekçesi ile kadastroya tabi tutulmayarak tespit harici bırakılan alanlarda, daha sonra 6831 sayılı Orman Kanununa göre orman kadastro komisyonlarınca yapılan ve kesinleşen orman kadastrosu sonucunda, söz konusu Kanunun 1 inci maddesine göre orman sayılmadığı gerekçesiyle orman sınırı dışında bırakılan (haritasında sarı renkle gösterilen yerler) tapulu veya tapusuz taşınmazların kadastrosu, 2005/22 sayılı genelgedeki açıklamalar doğrultusunda yapılacaktır.
2012-11 sayılı genelgenin E/a, b fıkralarında ise, ......
denilmektedir.
Yargıtay 20. Hukuk Dairesinin 26/09/2011 tarih, 2011/6803 esas ve 2011/10429 karar numaralı ilamında “kadastro (tapulama) komisyonlarınca orman sayılarak tespit harici bırakılan yerlerde, yukarıda yazılı gerekçelerle orman kadastrosunun kesinleştiği güne kadar orman sayılacağından, sürdürülen zilyetliğe değer verilemeyeceği kabul edilmiştir. Yörede orman kadastrosu 17/01/2000 tarihinde kesinleşmiş, bu tarihten itibaren dava tarihi olan 13/10/2009 tarihine kadar 20 yıllık zilyetlik süresi dolmamıştır.” denilmiş ve davacı lehine verilen yerel mahkeme kararı bozulmuştur.
Anılan köyde 2014 yılında, orman olduğu gerekçesi ile tapulamaya tabi tutulmayan yerlerde 3402 sayılı kanun hükümlerine göre kadastro çalışması yapılması düşünülmektedir.
Yapılacak kadastro çalışmalarında zilyetliğin başlangıç tarihi, orman kadastrosunun kesinleştiği tarih olan 2005 yılı baz alındığından belgesiz yapılacak tespitlerde hiç birinin zilyetlik süresi dolmayacaktır.
Gerek 3402 sayılı kanun, gerekse yönetmenliklerde bu gibi durumlarda zilyetlik süresinin başlangıç tarihinin ne olacağı konusuna rastlayamadım bilgilendirirseniz çok memnun olurum. SAYGILARIMLA _ M.Yiğit

Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.

Daha fazla
11 yıl 3 ay önce - 11 yıl 3 ay önce #1288 Yazan: hkocak
hkocak tarafından Zilyetlik başlanış tarihi konusunda yanıtlandı
* ORMAN KADASTROSU VE ZİLYETLİK BAŞLANGICI (Kullanıcı adı "Yigit" dikkatine)

Yargıtay'ın aynı 20.Hukuk Dairesinin 11.10.1994 tarih, E.1993/8410, K.1994/11874 sayılı kararı ise; "... Nitelik kaybı nedeniyle değil, ancak öncesi orman olmadığı için orman tahdidi dışında bırakılan taşınmazlarda, tahditten evvelki zilyetlik geçerlidir. ve 20 yıllık kazandırıcı sürenin hesabında dikkate alınmalıdır." şeklindedir.

Bir yer sizin verdiğiniz kararda olduğu gibi eğer öncesi orman kabul edilecek olsa idi, o yer daha sonraki tarihte yapılacak orman kadastrosu sırasında sarı boyalın olarak orman dışında bırakılmaz, en fazla kırmızı boyalı olarak 2/B sahası olarak belirlenir idi. Sarı boyalı olarak bırakıldığına göre, orman kadastronun yapılmasıyla birlikte oranın aslında hiç bir zaman orman sınırları içinde olmadığı belgelendirilmiş olmaktadır.

O nedenle de, benim verdiğim karar örneği daha doğru diye düşünüyorum. Bahsettiğiniz karar örneğinin tam metni elinizde bulunuyorsa bana fakslayabilir misiniz) (0 312 418 48 37). Konu benim de önem verdiğim bir konudur. Sizin yapacağınız çalışmalar gereğince önemli diye düşündüğüm bu konu hakkında araştırma yapmak gereğini hissediyorum. Eğer konu hakkında işinize yarayacak başkaca konular olursa bu sayfadan size de iletirirm. ... Hüseyin KOÇAK
Son düzenleme: 11 yıl 3 ay önce Düzenleyen:hkocak
Şu kullanıcı(lar) teşekkür etti: Yigit

Daha fazla
11 yıl 2 ay önce #1300 Yazan: Yigit
Yigit tarafından Zilyetlik başlanış tarihi konusunda yanıtlandı
Sayın üstadım ilgili yargıtay kararını yazılan numaraya faxladım. İlginizden ve vereceğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.

Daha fazla
11 yıl 2 ay önce - 11 yıl 2 ay önce #1310 Yazan: hkocak
Sn. "Yigit" dikkatine;

Faksı aldım, teşekkür ederim. Yargıtay, kararını H.G.K.nun kararına dayandırması, kadastrocunun işini zorlaştırmakta, yani sizin endişelerinizi pekiştirmektedir. Ben bir fırsat bulduğumda Yargıtay arşivinde araştırma yapmayı plânlıyorum. Sizin işinize yarayacak herhangi bir şey elde edebilirsem bu köşeden size de yazarım. ... Hüseyin KOÇAK
Son düzenleme: 11 yıl 2 ay önce Düzenleyen:hkocak

Daha fazla
11 yıl 2 ay önce #1431 Yazan: Yigit
Yigit tarafından Zilyetlik başlanış tarihi konusunda yanıtlandı
Sayın Hocam, 20. hukuk dairesinin yeni bir kararını size bugün faks ile ve ekte göndereceğim. (20.H.D_2013/5631e-7603k) Bu kararda tapulama çalışmalarında orman olduğu gerekçesi ile tapulama yapılmayan saha olup, şahıs tescil davası ile adına tescilini hak etmiştir. Bu durumda aynı nitelikteki iki yer için iki ayrı zıt karar var. bunu nasıl değerlendirmeli ve yapılacak kadastro çalışmalarında neyi baz almalıyız. Saygılarmla
Şu kullanıcı(lar) teşekkür etti: hkocak

Daha fazla
11 yıl 2 ay önce - 11 yıl 2 ay önce #1433 Yazan: hkocak
* ORMAN KADASTROSU VE ZİLYETLİK BAŞLANGICI - 2 (Kullanıcı adı "Yigit" dikkatine)

Sayın "yigit"; sizin yazınız ve faksınız üzerine ben "ORMAN KADASTROSUNUN KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YAPILMASI VE KÜLTÜR ARAZİLERİNİN DURUMU" konulu bir makale yazdım. Bu makale halen Sitenin ana sayfasında yer almaktadır. Bu konuda farklı kararlar bulunduğu için bir belirsizlik bulunduğuna işaret edip, önerilerimi yazdım. Sizin bana sonradan faklamış olduğunuz Yargıtay 20.HD. 09.09.2013 / E.2013/5631; K.2013/7603 karar sayılı kararı da, benim tespitimi doğrulamakta özellikle de makalemin sonundaki öneriminin isabetli olduğunu teyit etmektedir.

Bu kararı bulduğunuz ve de bana faksladığınız için teşekkür ederim. Eğer yapabilirseniz, bu kararı bu köşede yer verebilirseniz, katılımcıların benim makalemle bağlantı kurarak okumalarını sağlamış olursunuz. ... Hüseyin KOÇAK
Son düzenleme: 11 yıl 2 ay önce Düzenleyen:hkocak

Sayfa oluşturma süresi: 0.086 saniye