durum haritası

9 yıl 1 ay önce #4695 Yazan: burak
Sayın üstatlarım selamlar.

1. İmar uygulaması dosyalarında Kadastro Müfettişinin tüm il belediye ve özel idaresine yazdığı tenkide göre durum haritalarının bulunmadığı İdaremizce düzenlenecek olan durum haritalarının imzalı ve mühürlü olarak gönderilmesi talep edilmiştir.

2. Ayrıca İl Encümen kararlarında durum haritasında bulunan harflerin baz alınarak alan bilgisi yazılmadan karar alınması gerektiği bildirilmiştir.

Ben yerel yönetimde çalışan harita mühendisiyim.

Durum haritasını İdare olarak mı hazırlamamız gerekiyor. Yoksa özel harita mühendisinin mi hazırlayarak getirmesi gerekiyor. Ayrıca onay kısmında İl özel idaresi ve belediye imza kısmı var. İmar planı olmayan alanda durum haritasında örneğin parselin bölünmüş halini gösteriyor fakat üzerinde hiç cephe bilgisi bulunmuyor, ve koordinat bilgisi sadece karelajdan ibaret. Ben ifraz için cephe bilgisi bulunmayan parselin kontrolünü neden yapayım. Ölçü krokisinde kontrol için tüm bilgiler varken neden durum haritası imzalanıyor. Durum haritasında ne gibi bilgilerin bulunup bulunmaması gerektiği nerede yazıyor. Koordinat bilgisi dururken karelaj ile hesaplama yapmanın bence mantığı yok.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 1 ay önce #4698 Yazan: MF_DEMİR
Sayın “burak”

İsterseniz sırasıyla sorularınızı cevaplamaya çalışayım:

1. Kadastro Müdürlüğüne teftişe gelen müfettiş belediye veya il özel idaresini tekiden yazı yazmaz,

2. Kadastro Müdürlüğünü yaptığı teftişte gördüğü yanlışlar için kadastro müdürlüğü personelini (özellikle ilgili kontrol mühendisinin yaptığı işi) tekid eder,

3. Durum haritaları ve röleve ölçü krokilerinde değişiklik dosyasını hazırlayan sorumlu (müellif) mühendisin (kamunun işi ise kamuda çalışan görevli mühendis veya vatandaşın işini yapıyor ise serbest mühendisin) imzasının yanında belediye/il özel idaresi mühendisinin (veya sorumlu kişisinin müdür v.b.) kontrol ettiğine dair (kendi mevzuatları açısından) ıslak imzalarının ve kurum mührünün olması gerekmektedir. Sadece röleve ölçü krokisinde ilave olarak kadastro kontrol mühendisinin kontrol imzası vardır.

4. Encümen kararları parselasyon dosyalarının hukuki altlığı ve dayanağı olduğundan encümen kararı ile durum haritası birebir örtüşmek zorundadır. Durum haritasındaki ifrazdan dolayı yapılacak harflendirmenin encümen kararında aynen zikredilmesi gerekmektedir. Şöyleki; “X köyü/mahallesi y ada z parsel nolu taşınmazın durum haritasında A ve B harfleriyle gösterilen kısımlarının bedelsiz olarak yola terki, C ile gösterilen kısmın yeşil alana terkinden sonra D, E, F ve G diye ifrazının…” diye encümen kararında herşey açık seçik yazılmalıdır. Encümen kararında yüzölçüm yazılması bazen sakınca arz etmektedir. Encümen kararında ifraz veya terk parsellerinin yüzölçümleri yazılır ve kadastro kontrollerinde bunların eğer bir miktar değişmesi gerekirse encümen kararının değiştirilmesi gerekir ki bu da arzu edilmeyen bir durumdur. Onun için encümen kararlarında yüzölçüm bilgisinden bahsetmemek en iyisi.

6. Bazen encümen kararında "şuna da ne gerek var" dememek lazım. Dava konusu olma durumlarında iş iptale kadar gidebilmektedir.

5. Durum haritasını işi yapan sorumlu mühendis hazırlayacak, siz ise kontrol edeceksiniz.

6. Belediye veya İl Özel İdaresi çalışanı olarak önünüze kontrole gelen ve akabinde encümen onayına sunulacak olan dosya için çağıracaksınız sorumlu mühendisi yanınıza, sayısal olarak parselasyon bilgilerini isteyeceksiniz ve dosyadaki, sayısal ortamdaki ve sizin imar altılığınızdaki bilgilerle karşılaştırıp doğru olup olmadığını karar vereceksiniz. Ondan sonra onaylayarak encümene sunacaksınız.

7.Cephe bilgileri röleve ölçü krokisinde, koordinat ve alan bilgileri ise sayısal çıktılarda dosyanız içerisinde mevcut olması lazımdır.

8.Karelaj ile hesaplamadan kastınız kadastral altlık ile imar altlığını (örneğin ışıklı masada) çakıştırmak ise bu bayağı eskilerde kaldı. Artık en azından kadastro ayağında herşey sayısal…

Meslek hayatının yarısına yakınını belediyecilikte, diğer yarısını da kadastroda geçiren bir kontrol mühendisi olarak şahsi kanaatlerim bundan ibarettir. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Şürçülisan eylediysek affola… Saygılarımla…

Musa Faruk DEMİR
Kontrol Mühendisi
Artvin Kadastro Müdürlüğü
www.artvinkadastro.gov.tr
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: hkocak, 71excalibur71, pamukkale, burak

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 1 ay önce #4699 Yazan: burak
Sayın MF_demir bilgiler için teşekkürler.
Ben şunun hatalı olduğuna inanıyorum. Dediğiniz gibi müfettiş bey bizi değil Kadastroyu tenkid ediyor zaten. Kadastroda bize eksikleri bildirmiş. Bu yazıda aynen şu yazıyor. Durum haritası ilgili idarece hazırlanacak ve ilgili idarenin imza ve mühürü olacak şeklindedir.
Bende kadastroya bunu bizim değil ilgili müellifin hazırlaması gerektiğini bildirdim.
Ayrıca bu sadece benım önerim daha düne kadar kadastro müdürlüğü benden hiçbir dosyaya imza atmamam gerektiğini söylüyorlardı. Bende neye göre ifraz olduğuna dair en azından röleve krokilerini imza mühür yapıp yolluyordum.

Benim asıl demek istediğim yerel yönetimin kontrol edeceği husus dosyada nedir cephe ve derinlik ve imar planına uyumluluğudur. Bu bilgiler zaten röleve ölçü krokisinde var. ayrıca durum haritasına imza atmaya ne gerek var. İyi çalışmalar dilerim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.092 saniye
Geliştiren: Kunena Forum