ortaklığın kat mülkiyetine gidilerek giderilmesi dava fiili durum ve proje fark

5 yıl 10 ay önce #7333 Yazan: r.refik61
Trabzon ili Ortahisar İlçesi ……… Mahallesi …… ada…. nolu parsel üzerinde tapuda arsa olarak kayıtlı taşınmaz üzerinde bulunan odunluk ve üzeri 4 kat daire bulunan binanın ½ paydaşıyım. Söz konusu yapının üzerinde tüm bağımsız bölümlerin yapı kullanmaları olup tarafımdan Trabzon 1. Sulh Hukuk Hakimliğinde 06.03.2017 tarih ve 2017/295 dosya numarası ile açmış bulunduğum kat mülkiyetine gidilerek ortaklığın giderilmesi (aynen paylaştırma) davası halen devam etmektedir.
Bu aşamada mahkeme tarafından atanan bilirkişi, söz konusu binanın projesi ile fiili durumu arasında farklılıklar olduğu belirtilerek bu farklılıkların giderilmesi durumunda binanın kat mülkiyetine gidilerek paylaştırılmasının uygun olacağı ifade edilmiştir. Söz konusu binanın projesi;
bodrum katında sığınak ve odunluklar
zemin katta bulunması gereken konut
üzeri üç kat konuttan oluşmaktadır.
Mevcut durumda ise;
bodrum katı bulunmamakta
zemin katta olması gerekenin konutun yarısı kadar odunluk
üzerinde ise 4 adet konut bulunmaktadır. Mevcut bulunan 4 dairenin yapı kullanma belgesi ve ortak kullanım alanı yapı kullanma (odunluk) belgeleri mevcuttur.
Bu durumda mahkemece tayin edilen bilirkişi raporuna istinaden, ½ sinin maliki olduğum binanın kat mülkiyetine çevrilebilmesi için sadece projesi ile mevcut durumu arasındaki farklılıkları gidermek üzere 06.06.2018 tarihinde Resmi Gazetede Yayımlanan Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine ilişkin Usul ve Esaslar yani İmar Barışından yararlanmak istemekteyim.
Ancak 06.06.2018 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan İmar Barışı Tebliğinin Yapı Kayıt Belgesinin kullanım Yerleri Başlıklı 6. Maddesi ile T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İmar Barışı e devlet Müracaat Kılavuzunun İmar Barışı İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular kısmında 8 sorunun cevabında belirtildiği üzere “ Yapı kayıt Belgesi Aldıktan sonra maliklerin tamamının muvaffaktı ile tapuya müracaat edilerek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins tahsis değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek…..” denilmektedir.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Kurulması Başlıklı İkinci Bölümünün 6. Fıkrasının “Kat Mülkiyetine konu olmaya elverişli bir gayrimenkul üzerindeki ortaklığın giderilmesi davalarında, mirasçılardan veya ortak maliklerden biri, paylaşmanın, kat mülkiyeti kurulması ve bağımsız bölümlerin tahsisi suretiyle yapılmasını isterse, hakim, o gayrimenkulün mülkiyetinin, 12 inci maddede yazılı belgelere dayanılarak kat mülkiyetine çevrilmesine ve paylar denkleştirilmek suretiyle bağımsız bölümlerin ortaklara yarı ayrı tahsisine karar verebilir.” Hükmü bulunmaktadır.
Taşınmaz hakkında 634 sayılı Kanunun 10. Maddesi 6. fıkrası uyarınca kat mülkiyetine gidilerek ortaklığın giderilmesi davası açmış bulunduğumdan İmar Barışından yararlanarak söz konusu binanın projesinin fiili duruma göre düzeltilmesini talep edersem yapı kayıt belgesi tarafıma verilecek buna istinaden fiili duruma uygun projeyi çizdirebileceğim. Ancak Belediyece onaylanması aşamasında Belediye diğer hissedarın muvaffakatını isteyeceğinden projem onaylanmayacaktır. Bu durumda benim mahkemeye sunduğum proje eksik olduğundan kat mülkiyeti kanununun 12 maddesinde belirtilen belgelerden projeyi tamamlayarak mahkemeye sunmamın önünü kapatacaktır. Sonuç olarak imar barışından yararlanmadan önce yapı kullanmaları olan ve imar barışından yararlanarak mevcuta uygun projesini çizdirdiğim binanın projesini davalı olduğum diğer hissedar imzalamadığı için mahkemeye sunsam bile eksik kabul edilmesi riski ile karşı karşıyayım
Bu durumda yapı kullanması bulunan 4 konut ve bir ortak alanda bulunan ½ hissemin mahkemece satılarak ortaklığın giderilmesine karar verileceğinden bu durum beni hem ekonomik hemde manevi olarak çok kötü duruma düşürecektir.
Bu durumda mahkemede olan ve fiili durumu ile projesi arasında farklılık bulunan ve tamamının yapı kullanma belgesi bulunan bağımsız bölümleri nasıl kat mülkiyetine çevirebilirim? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Rafet Refik KARSLIOĞLU
Trabzon Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

5 yıl 10 ay önce #7336 Yazan: memoli68
Mimara çizdireceğiniz imar barışına konu projenin belediye tarafından onaylanması ve diğer müştereklerin muvafakatı gerekmiyor. diye çevre şehircilik elemanları kursta anlattılar. Belediyeye kayıt belgesi ve proje teslim edilecek dendi.
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: r.refik61

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

5 yıl 9 ay önce #7362 Yazan: r.refik61
Acaba daha net bir cevabı olan yok mu? Bunada teşekkürler ama yapılandırma çok fazla tutuyor yatırıp ta mahkemece projenin belediye yada davalı tarafından imzalanmaması nedeniyle satışa gidilmesi yada mahkeme sonucuna göre illada tapu tarafından belediye ve davalı tarafça imzalı proje istenilirse nedenlerle tapuda kat mülkiyetine geçemezsem çok çok büyük zarara uğrayacağım. Her türlü cevaba şimdiden teşekkürler.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.062 saniye
Geliştiren: Kunena Forum