kat irtifak tapusunun kat mülkiyetine dönüştürülme

11 yıl 1 ay önce #57 Yazan: asoner
ben evimin kat irtifaklı tapusunu, kat mülkiyeti şekline çevirmek istiyorum. bunun için kırklareli tapu kadastro müdürlüğüne gittim. bana özel kadastro şirketine gitmem gerektiğini söylediler, oradada bunun bireysel olamayacağı yöneticinin gelmesi gerektiği ve 4000tl maliyeti olduğunu bildirdiler. 2 ay önce istanbulda ev alan kat maliki arkadaşım oturma ruhsatı ve belediyeden aldığı bir yazı ile kat mülkiyeti tapusunu aldığını söyledi. bu işin doğrusu nedir? ve bizim yapacaklarımızı bildirirseniz memnun olurum.
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: kentsistem

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

11 yıl 1 ay önce #102 Yazan: dörtgöz
KAT İRTİFAKI TEK MALİKİN TALEBİ İLE KAT MÜLKİYETİNE ÇEVRİLEBİLİR
Kat irtifakı kurulu yerlerde tek bir kat irtifakı sahibinin talebi ile kat mülkiyetine geçilmesi mümkündür. Ancak kat mülkiyetine geçmek için bütün bağımsız bölümlerin (daire ve işyerlerinin) yapı kullanma izin belgelerinin tapu dairesine ibrazı lazımdır. Bir tek bağımsız bölümün dahi yapı kullanma izin belgesi (iskan ruhsatı) eksik olursa kat mülkiyetine geçilemez.
Kat mülkiyetine geçmenin ön şartı taşınmazın cinsinin yapılı hale getirilmiş olmasıdır ki, buna uygulamada "cins değişikliği" denmektedir. Kat irtifaklı yerlerde tek bir malikin talebi ile cins değişikliği de yapılabilir. Tüm kat irtifakı sahiplerinin talebine gerek yoktur. Cins değişikliği işlemi için önce kadastro (ya da lisanslı harita bürosuna) başvurulur. Yapılan yapıyı teknik elemanlar ölçtükten sonra tapu dairesinde cins değişikliği işlemi yapılır. Ardından kat mülkiyetine geçilir.
Bir apartman da bir tek daire kat mülkiyetine geçemez. Tek kişinin talebi ile olsa dahi apartmanın tamamı kat mülkiyetine geçecektir. Gürsel Öcal DÖRTGÖZ
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bedrettin toy, Evren

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 9 ay önce #663 Yazan: çevreci
Sayın hocam Kat İrtifakı kurulmuş taşınmazın cins değişikliği için Kadastro Vaziyet Planı ve Bağımsız Bölüm Planı istiyor (2010/4 sayılı genelge gereği),res'en sonuçlandırılması gereken işlem bu durumda nasıl res'en sonuçandırılır,2009 yılından önce ve sonraki yapı ayırımı var deniyor

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 9 ay önce #666 Yazan: nevzatsari
Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş amaçlı cins değişiklikleri 5912 sayılı kanun ile resen yani kendiliğinden yapılır hale getirilmiştir. Bu kanunda geçici madde ile bu kural geçmişe yönelik de teşmnil edilmiştir. Bu nedenle kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş amaçlı cins değişiklikleri (kat irtifakı nezaman kurulmuş olursa olsun ya da yapı ne zaman ruhsat almış olursa olsun farketmez) talebe bağlı olarak değil resen yani kadastro müdürlüğü imkanları ile yapılacaktır.

Bu cins değişikliklerinde 2010/4 sayılı genelge uygulanmaz. Zİra 2010/4 s. Genelge talebe bağlı işlemler içindir. Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş amaçlı cins değişikliklerinde 2009/14 s. genelgeye göre hareket edilir. Yani bu tür cins değişikliklerinde hiç bir ücret alınmadan ve bağımsız bölüm ve vaziyet planı istenmeden işlemler resen yapılır. Sadece 2009/14 s. Genelgede bahsedildiği gibi 5912 sayılı kanununu yürürlük tarihinden sonraki yapılarda kullanma iznine ek olarak röperli kroki istenr. Nevzat İ. SARI - Müfettiş
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bedrettin toy, atay_bekir, Evren

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 8 ay önce #2677 Yazan: berra
Sayın Üstadım Nevzat İ. SARI 2009/14 sayılı genelgede bahsedilen 5912 sayılı kanunun yürürlük tarihinden sonraki yapılarda kullanma iznine ek olarak röperli kroki istenir denmektedir. bu röperli krokiyi kim hazırlayacak ve onaylayacak. teşekkürler.
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: ADNANKOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

5 yıl 8 ay önce #7405 Yazan: Alimurat
Öncelikle; Selam ve saygılarımı sunar, aşağıdaki belirttiğim hususların tetkik edilerek, çözüme kavuşturulmasını talep eder, sorunun çözümüne yönelik yapacağınız bilgi ve katkılarınızdan dolayı şimdiden teşekkürlerimi arz eder, sağlıklı ve mutlu günler geçirmenizi temenni ederim.

1- 5912 sayılı Kanunun l nci Maddesinde, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası, “Kat irtifakı arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi olup, yapının tamamı için düzenlenecek yapı kullanma izin belgesine dayalı olarak, bu Kanunda gösterilen şartlar uyarınca kat mülkiyetine resen çevrilir. Bu işlem, arsa malikinin veya kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin istemi ile dahi gerçekleştirilebilir.” hükmündedir.

2- Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün yayınladığı 2009/14 sayılı genelde "Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki binalarda yapı kullanma izin belgesi ekinde bina ve eklentilerinin mevzuata uygun ölçüldüğünü gösterir röperli krokisinin bulunması gerekmektedir."" hükmü belirtilmiştir.

Kanun maddesine istinaden kat irtifakına sahip ortak maliklerinden birisi olarak Yapı Kullanım İzin Belgesi ile Kadastro Müdürlüğüne müracaatta bulundum. Kadastro Müdürlüğünce genelge hükümlerine istinaden Röperli Kroki talep edildi. Yapı Kullanma İzin Belgesinin ekinde Röperli Kroki olmadığını, ilgili Belediye Başkanlığının kat irtifakından kat mülkiyetine resen geçilmesinde sakınca olmadığına dair Tapu Müdürlüğüne yazı ile cevap verdiğini bildirdim. Ama hala Kanun Maddesine istinaden resen yapılması gereken işlemler, genelge hükümlerine istinaden yapılmamıştır.

Bu sebeplere bağlı olarak; Belediye Başkanlığının Kanun maddesine göre hareket ettiğini, Kadastro Müdürlüğünün ise genelgeye istinaden hareket ettiği kanısındayım. Çünkü 634 sayılı kanun maddesinde "Röperli Kroki" ibaresi bulunmamakta, 2009/14 sayılı genelde "Röperli Kroki" ibaresi bulunmaktadır. 2009/14 sayılı genelgeyi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tasarruf İşlemleri Dairesi Başkanlığı çıkartarak, içeriğinde Yapı Kullanma İzin Belgesinin ekinde röperli krokinin olmasını isteyerek, Belediyelere yaptırımda bulunmuş, ancak Belediyeler 3194 sayılı İmar Kanunu hükümlerinin 22. Maddesine Yapı ruhsatiyesi almak için gelenlerden; tapu, mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları, röperli veya yoksa, ebatlı kroki almaktadır.


Sonuç olarak; İlgili Belediye Başkanlığı yapı Kullanım İzin Belgesinin ekinde röperli krokiyi göndermiyor, sadece Tapu Müdürlüğüne resen geçişte sakınca olmadığını bildiriyorsa, Yapı Kullanım İzin Belgesi mevcut olan ancak Röperli Krokisi olmayan bu yapı için Röperli Kroki tanzim ettirmemiz gerekir mi ? Bu sorunun çözümü nasıl ve ne şekilde olmalıdır ?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.070 saniye
Geliştiren: Kunena Forum