Daire Dışında İmza Alınması Hakkında.

11 yıl 4 hafta önce #150 Yazan: Ahmet Yılmazer
Bilindiği gibi daire dışında alınacak imzaların usul ve esasları TAPU SİCİL MÜDÜRLÜKLERİNCE DÜZENLENEN RESMÎ SENETLERE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK'in 28. maddesi, APU SİCİL MÜDÜRLÜKLERİNCE DAİRE DIŞINDA YAPILACAK TAPU İŞLEMLERİNDE UYULACAK ESASLAR İLE BU İŞLEMLERDEN ALINACAK TAZMİNATIN MEMURLAR ARASINDA DAĞITIMINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ve Tapu Sicil Tüzüğünün 19. maddesinde düzenlenmiştir.

Ancak geçmiş yıllarda geçici görevle çalıştığım bir Müdürlükte Belediye'nin işlemleri ile bazı bankalarının işlemleri yukarıdaki dayanaklara istinaden daire dışında imza alınarak gerçekleştirilmekteydi. Yukarıda yazılı hükümlerde hangi hallerde imzanın dışarıda alınacağı detaylandırılmamasına rağmen yaşlılık halleri haricinde daire dışında imza alınması etik gelmiyor bana. Sonuçta gerek belediye görevlileri olsun gerekse banka görevlileri olsun "görevi gereği" Tapu dairesine gelmek zorundadırlardır. Gelemiyorlarsa vekil tayin etmek zorundadırlar.

Bu konu Genel Müdürlüğümüzün yazılı bir görüşü var mıdır?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

11 yıl 3 hafta önce #162 Yazan: dörtgöz
İKAMETGAHTA AKİT YAPILMASI TESCİL İSTEM BELGESİ DÜZENLENMESİ
Tapu Sicil Tüzüğünün 19. maddesine göre, tapu memurları resmi senet veya tescil istem belgesi düzenlemek üzere ikametgahlara gidebilirler.
Gidilecek yer sadece işlem taraflarının ikametgah adresleridir. İstemde bulunanların ikametgahları mernis'e bakılarak öğrenilebilir. İkametgah dışında olabilecek, avukatlık bürosu, emlakçı ofisi, banka şubesi gibi işyerlerine gitmek kesinlikle yasaktır.
İstemde bulunanın makul sayılabilecek bir şekilde tapu dairesine gelemeyecek ölçüde bir mazeretininin olması lazımdır.
Eli ayağı tutan, hasta olmayan bir kişinin ikametgahına gidilemez. Tabi ki hastalık için doktor raporu istenmeyecektir. Ancak ikametgah sayılmasa dahi hastende tedavi gören kimsenin imzasını almak üzere hastane binasına gidilebilir.
Bir kimsenin işlerinin yoğun olması tapu dairesine gelecek zaman bulamaması onun ikametgahına gitmeyi haklı göstermez.İpotek işlemi için banka şubesine gidilemez. Bankacılar kalkıp tapu dairesine gelmek zorundadır. Gürsel Öcal DÖRTGÖZ
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: Hakan AYDENİZ, Ahmet Yılmazer, namık

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

11 yıl 3 hafta önce #174 Yazan: ozgulay
Sayın Başmüfettişim Gürsel Öcal Dörtgöz;

Tapu Müdürlüğümüz Hükümet Konağının 2.katında.

Zaman zaman yatalak olmayan ancak artık yürüyemeyen yaşlı kimselerin satış talepleri olmaktadır.
Aşağıya inip, yaşlı kişinin akli melekelerinin yerinde olup olmadığına baktıktan sonra; alıcı tarafa, işlemin en başında; bu yaşlı kimsenin akit işlemi için Tapu Müdürlüğüne kadar çıkartılmak zorunda olduğunu, işlemlerin aynı zamanda kamera ile de kayıt altına alındığını söylemekteyiz. Eğer yukarı çıkartılamayacaksa vekaletname düzenlettirilmesini söylüyor, reddediliyoruz.
İşlem imza aşamasına gelindiğinde de yaşlı kişi yukarı çıkartılmak istenmiyor, tartışma çıkartılıyor ve vicdansızlıkla suçlanıyoruz.

Yapılması gereken doğru işlem nedir?
Tapu memurları olarak imzaları Tapu Müdürlüğünde kamera önünde almak zorunluluğumuz var mıdır?
Aşağıya inerek (hükümet konağının önüne) yaşlı kişinin imzasını orada almamızda bir sakınca var mıdır?
İlla ki akit düzenleme ve akit ücreti kesme zorunluluğu var mıdır?
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: Hakan AYDENİZ

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.079 saniye
Geliştiren: Kunena Forum