aile konutu şerinin terkini

8 yıl 9 ay önce #4501 Yazan: Ahmet Oğuz Ganioğlu
Aile Konut şerhi olan bir yerde.Eşler mahkeme kararıyla boşanıyor.Kararda Aile konut şerhine ilişkin her hangi bir açıklama yok.Karar kesinleşiyor.1-Taşınmaz adına kayıtlı eş bir avukata satış yapılmak üzere vekaletname veriyor.Avukat davanın avukatı değil.Sadece satış yapılmak üzere müdürlüğe geliyor.Satış talebinde bulunuyor.Avukat bu durumda Aile konut şerhini kaldırıp satış yapabilirmi?2- Avukatın davanın avukatı varsayalım.Ama o an için dava vekaletnamesini yanına almamış.Satış vekaletnamesi ile Aile konut şerhini kaldırıp satış yapabilirmi

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 9 ay önce #4505 Yazan: bedrettin toy
2014/4 sayılı Aile Konutu - Mal Rejimleri - Çocuk Malları konulu genelgenin Aile Konutu Şerhinin Terkini kısmının f maddesi "Kesinleşmiş boşanma veya evliliğin iptali ilamının ibrazı halinde (kararda aile konutu şerhinin devam etmesine yönelik herhangi bir hükmün bulunmaması koşuluyla) malik olan eşin tek taraflı talebiyle" terkin edilir şeklindedir.

2010/7 sayılı vekaletname konulu genelgenin Vekaletnamelerde Yetki kısmının 1. ve 2. paragrafları {Borçlar Kanununun vekaletnameyi düzenleyen 388.maddesinde “Vekalet akdinin şumulü (kapsamı) mukavele (sözleşme) ile sarahaten (açıkça) tesbit edilmemiş ise, taallük eylediği (ilişkin olduğu) işin mahiyetine göre tayin edilir. Vekalet, vekilin takabbül eylediği (üstüne aldığı, yüklendiği) işin yapılması için icabeden (gereken) hukuki tasarrufları ifa (yerine getirme) salahiyetini şamildir (yetkisine kapsar) . Hususi bir salahiyeti haiz olmadıkça vekil, dava ikame edemez, sulh olamaz, tahkim edemez, kambiyo taahhüdünde bulunamaz, hibe edemez, bir gayrimenkulü temlik veya bir hak ile takyit edemez “ denilmektedir.
Anılan madde; vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemlerin ayrı bir yetki almaya gerek olmadan yapılabileceğini açıklamaktadır. Bu nedenle vekaletname ile verilen temel görevin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken iş ve işlemler varsa, bunların yerine getirilmesine yönelik yapılan işlemler için özel yetki aramaya gerek yoktur.} şeklindedir.
Bu durumda mevcut vekaletname ile aile konutu şerhini terkin ederek satış işlemini gerçekleştirebilirsiniz diye düşünüyorum.

Kolay gelsin, iyi akşamlar...

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 9 ay önce #4517 Yazan: dörtgöz
Kesinleşmiş Boşanma Kararı ile aile Konutu Şerhi Terkin Edilebilir
Kesinleşmiş boşanma veya evliliğin iptali ilamının ibrazı halinde (kararda aile konutu şerhinin devam etmesine yönelik herhangi bir hükmün bulunmaması koşuluyla) malik olan eşin tek taraflı talebiyle" terkin edilir şeklindedir.(TKGM,2014/4 Sy.Gn). Gürsel Öcal DÖRTGÖZ

Vekilin Yetkili olduğu İş İçin Öncesinde Yapılması Gereken İşlemlere Yetki var Sayılır
Borçlar Kanununun vekaletnameyi düzenleyen 504. maddesi, "Vekâletin kapsamı, sözleşmede açıkça gösterilmemişse, görülecek işin niteliğine göre belirlenir.
Vekâlet, özellikle vekilin üstlendiği işin görülmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılması yetkisini de kapsar." hükmündedir.
bu nedenle vekil vekaletname ile kendisine verilen işi yapabilmek için bunun öncesinde yapılması hukuken veya fiilen zorunlu olan işlemleri de yapabilir.
Anılan maddede ; vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemlerin ayrı bir yetki almaya gerek olmadan yapılabileceğini açıklamaktadır. Bu nedenle vekaletname ile verilen temel görevin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken iş ve işlemler varsa, bunların yerine getirilmesine yönelik yapılan işlemler için özel yetki aramaya gerek yoktur (TKGM. 2010/7 Sy.Gn.). Gürsel Öcal DÖRTGÖZ

Taşınmaza Yönelik İşlemler İçin Vekaletnamede Özel yetki Bulunması Şarttır
Vekil, özel olarak yetkili kılınmadıkça bağışlama yapamaz, kefil olamaz, taşınmazı devredemez ve bir hak ile sınırlandıramaz (Borçlar K.504)
Gürsel Öcal DÖRTGÖZ
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bedrettin toy, Ahmet Oğuz Ganioğlu

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.057 saniye
Geliştiren: Kunena Forum