TEREKENİN TAKSİMİNDE MENKUL ALIMI

8 yıl 8 ay önce - 8 yıl 8 ay önce #4576 Yazan: dörtgöz
TEREKENİN TAKSİMİNDE BİR MİRASÇININ MENKULLERDE PAYLAŞILABİLİR
Miras kalan malların (terekenin) taksiminde mirasçılardan tümünün gayrimenkul veya gayrimenkulden bir pay alması şart değildir. Tereke kapsamında gayrimenkuller yanında menkuller veya nakit para da olabilir.
Mirasçılar terekeyi taksim ederken bazı mirasçıların gayrimenkul, bazılarının menkul ve bazılarının terekeye dahil olan yani miras kalmış olan parayı (mevduatı) alması mümkündür.
Böyle bir sözleşme noterde düzenlenebileceği gibi tapuda taksim resmi senedi şeklinde de düzenlenebilir.
Örneğin üç mirasçı vardır. Birisi gayrimenkulü, diğeri, babadan kalan inekleri ve üçüncüsü de babalarından kalan bankadaki mevduatı alabilir. Zaten bu durum hayatın olağan halidir ve miras paylaşımları aslında hep aslında bu şekilde yapılmaktadır. Bu sözleşme içerisinde gayrimenkul de bulunduğu için tapu dairesinde yapılabilir.
Alınacak para mirasbırakana ait bir para olmalıdır. Aksi halde bunun adı taksim olmaz. pay temliki olur.
menkul mal araba, traktör, gemi gibi özel sicili olan bir mal olsa dahi tapu dairesi bu sözleşmeyi düzenleyebilir. Tarafların notere veya trafik siciline gidip aracı tescil ettirme görevi kendilerine ait bir husustur. Tapu dairesi sözleşmenin tüm unsurlarını yazar ve tapu sicilini ilgilendiren bölümünü yani gayrimenkulü taksimde kime düşmüş ise onun adına tescil eder. Gürsel Öcal DÖRTGÖZ
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bedrettin toy

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 8 ay önce #4577 Yazan: dörtgöz
MİRAS BIRAKANIN ÖLÜMÜNDEN SONRA YAPILAN MİRASTAN FERAGAT
Mirasbırakanın ölümünden sonra yapılmış tek taraflı bir miras haklarından feragat beyanı anlam ifade etmez. Mirastan feragat miras bırakanın sağlığında ve onun katılımı ile yapılırsa geçerli olur.
Miras bırakanın ölümünden sonra yapılmış tek taraflı veya iki taraflı feragat sözleşmesi veya feragat beyanları miras hakkının temliki sayılıp, tescil edilebilir. Bunun için önce feragat eden de dahil olmak üzere mirasçılık belgesine göre tüm mirasçılar adına miras intikali yapılmalıdır. Ardından miras payının temliki niteliğinde kabul edilen noterce düzenlenmiş feragatname uygulanır. Kimin lehine feragat edilmişse onun istemi ile tescil istem belgesi düzenlenir. Temlik bedelli ise satış bedelsiz ise bağış harçları alınarak tescil yapılır. Gürsel Öcal DÖRTGÖZ
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bedrettin toy

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.051 saniye
Geliştiren: Kunena Forum