Köy kanunu ek 13 üncü madde taşınmaz satışı

8 yıl 8 ay önce #4616 Yazan: labinot
Sn. Koçak,

2002 yılında 442 sayılı Köy Kanununa göre köy tüzel kişiliğinden satın alınan arsa ile ilgili hususlar hakkında birtakım sorularım olacak.

Bilindiği gibi ilgili kanunun ek 13. maddesine göre;
* Köy ihtiyar meclisince satılan parseller üzerine satış tarihinden itibaren en geç 5 yıl içinde bina yapılması zorunludur.
* Hak sahipleri bu yerleri 10 yıl müddetle başkalarına devir ve temlik edemezler.

hükümleri vardır.

Her ne kadar arsanın tapu kütüğünde bina yapılması zorunluluğuyla ilgili bir takyidat olmasa da, 10 yıl temlik edilemez ile ilgi bir takyidat vardır. Biz de 2015 yılında temlik süresi dolduğundan dolayı tapu devri yapmak için tapu müdürlüğüne başvurduk. Büyükşehir yasasıyla arsamızın bulunduğu köy 2014 yılında mahalle oldu ve bizden ilgili Belediyeden temliğin kaldırılabileceğine dair yazı istediler.

Belediye de bu arsa üzerine alındığından itibaren 5 yıl içinde bina yapılmadığı için sıkıntı olduğunu ve durumu araştırmak için Vailililkten ve Bakanlıktan bilgi alcaklarını söylediler.

2011 yılında çıkan 6111 sayılı torba yasada 187. Maddesinde, 442 sayılı köy kanuna "GEÇİCİ MADDE-1" eklenmiştir.

"31/12/2009 tarihinden önce belediye haline dönüşmek veya başka bir belediyenin sınırlarına dahil olmak suretiyle tüzel kişiliğini kaybeden köylerde, kendilerine bu Kanunun ek 13 üncü maddesine göre taşınmaz satışı yapılan hak sahipleri hakkında satış bedelinin ödenmesi kaydıyla ek 13üncü maddede öngörülen diğer şartlar uygulanamaz. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle henüz kesinleşmemiş davalarda da bu madde hükümleri uygulanır."

Bu kanun maddesine göre yargıtayın verdiği örnek kararlar vardır. Örneğin Yargıtay 1.Hukuk Dairesi 2012/1947 karar sayılı davada bu kanun maddesinin hükmünü aynen uygulamıştır.

Şu an arsa üzerinde herhangi açılmış bir dava yok. Biz de belediyeden bu kanuna göre arsa üzerindeki temliğin kaldırmasını istedik. Ancak ilgili geçici maddede "31/12/2009 tarihinden önce belediye haline dönüşmek veya başka bir belediyenin sınırlarına dahil olmak suretiyle..." diye zaman belirten bir ibare var. Bizim arsamızın bulunduğu köy 2014 yerel seçimleriyle birlikte mahalleye dönüştü ve belediye sınırlarına dahil oldu. Bu yüzden kanunun yorumlanmasında bir sıkıntı var.

"31/12/2009" tarihinin kanunda belirtilmesinin sebebi şöyle açıklanabilir mi? 6111 sayılı torba yasa 2011 yılında çıktı ve köy/belde/ilçe birleştirme veya dönüştürmeleri 2009 yılında yapılan yerel seçimlerden önce yapılmıştı. Acaba kanuna bu yüzden mi 31/12/2019 dan önce diye bir ibare konuldu?

2012 yılında çıkartılan 6360 sayılı büyükşehir yasası ile arsamızın bulunduğu yerin 2014 yılı yerel seçimlerinde köyden mahalleye dönüşmesiyle biz bu kanundan faydalanamayacak mıyız?

Kusura bakmayın biraz konu dışı oldu ancak sizden tecrübelerinize dayanarak bu kanunu yotumlamanızı istiyorum.

Teşekkür ediyorum.

Şerif Sarıhan

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 8 ay önce #4626 Yazan: dörtgöz
Süresi içinde inşaat yapılmamış ise tapunun iptali gereklidir. Başkasına satış sözkonusu olamaz. Gürsel Öcal DÖRTGÖZ
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: pamukkale

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.056 saniye
Geliştiren: Kunena Forum