Aynı isimde iki kardeş, kadastro tespiti 6 aylıkken ölen adına tescil edilmiş

5 yıl 7 ay önce #7464 Yazan: dodo
Aynı isimde iki kardeş, kadastro tespiti 6 aylıkken ölen adına yapılmış.
Görev yaptığım müdürlükte böyle bir sorunla karşılaştım. Kadastrosu 2007 yılında yapılmış. İtiraz olmamış, 10 yıllık süre de dolmuş.
Kadastro tespiti aynı ada sahip, ancak 6 aylıkken ölen 02/11/1961 doğum tarihli Veli oğlu Ali CAN adına yapılmış. Müdürlüğüme düzeltme talebinde bulunan ise halen sağ olan ve 02/11/1965 doğumlu (Gün/Ay aynı, yıl farklı T.C. no farklı) Ali oğlu Veli CAN. Aile nüfus kaydında her iki Veli de gözüküyor. 1961 doğumlu olan 6 aylıkken ölmüş. Tutanaklara ölen Veli CAN'ın doğum tarihi yazılı. T.C. kimlik numarası yazılmamış. Beyanlarda malikin ölü olduğuna dair belirtme de yok. İktisabına intikal ve vereselerinden taksimen kaldığı, 20 yıldan beridir nizasız fasılasız tasarruf ettiği, zilyedi adına senetsiz ve belgesiz olarak yazılmış.
Sorum Şu: 1965 doğumu malik olmayan halen sağ Veli CAN'ın talebiyle mülkiyet değiştirilebilir mi? Ad, Soyad ve Baba Adı değişmiyor ama kişiler farklı.
2016/2 (1770) sayılı genelgede ;
"Düzeltme işleminin ilkeleri
MADDE 5- (4) Hak sahibinin kimlik bilgilerinin düzeltilmesi, hakkın el değiştirmesi sonucunu doğuramaz.
"
diyor.
Buradan çıkan sonuç mülkiyet değişikliğin mahkeme kararı ile yapılması gerektiğidir.
Üstadlarımın değerli katkılarının yanında meslektaşlarımın da tavsiyelerini bekliyorum.

Benim Görüşüm :
6 aylıkken ölen ve 4 yıl sonra doğan çocuğa aynı ismin verilmesinden dolayı Kadastro tespiti sırasında alınan aile kaydında aynı ismi görüp tutanağa kayıtta muhtemelen daha üst sıralarda yazılı ölü çocuğun doğum tarihinin yazılmış olabileceğini düşünüyorum. Kaldı ki tutanakların iktisap kısmında 20 yılı aşkın süredir malik ve tasarrufunda diyor. Ölü olduğundan veya mirasçılarının tespit edilemediğinden bahsedilmiyor. 1965 doğumlu Veli Can'ın talebi ile nüfus kaydı düzeltilmelidir. Kütükte tescile gerek yoktur.
Not: İsimler temsili yazılmıştır.
Erdal KAMALI
Çıldır Tapu Müdürü

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

5 yıl 7 ay önce - 5 yıl 7 ay önce #7465 Yazan: scm
Bunlar sagdece 2 kardeşlerse sonuçta ölenin hissesi zaten hayattakine veraseten intikal edecektir. Tabiî ki daha fazla kardeş varsa şu anki mal veraseten taksime ugrayacak.

Ancak hukuk mantıgı geregi “6 aylık kişi yasa geregi 20 yıllık bir kullanım hakkını elde edemiyeceginden” kadastro tutanagındaki bu dogum tarihi hatasının bence mahkemece ve 10 yıllık süredeki hak kaybı itibara alınmayıp düzeltilmesi gerekir.
Degindiginiz madde 5 deki anlam başka şeyi ifade etmektedir.
bence o genelgenin 6. maddesin 1 ve 1a maddeleri sorunuzun cevabıdır.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

5 yıl 6 ay önce #7514 Yazan: çavuş55
Mülkiyet değişikliğinin mahkeme kararı ile yapılması veya ölen 1961 doğumlu malikin veraset ilamı alınarak gereği yapılması gerekir. Tapu Müdürlüğünün Önceki (Kadastro tespitini) tespiti irdeleme yetkisi yoktur. Hukuk Mantığı ile ilgili yine Kanunların yorumlanmasında çeşitli mantık kurallarından yararlanılır. Hangi yorum yöntemi kullanılırsa kullanılsın, kanunların yorumlanması mantıksal bir zihin işlemi olan akıl yürütmeye dayanır. Hâkimin karar verirken bazı mantık prensiplerinden yararlanması gerekebilir. Bu prensiplerin en önemlileri, Kıyas, Evleviyet ve Aksi ile Kanıt Yolları ile Hâkimin Takdir yetkisidir. Ki Tapu Müdürlüğü bu Mantık kuralını yürütme ve Takdir yetkisi de yoktur.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.087 saniye
Geliştiren: Kunena Forum