AİLE KONUTU ŞERHİ MAĞDURİYETİ

11 yıl 1 ay önce #141 Yazan: DURNA
Sayın Üstadım;
Öncelikle sizlere kolay gelsin diyorum.Baldızımın ve eşinin (A) şehrinde edindikleri tek meskenleri var.Görevleri dolayısıyla (B) şehrinde ikamet ediyorlar.Aradan zaman geçiyor eşler arsındaki ilişkiler bozuluyor.İşin içine bacanağım tarafından aldatmada girince ilişkiler kopuyor.Eşler boşanmanın eşiğine gelerek ayrı yaşamaya başlıyorlar.Baldızım (A) şehrinde tapuya giderek kendisini ve çocuklarının sokakta kalmaması için tek konutlarına aile konutu şerhi koymak istiyor.Mahalle muhtarlığındanda aile konutu olduğuna dair belge sunuyor.(A) şehri tapu müdürlüğü konut adresi ile ikametgah adreslerinin aynı olmadığı gerekçesiyle talebi geri çeviriyor.
Aile konutunun tanımına ister M.K. da isterse genelgemiz uygulamasında açıklık getirilmiş.Aile konutu şerhi malik olmayan eşin mağduriyete ugramamasın için ve malik olmayan eş ve çocukların korunması amacıyla çıkartılmıştır.Sizde taktir edersiniz ki ilişkinin bozulması halinde malik olan eş malik olmayan eşine tapuya eşlik edipte aile konutu şerhini koydurmaz.
Mademki aile konutu şerhi konulan taşınmaz kiraya verilebiliyor ve eşler müteselsilen sorumlu olabiliyorlar.O zaman aile konutu şerhi bulunan taşınmaz adresiyle eşlerin ikametgahının aynı yer olması zorunluluğu yoktur.Çünkü kiracı 20 gün içinde kiralağı adrese ikametgahını aldırma zorundadır.Bu durumda eşlerden her hangi biri aile konutu şerhininn hükümsüzlüğünden bahsedemiyorsa ailenin ikametgah adresiyle aile konutunun aynı yer olması gibi bir durum yoktur.
Baldızım aile konutu şerhinin magduru oldu.İhtiyati tedbir uygulamasına gidecek.Eşlerden biri aile taşınmazlarına tedbir şerhi koydurursa 10 gün içinde boşanma davası açmazsa malik eş tedbirin kaldırlmasını mahkemeden talep edebiliyor.Baldızım anlaşmalı boşanma tecihi yapacaktı.Bence aile konutu şerhi uygulamasına açıklık getirmek gerekir diye düşünüyorum.Saygılarımla,kolaygelsin.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

11 yıl 2 hafta önce #207 Yazan: namık
Aile konutu, ailenin devamlı olarak ikametine ayrılan konuttur. Medeni Kanunun 19. Maddesinde aile konutunun bulunduğu yere "yerleşim yeri" adı verilmiştir. Buna göre; yerleşim yeri, bir ailenin sürekli kalmak niyetiyle oturduğu yerdir. Bir ailenin aynı zamanda birden fazla yerleşim yeri olamaz. Demek ki, bir ailenin birden fazla aile konutu olamaz. Medeni Kanunun 19. Maddesinde sözü edilen yerleşim yerindeki konut, "aile konutudur." Bir aile pek çok yerde konut sahibi olabilir, ancak bunlardan sadece birisi medeni kanunun aradığı anlamda aile konutudur. Bu durumda Tapu Müdürlüğüne ibraz edilen muhtarlıktan alma aile konutu olduğunu gösterir belgeden ziyade her tapu müdürlüğünce MERNİS sisteminden ikamet adresine ulaşma imkanı bulmakta ve resmi adresinde MERNİS adresi olduğundan iki adresinde bir birinden farklı olması ve MERNİS adresinin aile konut şerhi talep edilen taşınmazın adresinin olmaması nedeniyle talebin yerine getirilmemesi gayet isabetli bir karar olduğu kanaatindeyim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.114 saniye
Geliştiren: Kunena Forum