karar açıklaması.

10 yıl 10 ay önce #431 Yazan: ferhun
Üstadım,
Kadastro çalışmalarında birbirine bitişik iki taşınmazın birisi şahıs, diğeri hazine adına tespit görüyor. Şahıs, hazine adına yazılan parselin bir kısmının kendisine ait olduğunu, mülkiyet iddiasında bulunduğu kısmın hazine parselinden ayrılarak kendi parseline katılması talebiyle Kadastro Mahkemesinde dava açıyor. Dolayısıyla her iki parsel tutanak ve ekleri davalı olarak mahkemeye devredilip kütük sayfasında malik ve miktar haneleri boş bırakılıyor
Mahkeme davayı reddediyor; karar kesinleşiyor. Karar davacı tarafından infaz için tapuya götürüldüğünde, kararda davanın red edildiği yazılı olmakla birlikte, ne karar metninde ne de hükümde davacının parselinin kimin adına tescil edileceğinin belirtilmediği gerekçesiyle karar tavzihi istemiştir. Mahkeme kararın açık olduğu, ayrıca bir açıklamaya gerek olmadığını belirterek talebi geri çevirmiştir.
Kanımca davacının parseli ile ilgili olarak ne hazine ne de herhangi bir şahıs tarafından hak talebi olmadığına göre, parsel kadastro tespiti gibi tescil edilmeliydi. Ancak bu yapılmadığına göre, genel mahkemede tescil davası mı açılmalıdır?
Görüşleriniz için teşekkür ederim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 10 ay önce #434 Yazan: dörtgöz
KADASTRO MAHKEMESİNİN DAVAYI REDDİ "TESPİT GİBİ TESCİL HÜKMÜ "OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİDİR
Kadastro çalışmalarında birbirine bitişik iki taşınmazın birisi şahıs, diğeri hazine adına tespit görüyor. Şahıs, Hazine adına yazılan parselin bir kısmının kendisine ait olduğunu, mülkiyet iddiasında bulunduğu kısmın Hazine parselinden ayrılarak kendi parseline katılması talebiyle Kadastro Mahkemesinde dava açıyor. Dolayısıyla her iki parsel tutanak ve ekleri davalı olarak mahkemeye devredilip, kütük sayfasında malik ve miktar haneleri boş bırakılıyor.
MBundan sonra mahkemece dava reddedilmiş, dava açılan Hazine parselinin Maliye Hazinesi adına tespit gibi tesciline karar verilmiş ,ancak dava açan şahsın taşınmazı ile ilgili bir karar verilmemiştir.
Bu durumda öncelikle bu parsel için kararda tavzih yapılması yönünde kadastro mahkemesine müracaat edilmelidir. Bu başvuru yapılmış ve tavzih talebi reddedilmiş ise, dava açan şahsın parselinin de tespit gibi kesinleşmiş olacağı tabidir. Mahkemenin davayı "red kararı o parsel için de tespit gibi tescil hükmü olarak değerlendirilmeli" ve kadastro tutanağındaki gibi tescil edilmelidir. Gürsel Öcal DÖRTGÖZ
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: ferhun

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.053 saniye
Geliştiren: Kunena Forum