22-a uygulamaları.

9 yıl 10 ay önce #2371 Yazan: ozgurkariyer
slm üstadım.
22-a uygulamalarında 1 nolu parseldeki tescilsiz yapı 2 nolu parsele işgalli olduğunu varsayalım. söz konusu tescilsiz binaya ada raporu ve tutanağın edinme sebebinde; 1 nolu parseldeki b1 nolu bina 2 nolu parsele 19.85 m2 işgallidir şeklinde yazıyoruz. sormak istediğim bu tescilsiz binanın 2 nolu parsele olan miktarı tutanağın beyanlar hanesine yazılır mı?
soru2: A kurumu 22-a uygulamasına alınan bir birimin bazı parsellerinde yer altı yer üstü olmak üzere yol, ENH, boru hattı, yol olarak kullanılan yerlere ilişkin tapu kütüğünde !!krokide A harfi ile gösterilen yol, B harfi ile gösterilen boru hattı, C harfi ile gösterilen direk yeri, D harfi ile gösterilen ENH isabet ettiği iyi taban arazizinin irtifak bedelinin m2 si....bedelle 99 yıllığına ...kurumu lehine kira şerhi vardır'' şeklindedir. söz konusu yer üstü tüm yollar boru hatları ve ENH lar ölçülüp ölçü kroisinde ve sınırlandırmalarda gösterilmiştir. sormak istediğim bu kira şerhleri daimi olmadığından süreli olduğundan ada raporu ve tutanakta değinilmeli mi? (söz konusu kira şerhleri kadastro müdürlüğünde tescilli değildir. yani kadastro paftalarında işli değildir. kira kroki ile tapuda kütüklere işlenmiş.)

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 10 ay önce - 9 yıl 10 ay önce #2372 Yazan: hkocak
* 22/A UYGULAMASINDA TESCİLSİZ, TECAVÜZLÜ YAPI (Sn. "ozgurkariyer" dikkatine);

1) Bilindiği üzere; uygulama sırasında taşınmaz üzerinde fiilen bina bulunmasına karşın uygulama öncesinde cins değişikliği yapılmamışsa, bunlar ölçülüp ölçü krokisinde gösterilmekle yetinilir. Sınırlandırma krokisi ve paftasında gösterilmez... Ayrıca, durum uygulama tutanağının "Değerlendirme ve/veya Edinme sebebi" bölümünde açıklanır. (05.06.2012 tarihli ve 4820 sayılı talimat)

Cins değişikliği yapılmamış bina içerisinde yer alan parsel için tutulan "Uygulama Tutanağı"da bahsedildiğine göre, üçüncü şahısların haklarının korunması bakımından tecavüzü bulunan parsel tutanağında da bahsedilmesinde yarar olduğunu düşünüyorum.

2) İkinci sorunuza gelince kira sözleşmesinden bahsedilmese daha uygun olur diye düşünüyorum. Çünkü; bir kere yapılan işlemler teknik içeriklidir. Ayrıca, kira sözleşmesi ile ilgili belirtimler zaten tapu kütüğünde var. Çalışmalar sonrasında yeni tapu kütükleri düzenlenecekse, eski sayfalarda yer alan haklar ve mükellefiyetler de yeni sayfaya aktarılacaktır. O halde ayrıca belirtilmesinin pek anlamı kalmıyor... Zaten var olan bir şerhin uygulama tutanağında sehven hatalı yazılması riski de var. Böyle bir şey yapılırsa, daha sonra karmaşaya, soru işaretlerine sebep olabilir. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: savas, ozgurkariyer

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.054 saniye
Geliştiren: Kunena Forum