hatalı parsele kamulaştırma-22/a

9 yıl 9 ay önce #2526 Yazan: nirengi64
Selam aleyküm. Herkese iyi ramazanlar iyi günler.
1- Daha önceki yıllarda yapılan kamulaştırma işlemi sırasında; kamulaştırma hattının isabet ettiği ve Pilon yerinin bulunduğu taşınmazın parsel numarası paftasından yanlış okunup kamulaştırma projesi ile hiç alakası olmayan farklı bir parsel numarası ile tescil bildirmine yazılıp, alan düzeltmesi de yapılarak tapu da tescil işlemi ve kamulaştırma ve irtifak hakkı bedelinin ödenmesi alakasız parsel sahibine yapılıyor.Paftasında da projenin isabet ettiği parsele tersimatı yapılarak yeni parsel numaraları veriliyor.Sonuç olarak paftasında doğru tersimat yapılıyor fakat tapu kütüğünde farklı parsele tescil ediliyor ödemeler de bu farklı parsel malikine yapılıyor. Bu hata şimdi 22/a uygulaması sırasında fark edildi. İlgili kuruma teknik rapor krokileri ve ilgili belge suretleri eklenerek bildirimde bulunuldu. Bu durumda nasıl bir düzeltme yolu izlenebilir.

2-Yukarıdaki konunun farklı versiyonu, benzer durum. Sözgelimi 10 numaralı parsel için cins değişikliği talebinde bulunuluyor, zeminde halen var olan ölçüleri aynen tescil bildirimi krokisine uyumlu olan bu parsele komşuluğu da olmayan 20 numaralı parseldeki yapılar parsel sınırına dayalı röper ve ölçü doğruları ile ölçülüyor, bu yapılar 10 numaralı parseldeymiş gibi gibi tescil bildirimi düzenlenip tapu da da üzerinde hiç yapı da bulunmayan 10 numaralı parselin cinsdeğişikliği yapılarak bu yapılar 10 numaralı parselin kütüğüne işlenip yeni tapuları çıkartılıyor, paftasında da 10 numaralı parsele yapıların tersimatı yapılıyor. Daha sonraları 10 numaralı parselde bu yapılar üzerinden ipotek işlemleri yapılıyor. Bu hata da aynı birimde 22/a uygulaması sırasında fark ediliyor. nasıl bir yol izlemeliyiz.

Bu husularda bize yol gösterecek değerli görüşlerinizi bekliyorum.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 9 ay önce - 9 yıl 9 ay önce #2532 Yazan: hkocak
Sn. "nirengi64" dikkatine;

1) Birinci sorunuz özetle; pilon yeri (A) parselinde iken yanlışlıkla (B) parseline tescil edilmiş. (Buna bağlı olarak kamulaştırma bedeli de hatalı olarak B parseli sahibine ödenmiş. Öyle mi?

Doğru anladımsa; biliyorsunuz ki 22/a uygulamalarında tersimat hataları da giderilmektedir. Yenileme çalışmalarında, pilon yerini doğru parselde göstermeli ve ilgili kuruma bildirim yapmanın yanı sıra parsel maliklerini de (özellikle mağdur olanı) bilgilendirmelisiniz.

2) İkinci sorunuzda, hem 10 parsel cins değişikliğinde bulunmuş diyorsunuz ve hem de 10 parselde herhangi bir yapı olmadığından bahsediyorsunuz. Bu durum biraz kafa karıştırıyor. Cins değişikliği aşamasında bir kötü niyet mi var?

Yenileme anlamında yapılacak işlem; 20 parsel tapu kütüğünde binasız görünüyor. Binasız parselde 22/a uygulaması sırasında bina varlığı görülüryorsa ölçümü yapılır ama paftasında gösterilmez. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 9 ay önce #2536 Yazan: nirengi64
Değerli üstadım öncelikle duyarlılığınız ve hemen cevap vermenizden dolayı çok sağolun.
- 22/a uygulaması sırasında fark edilen kamulaştırma hatası ile ilgili sorumu doğru anlamışsınız. konuyu örnekleyerek şöyle açabilirim: ENH kamulaştırma hattının geçtiği parsellerden pilon yerinin de bulunduğu 50 parsel numarası paftasından her nasılsa 60 olarak okunuyor. Tescil bildirimi ve kamulaştırma dosyası 60 parsel numarası üzerinden kontrol edilip tapuda tescili ve ödemesi 60 parsel olarak yapılıyor.60 nolu parsel ile 50 nolu parselin herhangi bir komşuluğu yok aralarında başka parseller var.Tescil bildiriminde alanı tutmadığından düzeltme de yapılıyor.
- Kadastro paftasına tersimatı enh hattının geçtiği ve pilon yerinin de bulunduğu 50 numaralı parsele yapılıyor. dolayısı ile yeni verilen parsel numaraları da 50 nolu parselin yazısı çizilerek 100-101 diye bu 50 nolu parselin olduğu yere yazılıyor.
- 22/a mevzuataı gereği ilgili kuruma rapor edilerek bu hususus bildirildi. Kurum temsilcisi ile beraber vardığımız kanaat: pilon yeri tersimatını zeminine aykırı da olsa 60 nolu parsele taşımak. yeni verilen 100-101numaralarını da bu 60 nolu parselin olduğu yere yazıp kamulaştırma miktarı ve irtifak hakkını koruyarak alanını da düzeltmek.
-60 parseldeki pilon yerinin ve irtifak hakkının terkinini ilgili kuruma bırakmak. yine 50 parseldeki kamulaştırmayı da ilgili kuruma bırakmak.
-yukarıda açıklamaya çalıştığım çözüm yolundaki takıldığımız konu hukuksal bir sorumluluk oluşturur mu?

Cins değişikliği işleminde gerekli açıklamaları ada ve uygulama raporlarında yazıp çizimleri usulüne uygun göstereceğiz.

İlginize ve bilginize şimdiden teşekkürler.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.049 saniye
Geliştiren: Kunena Forum