köy yerleşik alanda tevhid ve ifraz

7 yıl 6 ay önce #6173 Yazan: genc18
Değerli forum üyeleri;
Köy yerleşik alan sınırları içerisinde belediye mücavir alan sınırları dışında 2 parsel önce tevhid oluyor sonra yeniden ifraz oluyor. Tevhit olan parsellerden birinin cinsi ham toprak diğerinin harman yeri bu iki parsel il özel idaresi encümeniyle plansız alanlar 44. ve 45. madde şartları sağlayarak tevhit ve ifraz oluyor. Kararda İ. K. 15. 16. maddelere de atıf yapmış. Bu parsellerin birleştikten sonraki cinsi ve tekrar ifraz olduğunda cinsi ne olur. Encümen kararında cinsinden bahsetmiyor. Arsa olabilir mi. Özellikle üstatlarımızın görüşlerini bekliyorum bu konuda. İlgilerinize şimdiden teşekkür ederim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 6 ay önce - 7 yıl 6 ay önce #6179 Yazan: hkocak
Sn. "genc18" dikkatine;

Bu sorunun (iki kere iki dört eder gibi) tam net bir cevabı olmaz diye düşünüyporum. Ham toprak ve harman yerinden bahsettiğinize göre talep sahibi Maliye Hazinesi (Köy Tüzel Kişiliği) olmalı. İşlem ne amaçla yapılıyor? Köy yerleşik alanından bahsettiğinize göre yapılaşma amacıyla mı bu tevhit/ifraz yapılıyor. Eğer bu amaçla yapılıyorsa "arsa" denebilir diye düşünüyorum.

Eğer işlem tarımsal amaçlı ise (teorik olarak bakıldığında) tevhide tabi parsellerin her ikisinin cinsinin de yeni oluşan parsellere taşınması gerekir. Bir diğer seçenek de tarım müdürlüğünden görüş istenmesi olabilir. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 6 ay önce #6180 Yazan: genc18
Talep sahibi vatandaş ev yapmak amacıyla daha önce idari yoldan tescil ile aldığı ham toprak vasıflı taşınmaz ile kendine ait harman yeri vasıflı taşınmazı birleştiriyor ve farklı bir noktadan tekrar bölüyor. Bu işlemi ev yapmak amacıyla yaptığından dilekçesinde bahsettiği belirtiliyor encümen kararında. Genel olarak köy yerleşik alan içerisindeki ifrazlar sonucunda oluşan parsellerin cinsi arsa olur diyebilirmiyiz acaba. Bu işlemler plansız alanlar yönetmeliğine göre yapılıyor. İmar planında doğal sonuç oluyor. Plansız alanlarda da ifraz sonucu direk olarak arsa olur denebilir mi. Birde eğer arsa olursa bu işlem için ayrıyeten cins değişikliği harcı almak gerekir mi. İlginize teşekkürler üstadım.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 6 ay önce #6183 Yazan: hkocak
Sn. "genç18" dikkatine;

Parselin cinsinin ne olması gerektiği konusundaki fikrimi daha önceki katılımımda belirtmiştim. Sonuçta işlem yapı yapmak amacıyla ise, parselinin cinsinin "arsa" yapılmasında sakınca olmadığını düşünüyorum. Parselin cinsi yapılan işlem gereğince değiştiği için (yani yeni bir yapı yapılması ya da var olan yapının yıkılması gibi bir durum olmadığı için) cins değişikliğine dair döner sermaye ücreti alınmaması gerekir. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.051 saniye
Geliştiren: Kunena Forum