22-a da 2/b parseli ile olan mükerrerlik

5 yıl 10 ay önce #7312 Yazan: bacanak
Sayın üstatlarım süre kısaldığı için acil cevap bekliyorum..22-a uygulama çalışma yaptığımız birimimizde ilk tapulama ile oluşturulan bir grup parsel orman tarafından itiraza uğramış ve taşınmazlar orman gerekçesi ile hükmen tescil harici bırakılmış ancak aralarında bir parsel tescil harici bırakılmayıp ilk tapulamadaki gibi halen özel mülkiyete konu olarak şahıslar adına tescilli bulunmaktadır. İş bu anılan parseller topluluğu 1980 li yıllarda 6831 Sayılı Kanunun 2/ b maddesi kapsamına alınarak orman dışına çıkarılmış Tarla vasfı ile hazine adına tescili sağlanmış daha sonraki yıllarda ise kullanıcıları belirlenen taşınmazlar satılmak suretiyle özel mülkiyet geçmiş oldukları belirlenmiştir. Yazı girişinde belirtmeye çalıştığım ve halen ilk tapulamadaki gibi özel mülkiyet olarak tescilli bulunan taşınmazda diğer hükmen tescil harici bırakılan ( grup halindeki tapulama parselleri içerisinde kaldığı fark edilmeyerek ) taşınmazlar gibi düşünülerek 2/b kapsamına dahil edilerek mükerrerlik oluşturulduğu mükerrer olarak oluşan 2/b parselide satış ı sağlanarak özel mülkiyet konu edildiği belirlenmiştir. Parsellerin Aynı Altlık üzerinde olmaması nedeniyle mükerrerliğin fark edilemediği kanaatı oluşmuştur. Tapulama parseli aynı zamanda 2/b parselini iki kısma da ayırmaktadır. Mükerrelik 22-a uygulaması ile giderilebilir mi . Şu an durum şudur ki ; 2/b parseli 14000 m2 olarak tapuda önce tarla vasfı ile hazine tescil edilmiş daha sonra satış yolu ile özel mülkiyete geçmiştir ve bu 14000 m2 lik kısmın ortasında 2000 m2 lik parsel tapulama parseli mevcuttur , 2/b parselini ikiye bölmektedir ve özel mülkiyete konu parseldir. 2/b parselinin 2000 m2 lik kısmı üzerinde mükerrerlik vardır. 22-A uygulamasında nasıl bir işlem yapılması hususunda çelişki ve aşağıdaki görüşler oluşmuştur :
1- 2/b parseli tapudaki maliklerinin muvafakatı alınmak suretiyle 2 ye ayrılarak yeni parsel oluşturulmalı tapulama parseli korunmalı ve mükerrerlik giderilmeli. ( Bu görüşe karşı olanlar 14000 m2 lik 2/b parselinin hazine tarafından satılarak özel mülkiyete konu olduğunu eğer yeni parsel oluşturularak mükerrerlik giderilirse miktarının 12000 m2 ye düşeceğini ve taraf muvafakatlarının sağlanmasının da çözüm olmayacağını savunmaktadır )
2- Parsellerle ilgili olarak teknik rapor düzenleyip tapuya mükerrerlik şerhi konmalı mükerrerliğin giderilmesi hususu 41. Madde kapsamında yapılmalı.
Bilgi ve görüşleriniz arz ederim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

5 yıl 10 ay önce #7328 Yazan: hkocak
Sn. "bacanak" dikkatine;

22/a uygulaması ile mükerrerliği gideremezsiniz. Mükerrerlik 1515 sayılı Kanun gereğince giderilebilir. Mükerrerlik 22/a öncesinde giderilememişse, 22/a uygulaması sonrasında yapılır. O da 41’inci madde gereğince değil, 1515 sayılı Kanun gereğince olması gerekir.

22/a uygulaması olmaksızın 1515 sayılı Kanunun uygulaması şu şekilde işlemektedir; kadastro müdürlüğünce; hangi parsellerin ne şekilde mükerrerlik oluşturduğu belirlenip, krokili rapor düzenlenir. Bunun 1515 sayılı Kanun kapsamında giderilmesi gerektiği belirtilerek tapu müdürlüğüne intikal ettirilir.

Tapu müdürlüğünce de ilgili tapu kütük sayfalarına belirtimin yapılması gerekir. Bu belirtimde; o parselin önce oluşan mı, sonra oluşan mı olduğu yazılır.

Akabinde; tapu müdürlüğünce, krokili raporun birer örneği, açıklayıcı yazı ekinde parsel malikleri ile ayni ve şahsi hak sahiplerine 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Tebligat yazısında, tebliğ tarihinden itibaren mükerrerliğin giderilmesi için 1515 sayılı Kanuna göre dava açılması gerektiği, 2 ay içerisinde dava açılmadığı takdirde, mükerrerliğin iptali yönünde dava açılması için Hazine Avukatlığına gerekli bildirimin yapılacağı belirtilir. 2 aylık süre içerisinde dava açılmazsa, Hazine avukatlığına gerekli bildirimin yapılması gerekir.

Mükerrerliğin 22/a uygulaması sırasında nasıl işleme alınacağı Kadastro Dairesi Başkanlığının 05.11.2013 tarihli ve (9865) sayılı yazısında yer almıştır. Bu yazının sonuç kısmı şu şekildedir;

“… mükerrerliğe konu olan parsellere tapu kütüğünde gerekli şerhlerin konulmasını ve mükerrerliğin giderilmesine yönelik çalışmaların başlatılması (yani 22/a çalışmaları başlamadan önce de olabilir. 22/a çalışmaları devam eden bir aşamada da olabilir denilmek isteniyor), ancak çalışmaların askı ilânına kadar sonuçlandırılmaması durumunda ilk kadastroya tabi tutulan parsel/parsellerde gerekli teknik düzeltmeler yapılarak (yani 2/B sahasını ikiye bölen parselin 22/a mantığı içindeki düzeltmesinden bahsediliyor) askı ilânına mükerrerliğe konu olan parsellerle birlikte çıkarılması ve askı ilânında mükerrer olduğuna dair belirtimin yapılması, yeni paftalara mükerrerliğin giderilmiş olarak tersimatlarının yapılması, mükerrerlikle terkin edilmesi gereken parsel/parsellerin eski paftasında yaşatılması ve konunun detaylı olarak ada raporunda bahsedilmesi, devamında mevzuat çerçevesinde (yani yukarıda bahsedilen 1515 sayılı Kanun çerçevesinde) gerekli çalışmaların yürütülerek mükerrerliğin giderilmesi, …”. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bacanak, surveyor

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.063 saniye
Geliştiren: Kunena Forum