22/a da ölçü krokisi

10 yıl 2 ay önce #1789 Yazan: ömerbilgilioğlu
Kolay gelsin.
2010/18 nolu Kadastro Kanunu 22/a Madde Uygulaması ve Kontrolü genelgesinin, Ölçü Krokilerinin Düzenlenmesi başlıklı
Madde 32- Sınırlandırma krokisinde gösterilen sınırlar ile zeminde mevcut tüm yapı ve tesisler (tapuda tescilli olan ve olmayan) ölçülerek ada bazında ölçü krokileri düzenlenir.
demektedir.
Bu cümleden, sınırlandırma krokisinde gözüken sınırlar ile yapı ve tesisler gösterilecek diye anlıyorum.
Ancak ben sınırlandırma krokisinde geçerli sınır vb. sınır tanımı yapmışsak neden böyle düşündüğümüzü ispatlamak için fiili sınırı ölçü krokisinde numaralı şekilde göstermek istiyorum.
Tereddüt ettiğim husus; gösterilmesi ne kadar iyide olsa, ölçü krokisinin resmi bir belge olması nedeniyle yanlış belki de tecavüzlü sınırın ileride sınır anlaşmazlıklarında davaya konu delil teşkil edeceğidir.
Konu hakkındaki düşüncenizi yazarsanız sevinirim.
İyi çalışmalar...

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 2 ay önce #1790 Yazan: gokhandogru
3402/22-a yönetmeliğinin 15.md.si
'(2) Taşınmazların; sabit, geçerli sayılabilecek ve deprem sonucu oluşan sınırları uygulama ekibince zeminde belirlenerek sınırlandırmaları yapılır. Bu sınırlar esas alınarak diğer sınırlar mevcut bilgi ve belgelerine göre oluşturulur.'
şeklindedir. Yani sınırlandırmada bu üç sınır tipi zeminde belirlenir, diğer sınır tipleri ise değerlendirme aşamasında kullanılır.
Değerlendirme aşamasında tüm bilgi katmanları birer kriter olduğundan ölçü ekibince zeminde tüm detaylar ölçülmelidir.
Bu anlamda; Düzenlenecek ölçü krokileri de zemindeki fiili durumu bire bir gösterecek şekilde olmalıdır. Uygulamanın ana unsurları dışında detay unsurlar olarak krokiye yansıtılan bu fiili durum bilgilendirme amaçlı olup bu detaylara yönelik hukuki bir tasarruf kurgulanacaksa o tarih itibariyle krokide gösterilen detay unsurların tekraren irdelenmesi gerekir.
Yani tereddüte düştüğünüz şey olan bu fiili ölçülerin tecavüz gibi nedenlere dayanak olarak kullanılabileceği doğru olup bunun bir hak iddiası içerisinde kullanılması o iddia anında doğruluğunun teyidi ile mümkün olabilecektir kanaatindeyim.
Kolay gelsin ...
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: ömerbilgilioğlu

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 2 ay önce - 10 yıl 2 ay önce #1797 Yazan: hkocak
* SINIRLANDIRMA KROKİSİNDEKİ SINIRLAR VE ÖLÇÜ KROKİSİ (Sn. "ömerbilgilioglu" dikkatine)

Sınırlandırma krokisinde gösterilen sınırlar ölçü krokisinde gösterilecek ama, daha sonra büroda yapılan çalışmalar ile parsel sınırlarına son şekli verildiğinde, ilk ölçü krokisindeki sınırlardan başka sınırlar ortaya çıkacak ve bu son durum kesinleştirilecek. Yani ilk ölçü krokisinden farklı sınırlar kesinleştirilecek. Hal böyle olunca da sınırlandırma krokisine uygun olarak düzenlenen ilk ölçü krokisi daha sonra karışıklığa sebebiyet verir mi? ... Yazınızdan bu konuda endişe duyduğunuzu anlıyorum.

İlk bakışta endişeniz mantıklı görünüyor. Ama biliyorsunuz herhangi bir teknik hatanın 41'inci madde gereğince idari yoldan düzeltilip düzeltilemeyeceğine karar verilirken sınırlandırma krokisi, ölçü krokisinden daha çok önem taşımaktadır. 22/a çalışmalarında, parsel sınırlarına son şekli verildiğinde bu son şekil aynı zamanda sınırlandırma krokisindeki şekilden de farkı olacaktır. ... Parsellere verilen son şeklin, ölçü krokisine aykırı düşmesinden endişeleniyorsunuz da, sınırlandırma krokisine aykırı düşmesinden neden endişelenmiyorsunuz?

Bir diğer konu, parsellere son şeklinin verilebilmesi için parsellerin öncelikle ölçülüp bir altlık üzerine aktarılması gerekmektedir. Bu altlık üzerinde son şekli verilecektir. Parsellere verilen son şekil, hem ölçü ve hem de sınırlandırma krokisinden farklı olabilecektir. Öyleyse parsellere son şekli verilinceye kadar sınırlandırma ve ölçü krokisi düzenlenmemeli midir?

Hayır, her iki kroki de düzenlenmelidir. Parsellere son şekli masa başında verilmekle yetinilmişse, ona dair bilgi ve belgeler; zemine inilmek suretiyle işlem yapılmışsa (ki o zaman röleve ölçüsü de yapılmış olur) zemin ölçüsü ile ilgili kroki; ilk düzenlenen ölçü krokisi ile birlikte arşivlenmek durumundadır.

22/a çalışmaları kesinleştikten sonra, evveliyata inmeyi gerektirecek herhangi bir işlemde arşivde inceleme yaparken, 22/a'nın mantığını değerlendirerek, parsele son şekli verilirken, ilk ölçü ve sınırlandırma krokisine aykırı bir durum oluşturulup oluşturulmadığı konusunda araştırma yapmak sorumluluğu içinde hareket edilmesi gerekir... Bu husus önemli, o nedenle de böyle bir konuyu dile getirmeniz de son derece önemli diye düşünüyorum. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: ömerbilgilioğlu

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.052 saniye
Geliştiren: Kunena Forum