Yüzölçüm Düzeltmesi

9 yıl 11 ay önce #2344 Yazan: ATASEVEN ALİ
Sayın Üstadım

Kadastro tesbitinde vergi kayıdı uygulaması sonrası gayri sabit olan sınırdan miktar fazlası kesilerek Maliye Hazinesi adına tesbit yapılıken 113000m2 miktardan 84000m2 kısmın fazlası ayrılacakken hesap hatası yapılarak paftada ayrılan miktar 84000m2 yerine 94000m2 dir.Ancak tapuya tescil ve yüzölçüm karnesi doğru olması gerektiği gibi 84000m2 dir.

Kesinti haricindeki Maliye Hazinesi adına yazılan kısım satış görmüş ve şahıslar adına tescillidir.,

Paftadaki 94000m2 kısım düzeltilmek istendiğinde 10000m2 lik yeni bir parsel oluşması gerkmekte isede 41.Madde yönetmeliği 41 sonrası yeni bir parsel üretilmesine imkan vermemektedir.
Bu durumda iadaremiz tarafından kaynaklanan bu hatanın nasıl giderilebileceği hususunda bilgi vermenizi saygıyla arz ederim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 11 ay önce - 9 yıl 11 ay önce #2345 Yazan: hkocak
* MİKTAR FAZLASININ KESİMİ VE 41'RE GÖRE DÜZELTME (Sn. "ATASEVEN ALİ" dikkatine)

41'inci Madde Yönetmeliğinin 9'uncu maddesi; "Tapu kaydı miktarına göre veya iktisap tarihindeki zilyetlik esaslarınca miktar üzerinden edinilerek sınırlandırılmış taşın¬mazlarda tescilli du-ruma göre yüzölçüm hataları ve miktar fazlalıkları tespit edilmesi halinde, beyanlar hanesinde belirtme yapılır ve hükmen çözüm yoluna gidebilecekleri hususunda ilgili taşınmaz maliki ve maliye kuruluşuna duyuruda bulunulur." hükmündedir.

Yani çok basit; Defterdarlık/Malmüdürlüğüne gerekli bildirimi yapacaksınız, onlar da dava açacaklar.

Ama kadastronun kesinleşme tarihi üzerinden 10 yıl geçmişse;

Bir yandan Yönetmeliğin 9’uncu maddesi gereğince, idari yoldan düzeltme yapılmamaktadır, diğer taraftan 3402 sayılı Yasanın 12’nci madde üçüncü fıkrası gereğince artık dava açılamayacaktır... Yollar bir kez daha tıkandı... Öyleyse, düzeltme yapılmadan öylece bırakılmalı mıdır?

İdari yoldan düzeltilebilecek hatalar için zaman aşımı söz konusu değildir. Ancak bu kural idari yoldan yapılacak işlem için geçerlidir. Dava açılmasını kapsamamaktadır. 9’uncu maddedeki hassasiyet; hazinenin hak kaybına uğramaması olarak düşünülmelidir. Düzeltme yapılmadan bırakılırsa asıl o zaman Hazine zararına sebebiyet verilmiş olunur.

O nedenle de; mevcut duruma göre 41’inci madde gereğince hata düzeltilerek (yani örneğinizdeki parselin paftadaki durumu esas alınarak 94 000 m2 miktarlı olarak düzeltilerek) Maliye Hazinesine de tebligat yapılması halinde herhangi bir hak kaybına sebebiyet verilmemiş olur, diye düşünüyorum. Başka da çıkış yolu yok gibi. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: savas, ATASEVEN ALİ

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.051 saniye
Geliştiren: Kunena Forum