toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu

8 yıl 4 ay önce #4862 Yazan: ilyas61
Değerli Meslektaşlarım.

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu yayınladıktan sonra tarım arazilerinin bölünebilme şartları belirlenmişti. Bu kanun gereğince de 15.12.2005 tarih ve 26024 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan "Toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu uygulama yönetmeliği" yürürlüğe girmişti. Yaptığım araştırma ve incelemeler sonucunda bu yönetmeliğin halen yürürlükte olduğu, bu yönetmeliği yürürlükten kaldıran her hangi bir yönetmelik yayınlanmadığını, bu yönetmeliğe gerek resmi gazetenin internet sayfasından ve gerekse Tarım Bakanlığının internet sitesinden erişilebildiğini belirledim.
5403 sayılı yasanın bazı maddelerini değiştiren ve bazı maddeler ilave eden 6537 sayılı yasa ile tarım arazilerine yeni bir kavram getirilmiştir. Bu kavram ise "yeter gelirli tarım arazisi" kavramıdır.
5403 sayılı yasada ASGARİ TARIM ARAZİSİ ile YETER GELİRLİ TARIM ARAZİSİ kavramları ayrı ayrı tanımlanmıştır. Parsel bazında asgari tarım arazisi büyüklüklerine, yeter gelirli tarım arazilerinde ise şahsa ait bütün parsellerin birlikte değerlendirilmesi gerektiği yönündeki düşüncemi hala korumaktayım. Yani ifraz işlemlerinde asgari tarım arazisi büyüklükleri esas alınarak, devir işlemlerinde ise yeter gelirli tarım arazi büyüklükleri esas alınarak işlemlere yön verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Uygulamada ise İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri, 15.12.2005 tarihli yönetmelik yürürlükten kalmış gibi, sadece 31.12.2015 tarihinde yayınlanan Taşınmaz Mülkiyetinin Devrine İlişkin Yönetmelik hükümlerini dikkate alarak ifraz şartlarını belirlemekte, bunun sonucunda da 5403 sayılı yasa ile tanımlanan ASGARİ PARSEL BÜYÜKLÜĞÜNÜ, aynı zamanda YETER GELİRLİ TARIM ARAZİSİ olarak kabul etmektedirler. Kanunda tanımlanan iki büyüklük, uygulamada tek büyüklük olarak kullanılmaktadır. (Kanun koyucu iki farklı büyüklük belirlediği halde, uygulayıcılar bu büyüklükleri tek büyüklüğe dönüştürerek uygulamaktadır)
Tarım bakanlığına mail yoluyla 15.12.2005 tarihli yönetmeliğin yürürlükten kalkıp kalkmadığını sorduğum halde, bana yanıt vermemişlerdir.
Benim bulunduğum bölgede tarım müdürlüklerini uygulaması bu yönde olduğu halde, Türkiye genelinde de aynı şekilde mi uygulanmaktadır. Farklı uygulamalar ile karşılaşan arkadaşlarımdan bu konudaki görüşlerini ve varsa ellerindeki belgeleri paylaşmalarını istiyorum.
Hepinize teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.048 saniye
Geliştiren: Kunena Forum