MERALARIN TAHSİS AMACI DEĞİŞİKLİĞİNDE İFRAZ

5 yıl 10 ay önce #7335 Yazan: ilyas61
4342 sayılı mera kanununun 14 maddesi ile meraların vasıf değişikliğinin nasıl yapılacağı açıklanmıştır.
Yine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2004/16 sayılı genelgesinin 5. maddesi ile mera vasıf değişikliğinin şartları ve kurumumuzca yapılacak işlemler açıklanmıştır.
Gerek kanun ve gerekse genelge incelendiğinde Mera vasıf değişikliklerinde ifraz gerektiği durumlarda İmar Kanunundaki ifraz şartlarına bakılıp bakılmayacağı konusunda açık bir hüküm bulunmamaktadır.
Ancak bazı müdürlükler sonuç olarak mera vasıf değişikliği işlemindeki ifraz işleminin, İmar Kanununa uygun olması yönünde yorum yapmaktadırlar.
2004/16 sayılı genelgenin 6. maddesinin 2. fıkrası "Bu nedenle; mera, yaylak ve kislaklar ile umuma ait çayir ve otlak alanlari, harman yeri, panayir, sivat ve eyrek yerleri gibi kamu orta mali tasinmaz mallarin imar plani siniri içerisinde kalmasi durumunda, imar uygulamasini yapacak kurumca bu yerlerin öncelikle 4342 sayili Mera Kanunu kapsaminda vasiflarinin degistirilerek, Hazine adina tapuya tescillerinin saglattirilmasi gerekmektedir." şeklinde düzenlenmiş olup, imar planı olan alanlarda bile öncelikle vasfı değiştirilen kısmın ifrazının yapılarak hazine adına tescilinin sağlanması gerektiği belirtilmiştir.
Bu durumlarda İmar kanununda belirtilen yol ve büyüklük şartlarını taşıyıp taşımadığına bakılmayacağı açık olduğu halde, planı bulunmayan alanlardaki ifraz gerektiren vasıf değişikliklerinde İmar Kanununda belirlenen yola cephe ve miktar şartlarına uyulup uyulmayacağı hakkındaki görüşlerinizi yazmanızı istiyorum.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.049 saniye
Geliştiren: Kunena Forum