encümen kararına ilave ve edilen yazı

10 yıl 3 ay önce #1743 Yazan: Müh_er
Uygulama çalışmalarında istenilen Encümen kararında yolla alakalı "tescil ve terkin edilmesi yerine sadece tescil edilmesi " ibaresi yazılmış olup aynı encümen kararında elle terkin ifadesi yazılarak paraf edilmesi durumunda encümen kararı kabul edilebilir mi yoksa yeniden encümen kararı alınması mı gerekir

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 3 ay önce #1767 Yazan: bedrettin toy
Yeni bir encümen kararı alınarak, bedelli yada bedelsiz yola terk edildiği de bilirtilmesi gerekir.
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: hkocak

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 3 ay önce #1794 Yazan: gokhandogru
İdare hukukunun önemli prensiplerinden birisi olan yetki ve usulde paralellik ilkesi uyarınca bir işlemin tesisinde uygulanan yetki ve usul koşullarının aynı işlemin geri alınması, kaldırılması işlemlerinde ve tersi işlemin yapılmasında da aynen uygulanması zorunludur. Bu anlamda; Encümence alınan bir kararın içeriğinde bir değişikliğin yapılması zorunluluk arz ediyor ise bu içerik düzeltmesinin eski encümen kararı içeriğini değiştiren yeni bir encümen kararı ile yapılması gerekmektedir

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 3 ay önce #1795 Yazan: gokhandogru
bu konuda birim olarak kaymakamlık makamı tarafından ilgili belediyelere bir yazışma yapmıştık örneğini koyuyorum.

T.C.
MUĞLA VALİLİĞİ
Kadastro Müdürlüğü


Sayı : 96602793-151.99/ 510 (Bodrum) 13/03/2013

Konu : Encümen Kararları.

BODRUM İLÇESİ TÜM BELEDİYE BAŞKANLIKLARI
( D O S Y A )

İLGİ : a) TKGM’nün 16.01.2012 tarih 2012/2 sayılı genelgesi.
b) TKGM’nün 09.11.2010 tarih 2012/22 sayılı genelgesi.
c) 28.07.2008 tarihli Tapu Planları Tüzüğü.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı içerisinde Muğla Kadastro Müdürlüğü Bodrum Kadastro Birimi olarak hizmet veren birimimizin görev ve sorumlulukları kurumumuzun ilgi (a) 2012/2 sayılı genelgesi ile belirlenmiştir. İlgi (a) genelgenin altıncı bölümü Kadastro Müdürlükleri Teşkilatı ve Görevleri hakkında hükümler içermekte olup genelgenin 25.md.sinde Kadastro Müdürlüğünün görevleri tanımlanmaktadır. 25.maddenin (e) bendi ile “Tescil için ibraz edilen her çeşit harita ve planın, imar uygulaması, kamulaştırma, ayırma, birleştirme, cins değişikliği, irtifak hakkı, zemin düzenlemesi, arazi toplulaştırması gibi işlerin ilgili mevzuat hükümlerine göre kontrollerini yapmak” hükmü konmuştur. Bu hükmün içeriğinde kalan iş ve işlemlerin kontrolleri ise ilgi (b) 2010/22 sayılı “Tescile Konu Olan Harita ve Planların Kontrolü Hakkında Genelge” doğrultusunda yapılmaktadır.

İlgi (b) 2010/22 sayılı genelgenin 2.maddesi ile kapsam “İlgilileri tarafından yapılan veya yaptırılan ayırma, sınırlandırma, parselasyon, kamulaştırma, köy yerleşim haritaları, orman haritaları, yola terk ve yoldan ihdas haritaları, hükme bağlanmış plan ve haritaları ile diğer tescile konu olan harita ve planların kontrol edilmesini ve kabulünü kapsar” şeklinde belirlenmiştir.Buna göre İlçemiz idari sınırları içerisinde tescile tabi tüm harita ve planların kontrolü ve kabulü Kadastro Birimimizce yapılmaktadır. İlgi (b) genelgenin 11.md.si ile kontrol işlemlerine ilişkin genel hususlar belirlenmiş (2) fıkrası ile de “Bu genelge kapsamında kalan haritaların yapımı ve kontrolü Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgiler Üretim Yönetmeliği (BÖHHBÜY), Tescile Konu Harita ve Planlar Yönetmeliği ile Kadastral Harita Üretimi ve Kontrolü Genelgesinin ilgili hükümlerinde yer alan teknik esaslara göre yapılır” denmektedir. Yine 11.md.nin (9) fıkrasında “Encümen kararlarına dayalı yapılan işlemlerde, encümen üyelerince imzalanmış ve yetkili kişilerce onaylı karar örneğinin işlem dosyasında bulunması zorunlu olup, yapılan işlemin de karara uygun olması gerekir. İşlemin dayanağı olan encümen kararının istenmesi zorunlu olan işlemlerin kontrollerinde işlemin dayandırıldığı kanun ve maddesi ile işleme konu olan ada ve parsel numaralarının açık ve tereddüte yer vermeyecek şekilde encümen kararında belirtilmiş olması gerekir. Bu hususlara uygun hazırlanmayan kararların düzeltilmesi yazılı olarak istenir” denmektedir.

İlgi (c) Tapu Planları Tüzüğünün 1.md.si ile “ Bu tüzüğün amacı, Türk Medeni Kanununun, taşınmazların Tapu Kütüğüne tescili ve sınırlarının belirlenmesinde esas alınmasını öngördüğü tapu planlarının yapımına ve üzerindeki değişikliklerin izlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlenmektedir” şeklinde amaç ve 2.md.si ile “Bu tüzük, taşınmazların tapu kütüğüne tescil edilebilmesi için gerekli olan resmi ölçüme dayalı tapu planlarının yapımı, üzerindeki değişikliklerin izlenmesi, hataların düzeltilmesi, kullanıcıya sunulması, aplikasyon ve yer gösterme ile ilgili hususları kapsar” şeklinde tüzüğün kapsamı açıklanmaktadır. Yine tüzüğün 10.md.si ile “Tapu planları, Kadastro Müdürlüğü tarafından teknik mevzuatı çerçevesinde kontrol edilir, uygunluğu halinde Tapu Müdürlüğüne gönderilir. Kadastro Müdürlüğünce kontrol edilmeyen tapu planları Tapu Müdürlüğünce işleme alınmaz” denmekte, 11.md.si ile de uygun olmayan taleplerin reddedilmesinin şekli belirtilmektedir.

Bu çerçevede; Kadastro Birimimize iletilen Encümen kararına dayalı yapılan, Tescile Konu Harita ve Planların hukuki dayanağı olan Encümen Kararlarında içerik düzeltmelerinin elle yapılarak paraflanıp mühürlendiği ya da aynı karar numarası ile içeriği farklı Encümen Kararlarının tescil dosyası eşliğinde gönderildiği gözlenmektedir.

İdare hukukunun önemli prensiplerinden birisi olan yetki ve usulde paralellik ilkesi uyarınca bir işlemin tesisinde uygulanan yetki ve usul koşullarının aynı işlemin geri alınması, kaldırılması işlemlerinde ve tersi işlemin yapılmasında da aynen uygulanması zorunludur. Bu anlamda; Encümence alınan bir kararın içeriğinde bir değişikliğin yapılması zorunluluk arz ediyor ise bu içerik düzeltmesinin eski encümen kararı içeriğini değiştiren yeni bir encümen kararı ile yapılması gerekmektedir.

Sonuç olarak;

Kadastro Birimimize iletilen Encümen Kararına dayalı iş ve işlemlerde ilgi (b) 2010/22 sayılı genelgenin 11.md.si (9) fıkrası hükümlerine uygun olmadığı tespit edilen kararların düzeltilmesi yönünde ilgili makama yazılı olarak müracaat edilecek ve yine uygunluğu tespit edilemeyen kararların ilgi (c) tüzüğün 11.md.si gereği red edilmesi sonucu doğacaktır.

Bilgi ve gereğini arz ve rica ederim.

Dr.Mehmet GÖDEKMERDAN
Kaymakam









DAĞITIM :

Bilgi : Gereği :
Kaymakamlık Makamı Bodrum İlçesi Tüm Belediye Başkanlıkları
















Çarşı Mah.,Cevat Şakir Cad., PTT karşısı Bodrum/MUĞLA Ayrıntılı bilgi için irtibat : G.DOĞRU
Telefon/Fax : (0 252) 316 32 82

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.063 saniye
Geliştiren: Kunena Forum