Tescil Bildirimi

10 yıl 3 ay önce #1792 Yazan: gokhandogru
Merhaba Sayın Üstadlarım,
Düzenlenmesi Kadastro Müdürlüklerinin yetkisi altında olan Tescil Bildirimlerinin, tasarım, içerik ve kullanım şekillerine dair açık bir mevzuat bildiğim kadarıyla mevcut değil.
6083 sayılı yasa ile yapılanması değiştirilen kadastro müdürlükleri il merkezli ve ilçe dağılımlı bir yönetim anlayışı ile çalışmaya başladı. İlçede çalışan unsurun bir adı yada tanımı mevcut değil ama yetkilendirmeler ile bu unsurlarda da yetkili mühendis arkadaşlar görev yapmaktadır. Bu durum Tescil Bildirimlerinin düzenlenmesinde bazı aksaklıklara ve farklı uygulamalara yol açmaktadır.

1. Tescil Bildirimlerinde Kadastro Müdürü bölümü için mühür zorunluluğu kaldırılmış idi ancak bu bölüm için bazı ilçe birimlerinde yetkili mühendis arkadaşlarca imza atılarak , bazı ilçe birimlerinde boş bırakılarak tescile gönderildiği gözlemlenmektedir. Doğrusu ne olmalıdır?
Kanaatimce; Tescil Bildirimleri yapılan değişikliğin kütük sayfasına aktarılmasını sağlayan bir mekanizma olması sebebiyle müdür onayı bulunan bölümün imzalı olarak tescile gitmesi gerekir.

2.Kadastro Müdürlüklerince genelde değişikliğe konu olan parsellerin güncel tapu kayıtları kontrol edilmeksizin tescil bildirimleri salt geometri durumları irdelenerek hazırlanmaktadır. İşleme konu parselin kütük bilgisi bir bütünlük arz ettiğinden kütük üzerinde yer alan beyan,şerh gibi arza bağlı hak ve yükümlülüklerin Tescil bildirimlerinin Düşünceler sütununda , kütükte yer aldığı bölüm adıyla (Şerh: yada Beyan:) gösterilerek varsa geometri karşılıklarının kroki bölümünde gösterilmesi ile bildirim düzenlenmesi doğru olur kanaatindeyim. Sizlerin düşüncesi nedir?

3. Tescil Bildirimlerinin işlem adımlarının gösterildiği bölümün kullanımları müdürlükten müdürlüğe hatta müdürlük içinde ilçeden ilçeye farklılıklar göstermektedir. İşlem adımları tapu müdürlüklerin o işlemi yerine getirirken izlemeleri gereken yolu tanımlamaktadır. Tapu müdürlüklerince kullanılan TAKBİS yazılımı işlem ağacında yer alan işlemlerin tescil bildirimi dayanağında kullanılması da tapu müdürlüklerinde farklılıklar arz etmektedir. Bu yönüyle TAKBİS yazılımının tapu personelince kullanımı sırasında tescil bildirimi işlem adımlarının standartlaştırılamaması yüzünden uygulama farklılıkları oluşmaktadır. Örneğin Yola Terk işlemi için hazırlanan bir tescil bildiriminde terk alanının parselin ortasından geçmesi nedeniyle parselin iki ayrı parçaya ayrılmasında kadastro kanadında ayrı parçaların birine eski numaranın verilmesi diğerine yeni numaranın verilmesi gibi uygulamalar olduğu gibi oluşan iki parçaya eski numaranın öldürülerek iki yeni numaranın verilmesi şeklinde de uygulamalar yapılmaktadır. Tapu kanadında ise terk alanının parseli iki parçaya ayırması durumunda işlem TAKBİS ekranında ifraz işlemi ekranı ile yapılmakta ve ifraz harcı sistem tarafından çıkarılmaktadır.(Harç Muafiyeti seçimi yapılmadığı için) Kanaatimce bu örnekteki işlem için ifraz harcı alınmamalıdır. Bu gibi tescil bildirimi işlem adımları bölümünün farklı işlemlere göre düzenlenmesinde farklılıklar ve bunun tescillerinde farklılıklar oluşmaktadır.Sizce durum ne olmalıdır?

Şimdiden teşekkürler. Kolay gelsin...
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bedrettin toy

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 3 ay önce - 10 yıl 3 ay önce #1808 Yazan: hkocak
* TESCİL BİLDİRİMİ ONAYI (Sn. "gokhandogru" dikkatine)

1) İşlem için düzenlenen tescil bildiriminin, tescile gönderilirken kadastro müdürü tarafından onaylanması esastır. Ancak; kadastro birimlerindeki iş ve işlemlerle ilgili olarak kadastro müdürünce;

– Uygun görülmesi halinde kendi imzası olmadan da, tescile konu harita ve plânların sadece kontrol mühendisinin imzasıyla tescile gönderilmesi,

– Yetki devri yapılan kadastro birimlerinde düzenlenmesi zorunlu olan tescil bildirimlerinde daire mührünün aranılmasına dair bir düzenleme öngörülmediğinden bu yerlerde düzenlenecek tescil bildirimlerinde daire mührü aranılmadan işlem yapılması, mümkündür. (2012/4 sayılı genelge)

2) Bilindiği üzere tescilş bildirimi kadastro müdürlüğü tarafından düzenlenmektedir. Tapu kütüğündeki bilgiler ise tapu müdürlüğü arşivinde yer almaktadır. Dolayısıyla tescil bildirimi düzenlenirken tapu kütüğündeki bilgileri yazılamayacaktır. Bu bilgiler tapuda yapılacak tescil sırasında ancak yazılabilir ama ona da gerek var mı?

Çünkü; kadastro müdürlüğüne gönderilen örneğinde bahsettiğiniz bilgilerin bulunmasının ne yararı olacaktır?

Ayrıca tapudaki bilgiler yalnızca ilgilisine açıktır. Kadastrodaki örneğinde bulunması halinde, aynı hassasiyet gösterilemeyebilir. Esas olan tapu kütüğündeki tescilli durumdur. Tapu kütüğünden tescil bildirimine hatalı yazım riski de bulunmaktadır. Esas olan tapu kütüğündeki durum olduğuna göre bahsettiğiniz ayrıntıların ayrıca tescil bildiriminde de yer almasında pek yarar olduğunu düşünmüyorum.

3) Takbis ile ilgili durumlar, uygulamacılardan değerlendirmeler geldikce rayına oturacağını düşünüyorum. Sizin ve benzeri önerilerin, Merkez tarafından değerlendirilip, Takbis sisteminin eksikliğinin giderilmesi gerekir. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bedrettin toy, gokhandogru, gurkankaba

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.076 saniye
Geliştiren: Kunena Forum