İMAR YOLUNA GİREN PRSELİN KAMULAŞTIRMASI

10 yıl 8 ay önce #1022 Yazan: SİYABEND
Belediye; İmar yoluna giren parselin, sadece imar yoluna denk gelen kısmını kamulaştırmak istiyor ve bu kararı kamulaştırma kararı ile almış durumda.
2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu 6.maddesinin tümüne baktığımızda hemen hemen bütün kamulaştırma kararlarında valiliğin onayı gerekli diyorr ama son bendinde ; " Onaylı imar planına veya ilgili bakanlıklarca onaylı özel plan ve projesine göre yapılacak hizmetler için ayrıca kamu yararı kararı alınmasına ve onaylanmasına gerek yoktur. Bu durumlarda yetkili icra organınca kamulaştırma işlemine başlanıldığını gösteren bir karar alınır." ibaresi geçiyor.
SORUM
1)- Benim bahsettiğim durum ilgili olarak , 6.maddenin son bendince Valiliğin onayı yoktur anlamı mı çıkıyoor.?
2)- Tescil Bildiriminde(beyannamede) imar yoluna giren kısım vatandaşın adına mı yoksa belediyenin adına mı yazılacak?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 8 ay önce - 10 yıl 8 ay önce #1027 Yazan: hkocak
* İMAR PLÂNI GEREĞİNCE KAMULAŞTIRMA (Kullanıcı adı "SPARTACUS" dikkatine)

1) Kamulaştırma Kanununun 6'ncı maddesinde yalnızca onaydan değil, kamu yararı kararı alnmasına da gerek olmadığından bahsedilmektedir. Bir yer imar plânı içinde kalması nedeniyle kamulaştırılıyorsa, o kamulaştırma işlemi için kamu yararı kararı almaya dahi gerek yoktur. Dolayısıyla onaylanmasına da gerek bulunmamakytadır.

2.a) Bilindiği üzere yollar tescile tabi değildir. Örneğin parsel tek malikli ya da hisseli olsun, bütün malikler bu işleme onay veriyorsa; tescil bildirimine önce parsel bir bütün olarak yazılır ve üzeri çizilir. Alt saytırlara sırasıyla kalan kısım parsel numarası değiştirilmeden yazılır, onun alt satırına da kamulaştırılan kısım yazılır ve malik gösterilmesine gerek yoktur. "Yol (kamulaştırma)" şeklinde belirtme yapılabilir. ... İlgilisi ferağ verdiğine göre onun mülkiyetinden çıkıyor demektir, yollar tescil edilemeyeceği için belediye mülkiyeti olarak da yazılamayacaktır. Öyleyse en uygun olanı önerdiğim şekilde yazılmasıdır. Tescil bildirimine göre, tapu kütüğünde yapılacak işlem tıpkı bir yola terk işlemi gibi olacaktır. Kütük sayfası kapatılmadan kamulaştırılan kısmın yüzölçümünün düşülmesi gerekir.

2.b) Parsel hisseli ise ve hissedarlardan tümü ferağ vermeye yanaşmıyorsa, mahkeme kararı gelinceye kadar yapılacak işlem bulunmamaktadır. Mahkeme kararı geldiğinde de yine aynı (2.a) başlığında bahsedildiği gibi işlem yapılması gerekecektir.

2.c) Parsel hisseli ve hissedarlardan bazıları ferağ vermeye yanaşırken, bazıları yanaşmıyorsa o zaman imar planının parseli kestiği yerden parsel ikiye ayrılır, kalan kısmın parsel numarası aynen muhafaza edilir. kamulaştırılan kısım ise ana parsel numarası taksim A ile gösterilir (örneğin 57/A gibi). Gerek kamulaştırılan ve gerekse kalan parçanın sahipleri olarak eski malikler yazılır. Tapu kütüğünde; kalan parça eski kütük sayfasında aynen bırakılır, eskilen miktar yüzölçümünden düşürülür. Kamulaştırılan kısım ise yine kütükte müstakil bir sayfaya eski malikler adına kaydedildikten sonra, ferağ veren maliklerinin ismi çizilerek idarenin adı yazılır. Daha sonra diğer maliklerle ilgili işlemler de tamamlandıktan sonra, tükük sayfası kapatılır. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: SİYABEND, RUKİYE UYSAL

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.049 saniye
Geliştiren: Kunena Forum