Düzenleme sınırı

10 yıl 7 ay önce #1221 Yazan: yusuf1281
Sayın hocam,
İmar adasında kısmen 18 uygulaması konulu makalenizde düzenleme sahasının en az bir imar adasından küçük olamayacağını belirtmişsiniz. Yani düzenleme sınırı en az bir imar adasını kapsaması gerektiğidir.
Sayın hocam, bu duruma göre Kadastro Müdürlükleri düzenleme sınırı bir imar adasından küçük olduğu için parselasyon dosyasını belediyeye iade edebilrmi? Şayet iade etme yetkisi varsa, parselasyon plânlarının kontrolü arazi ve arsa yönetmeliğinin 40. maddesindeki "İmar parselasyon plânları ve eklerinin kadastro tekniğine uygunluğu, bu konudaki yönetmelik ve izahnamelere göre mahalli kadastro müdürlüklerince kontrol edildikten sonra, mahalli tapu sicil müdürlüklerine gönderilir." hükmüne aykırılık teşkil etmeycekmi? Ayrıca düzenleme sınırını belirlemek belediyelerin yetkisinde değilmidir?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 7 ay önce - 10 yıl 7 ay önce #1235 Yazan: hkocak
* DÜZENLEME SINIRINDA ASGARİ BİRİM (Kullanıcı adı "yusuf1281" dikkatine)

18 uygulaması sırasında asgari birimin bir imar adasından daha küçük olamayacağını ben söylemiyorum, 18'inci Madde Uygulama Yönetmeliğinin 5'inci madde 3'üncü fıkrası söylüyor. Bu fıkra; "Belirlenen düzenleme sahası bir müstakil imar adasından daha küçük olamaz" hükmündedir. Yine aynı maddenin 4'üncü fıkrasında, imar adasında bulunan parsellerden bazıları imar mevzuatı gereğince oluşmuşsa, geriye kalan kısımlarda 18 uygulaması yapılabileceği bilgisi bulunmaktadır.

Ben makalemde bunun değerlendirmesini yaptım. Bir yerde ilk kez uygulama yapılıyorsa 3'üncü fıkranın uygulanması gerektiği, kısmen uygulama yapılmasının ise ancak, daha önce 18 yapılarak oluşturulmuş imar adalarında uygulanabileceği kanaatine ulaştım. Bunun aksi nasıl söylenebilir bilemiyorum?

Sizin reddetme ile ilgili sorunuza gelince;

Tapu Plânları Tüzüğünün 11'inci maddesi; "Bu Tüzükte ve tapu plânlarına ilişkin teknik mevzuatta yer alan hükümlere uygun olmayan talepler; kontrol mühendisi sorumluluğunda kontrol ekibince düzenlenen rapora istinaden kadastro müdürlüklerince reddedilir. ..." hükmündedir. Yani bu madde gereğince kadastro müdürlüğünün ret yetkisi bulunmaktadır. Ama bu kapsamda ret edilecek taleplerin neler olduğunu net olarak ortaya koyabilmek ne yazık ki her zaman mümkün olamamaktadır. Diğer taraftan Danıştay kararları da, kadastro müdürlüğü tarafından yalnızca teknik yönden kontrol edilebileceği, (sizin de belirttiğiniz gibi) uygulama ile ilgili yetkinin belediyede olduğu yönündedir. O nedenle de tabiri yerinde ise kadastro müdürlüğü iki arada bir derede kalmaktadır.

Ama burada esas sorgulanması gereken kadastro müdürlüğünün tavrı mıdır?

Madem ki mevzuat öyle öngörüyor, uygulamayı yapan idarenin o kurallara uygup uymadığının sorgulanması gerekmez mi?. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: yusuf1281

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.046 saniye
Geliştiren: Kunena Forum