müşterek methal ve ihdas

10 yıl 6 ay önce #1263 Yazan: ERDOGAN
İyi günler sayın hocam.
Benim sorum müşterek methalde yapılan bir ihdas işlemi ile alakalı. Şöyleki bir parselde daha önceden ifraz işlemi yapılarak dört parçaya ayrılmış ve oluşan parsellerden biri de diğer üç parselin kullanımına müşterek methal olarak ayrılmıştır. daha sonra bu parsellerden birinin önünde imar planına göre ihdas işlemi yapılarak yeni bir parsel tescil edilmiştir. Ancak daha sonra bu parselin müşterek methal sınırları içinde tescil olduğu farkedilmiştir yani mükerrer bir tescil söz konusudur. İhdas edilen parselin diğer parselle tevhidi yapılmadan parsel el değiştirmiş olduğundan yola cepheside kalmamıştır. Sorunun çözülmesi için nasıl bir yol izlenmesi gerekir. parselin mükerrer tescili iptal edilebilirmi ? Kadastro kanununun 22. maddesi mi yoksa 41. maddesine göre mi işlem yapılmalı veya başka bir yolmu izlenmeli?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 6 ay önce #1287 Yazan: hkocak
* MÜŞTEREK METAL VE İHDAS (Kullanıcı adı "ERDOGAN" dikkatine)

Sorunuz tam net olarak anaşılamıyor. Bir parsel dörde ifraz ediliyor. Müşterek methalden bahsediyorsunuz ama bu parselin müşterek methal olmasının sorun ve de çözüm konusunda herhangi bir fonksiyonu yok gibi. Diyelim ki ana parsel dörde ayrılıyor. Her biri yan yana dizilmiş olarak yola cepheleri bulunmakta (doğru mu?).

Bu parsellerden birinin (ki siz onun müşterek methal olarak ayrılan parsel olduğunu belirtiyorsunuz) yola cephesi olan kısmında ihdas bulunmaktadır. Bu ihdas yapılırken de, parselin bir kısmı da ihdas edilmiş gibi işlem görüyor. Bu durumda hem bir kısım yer mükerrer oluyor ve hem de o parselin (müşterek methal dediğiniz parselin) yol ile bağlantısı kesilmiş oluyor. Buraya kadar doğru anlamış mıyım?

Sorunuz bu problemin giderilmesi üzerine mi? Doğru anlaşılıp anlaşılmamasına göre konuyu biraz daha açarak neyi sorduğunuzu yinelerseniz belki bir görüş verilmesi mümkün olabilir. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: ERDOGAN

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 6 ay önce #1292 Yazan: ERDOGAN
Hocam öncelikle kusura bakmayın konuyu net olarak açıklayamadığım için. Aslında dediğiniz gibi müşterek metalin burada pek bir fonksiyonu yok. Asıl konu mükerrer tescil ve nasıl düzeltilmesi gerektiği ile alakalı.Konuyu kabaca bir çizimle özetlemeye çalışıp yazımın ekine jpeg dosyası olarak ekledim.
Bir parsel ifraz işlemi sonucu 4 kısma ayrılıyor. İfraz sonucu 2-3-4 ve 5 nolu parseller oluşuyor. 2-3-4 şahıs adına tescil ediliyor, 5 parsel ise 2-3-4 nolu parsellerin kullanımında müşterek metal olarak tescil oluyor.(sanırım parsellerin yol olarak kullanması için).
Daha sonra 3 ve 4 nolu parseller imar durumu için belediyeye başvurduğunda kendisinden kadastrodan koordinatlı ölçü krokisi getirilmesi isteniyor ve getirilen krokide, kadastro tarafından 5 nolu müşterek metal parseli gösterilmeyip bu parselin bulunduğu yerde yol yazılıyor. Belediyede burada müşterek metal parselinin bulunduğunu bilmediğinden imar planına göre ihdas işlemi gerçekleştiriyor.(imar planında müşterek metalin büyük bir kısmı yolda kalıyor.) Kadastroda da bu işlem gerçekleşiyor ve 3 nolu parselin önünde 11 ve 4 nolu parselin önünde 12 parsel ihdasen tapuda tescil edilip bitişiğindeki parsellere satılıyor. Buradaki sorun 11 ve 12 nolu parseller 5 nolu parsel sınırları içinde tescil ediliyor yani mükerrer tescil oluyor. Daha sonra 3 nolu parsel 11 nolu parselle tevhid edilmeden bir şekilde el değiştiriyor. Yeni maliği imar durumu için başvurduğunda belediyede parselin yola cephesi olmadığı görülüyor ve mükerrer tescil de bu arada farkediliyor.
Aslında konunun 2 boyutu var biri mükerrer tescil işlemi yapılmış olması diğeri yola cephesi olmayan parsel. Sanırım öncelikle burada mükerrer tescilin iptal edilmesi için işlem yapılması gerekiyor. Konu ile ilgili araştırma yaparken yazıda eklemiş olduğum makaleye rastladım. Makalede 5. sayfada kadastro sonrasında yapılan işlemlerde mükerrerlik oluşması halinde "1515 sayılı Tapu Kayıtlarından Hukuki Kıymetlerini Kaybetmiş Olanların Tasfiyesine Dair Kanunun 2 nci maddesi uygulanmalıdır" deniyor.Burada ilgililerine mahkemeye başvurmaları için tebligat yapılması gerektiği eğer 2 ay içinde dava açmazlarsa tapu müdürü tarafından dava açılması gerektiğinden bahsedilmiş.Mahkeme olmadan parsel maliki rıza gösterirse tapu müdürlüğü tarafından mükerrer tescil iptal edilebilirmi.?
Diğer boyut ise; mükerrer tescilin bir şekilde iptal edildiğini düşünürsek, daha sonra müşterek metal parselinin terkin işleminin nasıl yapılacağı. Belediye bu işlemi re'sen yapabilirmi ? Parselin tamamı terkedilebilir mi? Eğer sadece plana göre yolda kalan kısımları terkedilebiliyorsa, konut alanında kalan kısımları (daha önce ihdasen tescil edilen 11 ve 12 nolu parsel gibi iki parsele ayrılıp) 2-3 ve 4 nolu parsel maliklerine 1/3 oranında mı yoksa yüzölçümleri oranında mı tescil edilir?
İlginize teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
Ek Dosyalar:

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 6 ay önce - 10 yıl 6 ay önce #1314 Yazan: hkocak
* MÜŞTEREK METHAL VE İHDAS - 2(Kullanıcı adı "ERDOGAN" dikkatine)

Problem şimdi daha iyi anlaşıldı.

1 - Sizin de belirttiğiniz gibi mükerrerlik 1515 sayılı Yasa kapsamında halledilmesi gerekir. İlgililer muvafakat veriyorsa tabi ki dava formalitesine gerek kalmayacaktır.

2 - Mükerrelik giderildikten sonra 5 nolu parsel bir bütün olarak muhafaza edilmesi gerekir. Zira belirttiğinize göre o parsel tescilli. Tescilli olan bu parselin malikleri İmar Yasasının 15 ve 16'ncı maddeleri gereğince talep etmedikleri ya da belediye tarafından 18 uygulaması yapılmadığı sürece bu parselin belediyenin talebi ile ya da başka bir şekilde terk edilmesi söz konusu edilemez.

3 - Üçüncü hususa gelince; 3 nolu parselin satıldığından bahsediyorsunuz, dolayısıyla 3 nolu parselin yeni maliki de, bu 5 nolu parselde hissesi olacak mı? ... Bu konu biraz berrak değil gibi. 3 nolu parsel ayrı bir parsel numarası altında, 5 nolu parsel de ayrı bir parsel numarası altında tescilli olacağından, birinin satılması diğerinin de satılmasını gerektirmez. Aradaki bağın tescil şeklini gözümde canlandıramıyorum. Bu konuda görüşü olan başka kişiler olursa paylaşmalarını bekleyelim ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.052 saniye
Geliştiren: Kunena Forum