Müstakil Yapıda Bağımsız Bölüm Planı

9 yıl 4 ay önce #3392 Yazan: ssagban
Merhaba Değerli Üstadlarım;


Bir kadastro müdürlüğünde kontrol mühendisi olarak görev yapmaktayım. Yetki alanımız içerisinde kalan bir müstakil evin yapısız iken yapılı hale gelme cins değişikliği işlemi için başvuru yapıldı. Söz konusu yapının müstakil olması ve kat irtifakı veya kat mülkiyetine konu olmadığı için yalnızca vaziyet planı talep ettik. Bu durum rutin teftişlerde incelemeye konu edilerek 2010/4 sayılı genelgenin 24. Maddesinde belirtilen hüküm doğrultusunda işlem tesis edilmesi gerektiği dolayısıyla yapıda bağımsız bölüm olmasa dahi bağımsız bölüm planının istenmesi gerektiği belirtildi. Müdürlüğümüzce söz konusu tenkide iştirak edilmedi ancak Genel Müdürlüğümüzce tenkide iştirak edilmesinden dolayı artık işlem dosyalarında bağımsız bölüm planı arıyoruz.


Bağımsız Bölüm Kat Mülkiyeti Kanununda anagayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olup, bu Kanun hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümleri olarak, Bağımsız Bölüm Planı da Tapu Planları Tüzüğünün 3. Maddesinin (b) bendinde kat irtifakına veya kat mülkiyeti kurulmasına esas teşkil eden plan ve proje olarak tanımlanmasına rağmen müstakil (kat irtifakı veya kat mülkiyetine konu olması mümkün olmayan) bir yapıda neden bağımsız bölüm planı istememiz gerektiği konusunda ikna olamadım.


Müstakil yapıların genelde köyde yapılan yapılar olduğunu ve bağımsız bölüm planının vatandaşımıza ekstra maddi bir külfet getirdiğini düşünerek bağımsız bölüme sahip olamayacak yapının cins değişikliğinde bağımsız bölüm planı aranması gerekli midir?

Çok teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.043 saniye
Geliştiren: Kunena Forum