Izmir Güzelbahce 1600 m2 zeytinlik

7 yıl 8 ay önce #6081 Yazan: cengin
Merhaba,
Izmir Güzelbahce semtinde, yerlesim yerlerine 1km mesafede, otobana parallel giden bir yola (ama yanyol degil) cepheli,1600 m2 zeytinlik olarak gecen, ama icinde de tek bir zeytin agaci olmayan bir arsa var. Asagidaki sorularima,tüm arastirmalarima ragmen cevap bulamadim.%100 dogru bildiginden emin olan, mümkünse yasa / yönetmelik numarasini da yazarak, su sorularla ilgili bana bilgi verebilir mi?
1. Bu arsanin zeytinlik olarak gecmesi, ileride imar almasini engeller mi? (belediyeye bir miktar terk edilecek tabii)
2. Bu terk miktarini düzenleyen, örnegin "maksimum %40'i terk edilir" diyen bir kanun var midir?
Tesekkür ederim simdiden. Selamlar,
Cenk

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 7 ay önce #6088 Yazan: mbeyaz
Sn. "cengin" dikkatine;

Bir yerin zeytinlik vasfında olması, oranın imar plânı kapsamına alınmasına engel değildir. Cinsi "zeytinlik" olan parselinizin yerinin imar plânındaki durumu nedir? Eğer tarımsal alan (yani "zeytinlik" olduğu gerekçesiyle tarımsal alan) olarak belirlenmişse, doğal olarak plân uygulaması sonrasında da o yer "zeytinlik" olarak geçmeye devam edecektir.

Eğer imar planı uygulaması sonrasında da "zeytinlik" olarak geçerse; Ki bu durumda 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun hükümlerine tabi kalmaya devam edecektir. Yapılaşma ile ilgili durum nbu kanunun 20'nci madde ikinci fıkrasında yer almaktadır.... Kanununun 20'nci madde ikinci fıkrası şu şekildedir; "Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Ancak, belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içine alınması halinde altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının % 10'unu geçemez. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının fenni gerekçeye dayalı iznine tabidir. Bu iznin verilmesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınır. Bu halde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez, İzinsiz kesenler veya sökenlerden ağaç başına ikimilyon liradan beşmilyon liraya kadar hafif para cezası alınır. Kesilen ve sökülen ağaçlar müsadere edilir."

Eğer imar plânı hazırlanırken parselinizin bulunduğu yerin (zeytinlikle alakası olmadığı gerekçesiyle tarımsal alan dışı bırakılmışsa, o zaman diğer parsellerden farksız şekilde uygulamaya girebilir.

İkinci sorunuza gelince; imar planı uygulanırken, uygulamaya dahil parsellerden, düzenleme ortaklık payı (DOP) adı altında %40'a kadar kesinti yapılabilir. 3194 sayılı İmar Kanununun 18'inci maddesinin, uygulayıcı idareye (belediyeye) vermiş olduğu bir yetkidir... Bu mutlaka %40 kesilir anlamında değildir. Eğer gerekiyorsa (ihtiyaç duyuluyorsa) %40'a kadar kesinti yapılabilir anlamındadır... İhtiyaç daha az kesilmesini gerektiriyorsa daha az da kesilebilir. Metin BEYAZ

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.058 saniye
Geliştiren: Kunena Forum