By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

10 soru 10 cevap - 4 (41 uygulamaları)

Av. Hüseyin KOÇAK

31 – TEKNİK HATA VE YÜZÖLÇÜM DÜZELTMESİ

SORU) Çalıştığım ilçe 4 mahalleden oluşmaktadır. Bugüne kadar ada numaraları ilçe bazında sırayla verilmiş. Ada numaraları mahalle bazında mı, yoksa ilçe bazında mı verilmesi gereklidir. Dayanağı nedir?

1300 m2 tapu miktarı bulunan bir parselde kamulaştırma davası görülmüştür. Bilirkişi, bu parselin tapu alanı 1300 m2 olsa da aslında parselin 800 m2 olduğunu ve kadastro tarafından yüzölçüm düzeltmesi yapılması gerektiği hususunda rapor vermiştir.

Hakim dosyayı 800 m2 üzerinden karara bağlayıp kamulaştırma bedelinin 800 m2 üzerinden ödenmesine ve 800 m2'nin tapu iptaline karar vermiştir. Karar müdürlüğü intikal etmiş olup infazı istenmektedir.

Davalı tapu maliki bu durumda parselinden 800 m2 haricinde kalan 500 m2’nin adına tescilini istemektedir. Bu durumda nasıl bir yol izlememiz gereklidir. (celil20)

CEVAP) Yüzölçümde yapılmış bir teknik hata 3402 sayılı Kadastro Kanununun 41'inci maddesi gereğince idari yoldan düzeltilebilir. Hatta ilgilisi muvafakat verirse 2022/7 sayılı genelge gereğince de düzeltilmesi mümkündür.

Bu düzeltmede parsel yüzölçümü azalırsa, azalan yer kadar ilgilisine yer vermek gibi bir şey söz konusu değildir. Devletin güvencesi yüzölçüme değil, sınırlara dairdir. O nedenle de şu anda yüzölçüm 500 m2 küçülen parsel malikinin talebine binaen idarece yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır. İlgilisi isterse genel hükümler çerçevesinde dava açma keyfiyetini kullanabilir. ... (hkocak)

32 – HATALI HESAP 41 UYGULANARAK DÜZELTİLEBİLİR

SORU) İmar uygulaması (yola terk-ifraz) yapacağımız parselin komşu parselinde daha önce yapılan yola terk ve ifraz uygulamasında koordinatlar yanlış hesaplanmış (fotogrametrik pafta) ve sonucunda komşu parsel bizim parselimize 4-5 m civarında binmiştir. Tecavüz eden parselin de diğer parselle arası haliyle boşluk kalmıştır. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz? (volkan eren)

CEVAP) Komşu parselde daha önce yapılan ifrazda, hatalı koordinat hesabı nedeniyle bir tarafa binme yaparken, diğer tarafında boşluk kalmasına neden olan ifraz işlemi sonucu oluşmuş parsellerin bu kayık durumuna uygun şekilde zeminde henüz bir oluşum söz konusu değilse, mevcut çelişki, 41’inci madde uygulamasıyla giderilebilir. … (hkocak)

33 – YÜZÖLÇÜM HATASININ DÜZELTİLMESİ

SORU) Bir parselde plânimetre katsayısının çarpımından dolayı yüz ölçüm düzeltmesini 2016/2 sayılı genelgeye göre düzeltiyoruz. Ancak aynı parselde 2022/7’ye göre hesaplama yönteminden gelen yüzölçümü düzeltmesi yapabilir miyiz? Aynı anda hem 2016/2, hem de 2022/7’ye göre düzeltme yapmak mümkün mü? (cem799)

CEVAP) Bir parselde, plânimetre katsayısının çarpımından kaynaklanan bir yüzölçüm hatası tespit ediyorsunuz. Ancak bu yüzölçümü bugünkü teknikle hesapladığınızda da hesaplama yönteminden kaynaklanan bir hata daha buluyorsunuz. 2016/2'ye göre mi, 2022/7'ye göre mi düzelteceksiniz?

Öncelikle, yapılacak düzeltmeden diğer parseller etkilenmiyorsa, ilgilisinin muvafakati alınmak suretiyle yüzölçüm düzeltmesini yapabilirsiniz. 2016/2 ile 2022/7'ye göre düzeltilecek hataları herhangi bir çizgiyle ayırmaya gerek yoktur. Sonuç olarak; küçük bir şekil farklılığı bulunmaktadır.

En iyisi şu şekilde hareket edin; halen tescilli yüzölçüm ile bugünkü teknikle yapılan hesap arasındaki fark tecvizi aşıyorsa düzeltme raporu hazırlayıp ilgilisinin muvafakatini alarak (yani sizin deyiminizle 2022/7 md:9/1-a.2 gereğince); tecvizi aşmıyorsa yine ilgilisinin muvafakatini alarak (sizin deyiminizle 2016/2'ye göre. Ama aynı zamanda 2022/7 md. 9/1-a.1 gereğince) düzeltme yapabilirsiniz. … (hkocak)

34 – SAYISAL HESAPLAR VE TECVİZ

SORU) Tecviz içi alan hesaplamalarına ait 41’inci maddeye istinaden düzeltme getirilmesi istenilmektedir. Tecviz: yapılmasını uygun bulma, izin verme. anlamındaysa ve kabul edilen yapılabilen hata ise ve uygulamada da tecviz dahilinde olan hatalar kabul edildiğine göre (tevhit gibi işlemlerde tecviz dahilinde olan alanlar kabul edilerek işlem yapıldığına göre) tecviz içi alan hesaplamalarına ait 41’inci maddeye istinaden düzeltmeyi açıklarsanız memnun olurum. (cemal)

CEVAP) Yüzölçümü, plânimetre ya da Tohmson Yöntemiyle hesaplandığında, farklı kişiler tarafından farklı sonuçlar bulunması mümkündür. Hatta aynı kişi tarafından farklı zamanlarda yapılacak yeni hesaplarda da farklı sonucun bulunması mümkündür. Bulunan sonuçlar arasındaki farkın belirlenen sınırlar içinde kalması, yapılan hesabın doğru kabul edilmesi için yeterli taşır.

Halbuki, hesaplar artık sayısal yapılmaktadır. Sayısal yüzölçümü hesabında yüzölçümü hesaplanacak parselin kırık nokta koordinat değerleri hesaplanır ve yüzölçüm hesabında bu değerler esas alınır. Kırık noktalarının koordinat değerleri mevcut iken, bu değerler esas alınarak aynı ya da farklı kişiler tarafından defalarca hesap yapılmış olsa bile aynı sonuç bulunacaktır. O nedenle de, hata tecviz içinde kalıyor olsa bile düzeltme işlemi yapılmalıdır. … (hkocak)

35 – FOTOGRAMETRİK PAFTA VE YÜZÖLÇÜM HATASI

SORU) Ölçü değerleri bulunmayan, fotogrametrik paftadaki 2 parselin birleştirmesi talep ediliyor. Parseller pafta üzerinden bilgisayarda sayısallaştırıldı. Birleşme sonucu tapu alanı ile paftadan sayısallaştırılan alan arasında tecvizin dışında fark bulunmaktadır.

Fotogrametrik paftadaki bu parsellerin alanında nasıl düzeltme yapılmalı ya da birleştirme işlemi hatalı alan üzerinden yapılıp düzeltme yapmadan "genel alanı hatalıdır "şeklinde tapu kütüğüne şerh verdirilebilir mi? (madmax)

CEVAP) Fotogrametrik pafta sayısallaştırılmak suretiyle yüzölçüm hesaplandığında, tescilli yüzölçüm ile yeni bulunan değerin farklı çıkacağı muhakkaktır. Yapılan işlem birleştirme olduğu için; oluşan ana parsel itibariyle yüzölçüm farklılığı tecviz içinde kalıyorsa tescilli yüzölçüm değerleri esas alınmakla yetinilmelidir. Ancak, eğer fark tecvizi aşıyorsa, o takdirde işlem tamamlandıktan sonra daha hassas bir çalışma ile ayrıca yüzöçüm düzeltmesi yapılabilir. … (hkocak)

36 – PARSELASYONA TABİ PARSELDE YÜZÖLÇÜM HATASI VE DÜZELTME

SORU) … 2022/7 sayılı bir genelge var yüzölçüm düzeltmesi dediğimiz zaman pafta zemin uyumu tespit edilen parseller için geçerli olması gerekir ama uygulamada kroki ile pafta uyumu olarak yani tersimat hatası olarak değerlendiriliyor. Tersimat hatası yoksa; ayırma ve yola terk işlemlerinde hata tecvizin içinde ise resen düzeltebiliyoruz eğer dışında ise ilgililerin muvafakatini alarak düzeltiyoruz. Zaten ilgilisine de işlem sırasında ulaşmakta sıkıntı olmadığı için alan düzeltmelerinde bir sıkıntı olmuyor.

Parselasyon, kamulaştırma, köy yerleşim haritaları ve diğer tescile konu haritaların kontrolünde hata tecvizin içinde ise tapu alanı esas alınacak dışında ise ilgililerine ulaşılıp düzeltme yapmamız gerekmekte.

Tecvizi aşan durumlarda geniş kapsamlı uygulamalarda bütün parsellere düzeltme yapmak uzun zaman alacağı, yani sıkıntı olacağı için genelde çok fazla bir fark yoksa tecvizi geçen yüzölçümler göz ardı edilip tapu alanlarına göre işlem yapılıyor. Yanlış olmakla beraber genelde uygulama bu yönde. Sizce bu şekilde devam edilmeli mi, yoksa işlem uzarsa uzasın tıkanırsa tıkansın düzeltme yapılmalı mı?

Bir de idaremizden kaynaklanan yüzölçüm hataları var mesela plani-metre katsayısının ölçeğe göre yanlış girilmesi, alanın ikiye bölünmesi gerekirken bölünmemesi, alan hesabından fen klasörüne ve tapu kütüğüne yanlış aktarılması gibi bariz hatalar bu tür durumlardaki tecvizin içinde veya dışında olsun 2016/2 sayılı genelgeye göre alan düzeltmesi yapılabiliyor. (mustafa durtuluk)

CEVAP) Parselin tamamı parselasyon ya da kamulaştırma işlemine tabi ise; yapılacak kontrolde tescilli yüzölçüm ile yeni bulunacak yüz ölçüm arasındaki fark tecviz içinde kalıyorsa tescilli yüzölçüm esas alınır. İki değer arasındaki fark tecvizi aşsa bile bu fark bir kaba hatanın varlığını gösterir boyutta değilse yine tescilli yüzölçüm esas alınmalıdır.

Zira kontrol amacıyla yapılan hesap; zemine inilip, aplikasyon kusuru giderilip, bulunan noktalar son ölçüm tekniğine göre ölçülerek bulunacak koordinat değerleriyle yüzölçüm hesaplanmamaktadır. Yani son bulunan değer de tam doğruyu göstermemektedir. O nedenle de tescilli yüzölçüm esas alınmalıdır. İki değer arsındaki fark, önceki hesapta bir kaba hatanın varlığını gösterir boyutta ise mutlaka düzeltme yapılmalıdır.

Düzeltme yapılmadan işleme alınırsa ne olur? İlgilisi fark etmez ise bir şey olmayabilir, ancak hak kaybına sebep olunmuş olur. O nedenle de düzeltme yapılmalıdır.

Parsel, parselasyona ya da kamulaştırmaya kısmen tabi tutuluyorsa, 2022/7 sayılı genelgede de geçtiği üzere uygulamaya tabi kısım hesaplanacak net rakamıyla işleme alınmalı hata ise, daha sonra düzeltilmek üzere geri kalan kısımda bırakılmalıdır. (hkocak)

37 – HATALI YÜZÖLÇÜMÜN DÜZELTİLMESİ

SORU) Kadastrosu bitmiş ve 27.09.2007 tarihinde kesinleşerek tapu müdürlüğüne devredilmiş bir köyde 4 adet parselin miktarının hatalın olduğu kadastro müdürlüğünce 2009 Yılında fark edilmiş ve tescil bildirimi, sınırlandırma krokisi ve ada alan çıktısı ve bir de üst yazı ile alanların düzeltilmesi için Müdürlüğümüze gönderilmiştir. Başkaca (Rapor vs.) evrak yoktur. Askı ilânında ve tutanaklarda miktarlar hatalı olup; aynen hatalı olarak tapu siciline tescil olmuştur.

Kadastro Müdürlüğü tashih yapılması talebi yazısı ekinde tescil bildirimi, sınırlandırma krokisi ve ada alan çıktısı ekleyip gönderilip, ilgililerin talebi ile idari yoldan tashihi talep etmiştir. Müdürlüğümüz evrakları incelediğinde ve Genel Müdürlüğün talimatları ve Tüzük gereği bu hatanın 3402 sayılı Kanunun 41’inci maddesine göre düzeltilebileceği ve arazide ayrıntılı inceleme rapor gerektiği kanaatindedir. (ERGÜN)

CEVAP) Yapılacak yüzölçüm düzeltmesinden, komşu parseller etkilenmiyorsa; ilgilisinin muvafakati alınarak 2022/7 sayılı genelgenin 9’uncu madde birinci fıkra (a.1) veya (a.2) bentleri gereğince düzeltilmesi daha pratik yol olacaktır. ... (hkocak)

38 – HAZİNE TAŞINMAZINDA KABA YÜZÖLÇÜM HATASI

SORU) Maliye hazinesine ait bir parselin ifraz, yola ve parka terk dosyasının kontrolünü yapmaktayım. Parselin tapudaki yüzölçümü 300000 m2 olarak gözükmekte, fakat parsel etrafındaki değişiklik koordinatları ve takeo-metrik değerlerle sayısallaştırma sonucu parselin alanı 450 000 m2 olmaktadır. Pafta ve sayısal değerler uyumlu olup zeminde sabit bir sınır yoktur. Bu alan düzeltmesini yapmam için 2022/7 sayılı genelgeye göre rapor mu düzenlemeliyim, yoksa 3402 sayılı Kanunun 41’inci maddesine istinaden mi düzeltmeliyim? (FİLİZ04)

CEVAP) 2022/7 sayılı genelgeye göre düzeltme yapılabilir... Eğer parsel herhangi bir vatandaş parseli olsa idi, (artan miktarda Hazinenin hakkı olabilir düşüncesiyle) 41'inci madde uygulaması gerekir derdim. Ama parsel Maliye Hazinesine ait ve de pafta ile sayısal değerlerin uyumlu olmasında da anlaşılıyor ki herhangi başka bir parsele tecavüz söz konusu değil.

O nedenle de 2022/7 sayılı genelgeye göre (ki bunun dayanağı da madde 41/2’dir) pratik yoldan düzeltmeyi yapabilirsiniz. … (hkocak)

39 – DSİ KANALI GEÇEN PARSELDE YÜZÖLÇÜM HATASI VE MAHKEME KEŞİF RAPORU – 1

SORU) Parselin tapu alanı 500 dönüm, ancak zeminde 300 dönüm gelmektedir. Mahkeme ile gitmiş olduğumuz bir kesifte bu parsel içerisinde yaklaşık 30 yıl önce DSİ kanal açmış ancak parsel sahiplerinin hesabına para yatırmadığından davacı taraf bu yerin kamulaştırılmasını istiyor kanal parselin ortasından geçip parseli 3 parçaya bölüyor; (A), (B) ve (C) olacak şekilde.

(B) kısım DSİ kanalı olup (A) ve (C) kısım ise şahıs arazisi bu parselde alan düzeltmesi yapmak gerekli ancak hakim dava konusu alan düzeltmesi ile ilgili olmadığını bu kısma girmek istemiyor burada bilirkişi olarak nasıl bir yol izlenmesi gerekir. (atay_bekir)

CEVAP) Dava kamulaştırma ile ilgili. O kısmın yüzölçümü net olarak hesaplanıp, kamulaştırma ile ilgili kısım hallolur. Geri kalan kısım için, sonrasını düşünerek hareket etmek gerekir.

Diyelim ki, kamulaştırma için yüzölçüm düşüldüğünde geri kalan miktar fiili duruma göre dengelenmek suretiyle diğer parsellerin yüzölçüm olarak gösterilir ve daha sonra 41'inci madde gereğince düzeltilebilir. Ama diğer parsellerin yüzölçüm değerleri mahkeme kararında yer alırsa o zaman uygulamacılar bunu düzeltememektedir. Daha sonra yapılacak yüzölüm düzeltmesinin önünü kapamamak gerekir.

Dava hemen sonuçlanmıyorsa, parselin yüzölçümü ilgilisinin muvafakati alınmak suretiyle düzeltilip, tapu kütüğüne yansıtıldıktan sonra bilirkişi raporu yazılabilir. Ama yüzölçüm küçüldüğü için, büyük ihtimal, ilgilisi muvafakat vermeyecektir.

Kalan diğer (A) ve (C) parsellerinin yüzölçüm düzeltmesinin önünü kapatmamak için de Mahkeme kararı onunla ilgili olmasa bile daha sonra yapılacak düzeltmeyi engellemeyecek şekilde olması gerekir. Bilirkişi olarak raporunuzda bir yüzölçüm hatası olduğunu, kamulaştırılan kısım net rakamıyla yazıldıktan sonra geri kalan diğer parsellerin yüzölçümünün hatalı olarak kaldığından ve daha sonra idari yoldan düzeltilmesi gerektiğinden bahsedebilirsiniz.

Sizin raporunuzda bu yönde yer alacak ifade nedeniyle Mahkeme kararı da düzeltmeyi engellemeyecek şekilde olabileceğini ümit ediyorum. … (hkocak)

40 – DSİ KANALI GEÇEN PARSELDE YÜZÖLÇÜM HATASI VE MAHKEME KEŞİF RAPORU – 2

SORU) Burada ifraz şeklinde değil de, yani kanalın alanı ana parselin alanında düşüldükten sonra ana parsel aynı parsel numarası ile mahkeme kararında alan geçmeyecek şekilde, kanal ise hesaplanan alanı ile farklı bir parsel numarası adı altında belirtilse uygun olur mu? (atay_bekir)

CEVAP) Daha sonra yapılacak yüzölçüm düzeltmesine engel olmayacak bir formül bulabiliyorsanız yapın. Ama kanal geçmesi ile birlikte geriye kalan iki parça olmaktadır. Sizin dediğiniz gibi yapılırsa; bu defa da Mahkeme kararında, kalan kısım tek parça geçiyor biz bunu nasıl iki parsel yapabiliriz, bunun için bir mahkeme kararı daha gerekmez mi? diyen olabilir...

Sanki geri kalan kısmın iki parça olarak görünmesi ama daha önce da yazdığım gibi ana parselde bulunan yüzölçüm hatası nedeniyle kamulaştırma dışında kalan kısımların yüzölçümünün hatalı olduğu, doğru yüzölçüm değerlerinin de şu olduğu konusu bilirkişi raporunda geçmelidir diye düşünüyorum. ... (hkocak)

*   *   *

(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (3402 sayılı Kadastro Kanununun 41'inci maddesi gereğince, idari yoldan düzeltilebilecek teknik hatalarla ilgili)  sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir.

  • Görüntüleme: 4113

Related Articles