By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

10 soru 10 cevap - 9 (41 uygulamaları)

Av. Hüseyin KOÇAK

81 – MUVAFAKAT VARSA TEBLİGAT YAPILMALI MIDIR?

SORU) Yapmış olduğumuz düzeltmeden iki parsel etkilenmektedir. Her iki parsel malikleri yapılan düzeltmeye muvafakat ediyor ve muvafakat ettiklerine dair mahallinde tutanak düzenledik ve ayrıca tescil bildirimine imzalarını da aldık buna rağmen her iki parsel maliklerine tekrardan tebligat yapılması gerekli midir? … (sitler)

CEVAP) Konuya teorik olarak bakacak olursanız; hata 41'inci madde kapsamında kalan bir hata ve de 41'inci maddenin tüm formalitelerinin yerine getirilmesi gerekir. Ancak; hatadan etkilenen parseller belli ve de malikleri de muvafakat ediyorsa düzeltmenin, bahsettiğiniz gibi yapılmasında sakınca olmayacaktır.

Eğer ilgili parsel malikleri muvafakat etmesine rağmen, sınırda başkaca parseller varsa ya da sınırda hazine taşınmazına doğru girme olursa o zaman mutlak surette 41'in tüm formalitelerini yerine getirmelisiniz. ... (hkocak)

… İlgilisi yüzölçüm düzeltmesinin yapılmasına ilişkin talepte bulunursa, düzeltmeye karşı dava açmayacağına dair muvafakat verir ve beyannameye (tescil bildirimi isteğime uygun düzenlenmiştir bölümüne) imza atarsa tebligat yapmadan bu düzeltmeyi yapabilir miyiz? (celil20)

Eğer yapılacak düzeltmeden başka parseller etkilenmiyorsa 2022/7 sayılı genelgenin 9'uncu maddesi gereğince düzeltme yapmak mümkündür. Böylesi durumlar için 41 uygulayıp tebligat formalitesine de gerek kalmaz. ... (hkocak)

Sayısal hatadan kaynaklanan ve alanında artış meydana gelen fakat sınırlarında hiçbir eylemli değişiklik meydana gelmeyen parselin komşularına tebligat yapmamız gerekiyor mu? … (filiz04)

Hata, yüzölçüm hesabından kaynaklanıyorsa, düzeltildiğinde komşu parseller etkilenmiyorsa bu hata tecvizi aşsa bile, komşu parsel maliklerine tebligata gerek yoktur. ... (hkocak)

–  "Yüzölçüm düzeltmeleri" konulu talimat neticesinde tecviz içi alan hesaplamalarına ait 41’inci madde ye istinaden düzeltme getirilmesi istenilmektedir. Bu durumda 41’inci madde uygulaması yapılırken tebligat yalnız düzeltme yapılan parsele mi yapılır, yoksa komşu parsellere de tebligat gerekir mi? ... (adilaslan)

Yukarıda 22 ve 57 nolu başlıklarda da bahsedildiği zere; Öncesinde bu konuda tereddüt bulunma iken, bu tereddüt 2022/7 sayılı genelge ile giderilmiştir… 2022/7 sayılı genelgenin 10’uncu madde ikinci fıkrasının ilk cümlesi şu şekildedir; Düzeltmeden etkilenmeyen komşu parseller ile parselin önceki malikleri ve diğer hak sahiplerine tebligat yapılmaz. … (hkocak)

82 – SINIR DEĞİŞİKLİĞİ YOKSA KOMŞU PARSEL MALİKİ VE İLGİLİ KURUMLARA TEBLİGAT

SORU) Pafta zemin uyumu tespit edilen parsellerin kesin sayısal değerlerinden hesaplanan yüzölçümü ile tapuda kayıtlı yüzölçümü arasında yanılma sınırını aşan farklılıklar vardır. Parsel sınırlarında herhangi eylemli bir değişiklik ve komşu parsellere tecavüz bulunmamaktadır.

Bu durumda, ilgililerin muvafakati alınabiliyorsa, ilgili kurum ve kuruluşlara da (belediye, maliye) tebligat yapmamıza gerek var mı? (celil20)

CEVAP) 3402 sayılı Kadastro Kanununun 41'inci maddesi gereğince yapılan düzeltmeler; düzeltmeden etkilenen parsel malikleri ve diğer hak sahiplerine tebliğ edilir. (41 Yönetmeliği md:10). Eğer yapılan düzeltmeden komşu parseller etkilenmiyorsa, komşu parsellere ve de herhangi bir kuruma tebligat yapmaya gerek bulunmamaktadır. (Dayanak: bir üst başlıkta yer alan; 2022/7 sayılı genelge madde: 10/2). ... (hkocak)

83 – BEYANDA YAZILI KURUMA TEBLİĞAT

SORU) Tapu kütüğünün beyanlar hanesinde "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun Kültür Varlığı" şerhi bulunan parselde ölçü, hesap ve tersimat hatasından dolayı 41’inci madde yönetmeliğine göre yapacağımız düzeltmelerde ilgili kuruma tebligat yapılması gerekir mi? (mesenas)

CEVAP) Kadastro Kanununun 41'inci maddesi; yapılacak düzeltmenin taşınmaz malikleri ile diğer hak sahiplerine tebliğini öngörmektedir. Kültür varlığı şerhi bulunan parselde yapılan düzeltmenin, ilgili Kuruma da tebliğ edilmesi gerekir. ... (hkocak)

84 – 41'E GÖRE DÜZELTMENİN TEBLİĞİ VE 30 GÜN

SORU) Bir parsele ait yüzölçümü düzeltmesinde parsel malikine tebligat yapıldı. Parsel maliki dava açmayacağına dair imzalı belge verdiği durumlarda 30 günlük süreyi beklememize gerek var mıdır? (celil20)

CEVAP) 41'inci madde gereğince yapılacak düzeltmenin ilgililere tebliğ edildikten sonra 30 günlük sürenin beklenmesi aynı maddenin metninde geçtiği gibi Yönetmeliğinin 10'uncu maddesinde de yer almaktadır. Konuyla ilgili olarak Genel Müdürlüğün talimatları daha önce, ilgilisi dava açmayacağını beyan ediyorsa 30 günlük süre beklenmeden düzeltmenin yapılabileceği yolunda iken (02.07.1996 ta. 643 sa.); daha sonra, yapılan tebligat sonrası 30 günlük sürenin beklenmesi yolundadır (01.09.2009 ta. 2171.sa).

Yapılan düzeltmenin, tebliğ edildikten sonra 30 gün bekletilmesinin amacı, ilgilisinin bu süre içerisinde dava açma hakkını kullanmasına zaman tanımaktır. Bu, taşınmaz maliklerinin yararına bir uygulamadır. Ancak, herhangi bir işlem anında fark edilen bir hata düzeltmesinin ke­sinleşmesi için 30 günlük süre sonucunun beklenmesi, yapılacak işi de 30 gün geciktirecektir. İşlemin tamamlanmasında, ilgililer için süre önemli ise ve yapılan dü­zeltmeye muvafakat veriyorlarsa 30 günlük süre beklenmeksi­zin düzeltme kesinleştirilebilecek midir?

4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 23’üncü maddesi; “Kimse, hak ve fiil ehliyetinden kısmen de olsa vazgeçemez” hükmündedir. Kişinin kendi de dahil bu haktan feragat etmesi veya yasal süre dolmadan dava açma hakkından vazgeçtiğini beyan etmesi buna aykırı düşmektedir. Ancak uygulamada, zaman kazanmak bakımından bu yola baş­vurul­duğu olabilmektedir. İlgilisinin ısrarı halinde 30 günlük süre beklenmeden de düzeltmenin yapılması halinde ilgilisinin yine bu 30 günlük süre içerisinde dava açma hakkı devam eder. …(hkocak)

85 – 41 DÜZELTMESİ VE YOL İÇİN TEBLİGAT

SORU) Kadastro Kanunun 41’inci maddesine istinaden sınır düzeltmesi yapıyoruz. Bir adet parsel köşe noktasının hatalı tersim edildiğini tespit ettik. Bu parsel köşe noktası düzeltildiğinde komşu parselin biri ile olan sınırında değişiklik olduğu ve yol tarafındaki sınırının da yola doğru genişlediği anlaşılmıştır.

Biz bu düzeltmeden etkilenen komşu parsel malikine tebligat yapacağız. Fakat parselin yolla olan sınırı da değişeceğinden dolayı ilgili belediyeden yol sınırındaki değişiklikten dolayı muvafakat alacak mıyız?

(Düzeltilen parsel köşesi noktası zemine aplike edildiğinde parselin yol ile olan sınırı yolu daraltması veya kapaması söz konusu olmayıp zemine aynen uymaktadır.). (solsak)

CEVAP) Tersimat hatasından etkilenen parsellere tebligat yapılmasındaki amaç, tescilli parselin yüzölçümünün ve çapının etkilenmesidir. Yüzölçümün etkilenmesi de ancak tescilli parseller için geçerlidir.

Sizin yapacağınız düzeltme sonucu paftada sanki yola doğru parseller genişlemiş gibi görünse de gerçekte bir genişleme bulunmamaktadır. Zemin ile ölçü krokisi uyumlu hale gelmektedir. Yol tescilli olmadığına göre, zemindeki sınırları da değişmediğine göre, yol için hiçbir yere tebligat yapmanıza gerek bulunmamaktadır. ... (hkocak)

86 – TEBLİĞAT SONRASI İTİRAZ AŞAMASINDA MALİK DEĞİŞİKLİĞİ VE YENİ MALİKE TEBLİGAT

SORU) Birimimizde yapmış olduğumuz kontroller esnasında 1-2-3-4 nolu parsellerde tersimat ve yüzölçüm hatalarını tespit ederek 41’inci maddeye göre düzeltmeye gidilmiştir. Tebligatlarda tapu müdürlüğünden aldığımız kayıtlara göre maliklere yapılmış ve parsellerden bir tanesinin maliki Maliye Hazinesidir.

Bütün maliklere tebligat yapılmış ve 30 günlük sürenin dolması beklenirken Malmüdürlüğü düzeltmeye konu parselin kendilerinin olmadığını bu parselin DSİ Genel Müdürlüğüne ait olduğunu belirtmiş ve aynı gün ilgili parselin devri Maliye Hazinesinden DSİ Genel Müdürlüğüne yapılmıştır. Bu işlem tebligattan yaklaşık 20 gün sonra yapılmıştır. Bu aşamada müdürlük olarak oluşan yeni tapu malikine tebligat yapılmalı mıdır? (nirengi)

CEVAP) 41'inci madde gereğince yapılan düzeltme ilgili malik ve hak sahiplerine tebliğ edilir. Siz de bu tebliği yapmışsınız. Eğer sizin tebliği yaptığınız tarihte o parsel D.S.İ. adına tescilli olsa idi yeni bir tebligat yapmanız ve de bu tebliğin yapıldığı tarihte 30 günlük süreyi yeniden başlatmanız gerekirdi. Halbuki sizin tebligatı yaptığınız tarihte o taşınmaz Maliye Hazinesi adına tescilli idi ve de siz o malike tebliği yapmışsınız. O noktadan sonra olacak her malik değişikliğinde yeni bir tebligat sorumluluğumuzun bulunmaması gerekir.

Düzeltmenin tebliğ edilmiş olduğu malik, parseli satarken düzeltme ve tebligat konusunda yeni maliki bilgilendirmelidir. (Kaldı ki tapu kütüğünün beyanlar hanesinde de, 41’inci madde gereğince düzeltme belirtimi bulunacaktır. Tapuda işlem yaparken ilgililerin bunu gördüğü kabul edilir.) Sonuç olarak; yeni malike yeni bir tebligata gerek bulunmamaktadır. ... (hkocak)

87 – 41 DÜZELTMESİ TEBLİĞİNİN YAPILAMAMASI

SORU) Üstadım, 41 düzeltmesi ile ilgili;

  1. a) 41’inci madde düzeltmesine açılan davada Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimi düzeltme raporunu hazırlayan personeli müzekkere ile duruşmaya çağırabilir mi?
  2. b) 41 düzeltme raporunu tebliğ edemediğimizden (adres bulunamaması vb) gazete ilânına mecbur kalındı. Geçen süre zarfında ilgili birim 22-a uygulama raporu ile uygulama kapsamına alındı ancak, raporun Genel Müdürlükçe onay aşamasına henüz gelinmedi. Gazete ilânı yaklaşık 2000 tutuyor ve bütçeden istenecek. Bu durumda 41 düzeltmesinden vazgeçebilir miyiz? (71excalibur71)

CEVAP) 1'inci sorunuzun cevabı; hakimin takdirine karışamazsınız, öyle uygun görmüşse çağırabilir.

2'nci sorunuzun cevabı; madem ki 22/a uygulayacaksınız o zaman 41'inci maddeyi sonuçlandırmanıza gerek yok. Gazete ilânı ile duyuracağınızı, 22/a uygulaması sonrasında askı ilânı ile duyurup, ikinci sorunuzdaki iki başlılıktan da kurtulmuş olursunuz. ... (hkocak)

88 – DÜZELTMENİN ÖNCEKİ MALİKE TEBLİĞİ

SORU) 766 sayılı Tapulama Kanununa göre zilyetlikten miktar fazlası olarak kesilip Maliye Hazinesi adına tescili yapılan taşınmazın kadastrodan sonra vatandaşa satışı yapılmış ve daha sonra defalarca el değiştirmiştir. Söz konusu taşınmazda alan hatası bulunup alan artışı söz konusudur. Tapu kaydı 50000 m2 olan taşınmaz düzeltme sonrası alanı 56000 m2 olmaktadır.

766 sayılı Tapulama Kanununda bildiğim kadarıyla Hazine adına miktar fazlası olarak yazılan taşınmazlarda herhangi bir yüzölçümü sınırlaması bulunmamaktadır. Bu durumda 41’inci madde Yönetmeliğine göre alan düzeltmesi yapılabilir mi? Yapılırsa Maliyeye tebligat yapılması gerekir mi? 41’inci madde Yönetmeliğinin 10’uncu maddesinde ".... parselin önceki maliklerine ve hak sahiplerine tebligat yapılmaz" denmektedir. (hyilmaz3434)

CEVAP) Evet 41 gereğince yapılacak düzeltmelerde önceki malike tebligat yapılmaz. Çünkü, Devlet taşınmazları yüzölçümle değil sınırlarla güvence altına alır. O nedenle de malik bu sınırlar içerindeki miktarı da biliyor sayılır. .”  (Yargıtay Kararları. dayanak MK.md:1020)

Konuyla ilgili olan son düzenleme 2022/7 sayılı genelgenin 10’uncu madde birinci fıkrası ilk cümlesi de bunu öngörmektedir. İlk cümle şu şekildedir; “Düzeltmeden etkilenmeyen komşu parseller ile parselin önceki malikleri ve diğer hak sahiplerine tebligat yapılmaz.”

Bu durum vatandaşlar için geçerli olduğu gibi Hazine için de geçerli olmalıdır diye düşünüyorum. Dediğiniz gibi miktar fazlası olarak Hazineye yazılmış taşınmaz için o tarihte verilmesi gereken miktar hesabı yapmaya da gerek olmaz. ...(hkocak)

89 – 41 DÜZELTMESİ VE ÖNCEKİ MALİKE TEBLİGAT

SORU)  … 41’inci maddeye göre malikin dilekçesi ile kadastro müdürlüğüne başvurması üzere inceleme tespit ve tutanaklar fen memuru tutanakları yapılan yerinde keşif ve dinlenen şahitler sonucu ile kadastro şekli kesinleşmiş sınırları sabit olduğu teknik hatalardan hesaplama hatası olduğuna karar verilmiş olan taşınmaz evveliyatı m.eşşahıstan Maliye Hazinesine 1960 yılında geçmiş hazine açık artırma yoluyla şahısa satmış, satın alan şahıs ise satış yoluyla başkasına satış yapmıştır. 3. kişi konumunda olan malik 8-9 yıl sonra düzeltme için kadastro müdürlüğüne başvuru yapmıştır.

Tapu kaydı 5000 m2 olan hesaplama hatası olarak tespit edilen 2000 m2 fazlalığın düzeltmesi için Kadastro Müdürlüğü malik ve Hazineye hitaben gereği diyerek yazdığı yazıda Hazineye evveliyatı size ait olduğundan yapılan düzeltmeden dolayı 30 günlük anılan süre içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesine dava açabileceğiniz diye yazı tebliğ edilmiş. Hazine ise 30 günlük sürenin son günü Sulh Hukuk Mahkemesine düzeltmeden dolayı davacı olmuş yapılan duruşma ve keşiflerden de yapılan fen bilirkişi raporları da taşınmazda yüzölçümü hesap hatası olduğu yönünde karar vermiştir. Maliye Hazinesi mahkemeden kadastronun yaptığı düzeltmenin kaldırılmasını, miktar fazlası olarak çıkan fazlalığın Kadastro Kanununun 14-20. maddesi uygulanarak hazineye verilmesini talep etmektedir.

Malik ise iyi niyetli olup, 3402 sayılı Kanunun 41’inci madde düzetmeden dolayı yönetmelikteki bütün şartlar uyduğu ve taşınmazda 3. kişi konumunda olduğundan. Kadastro Müdürlüğü 41. Madde Yönetmeliği 10. maddeye göre etkilenmeyen komşu parseller ile eski maliklere tebligat yapılmaz denildiği halde eski malik hazineye tebligat yaptığından hazine davaya ortak olmuştur. (yaman)

CEVAP) 41 Yönetmeliğinin 10'uncu maddesi, yapılan düzeltmenin önceki maliklere tebliğ edilmemesi yönündedir. Ancak, evveliyatı Maliye Hazinesi olduğu için hassasiyet gösterilip, Maliye Hazinesine de tebligat yapılmış. Bu aşamadan sonra; tebligat niye yapıldı, Maliye Hazinesi talebinde haklı mı, Kadastro Müdürlüğü olarak ne yapmalıyız gibi sorulara hiç gerek yok. Mahkeme ne karar verirse ona göre hareket etmekten başka bir yol bulunmamaktadır. ... (hkocak)

90 – 41 GEREĞİNCE DÜZELTME VE TEBLGAT

SORU) Bir kadastro görevlisi düzeltme sonucu etkilenen parsel sahipleri birden çok olsa ve biri itiraz etse tüm dosya mahkemede değerlendirilir demişti. Bu durumda;

  1. a) Düzeltmeye itiraz etmeyen etkilenen parsel de değerlendirilir mi?
  2. b) Adresi bulunmayan ya da geç bulunduğu için düzeltme tebligatı kendisine mahkeme bitiminde yapılan etkilenen parsel maliki acısından bakarsak sulh hukukta görülen davadaki düzeltmeyi iptal ya da onay durumunda bu malikin itiraz hakkı kalkar mı?
  3. c) Tebligat adreste bulunamadı gerekçesiyle etkilenen parsel malikine ulaştırılamazsa düzeltme bu nedenle kilitlenir mi… (bilalbozan)

CEVAP) Sorularınız; problemi olan bir vatandaş değil de, üniversitede tez hazırlayan bir akademisyen soruları gibi. Bildiğim kadarıyla sizin bir parselinizde sınırlandırma hatası söz konusu idi. O düzeltme ile ilgili durum ne, siz onunla ilgilenin ve kafanızın karışmaması için diğer durumları vesvese etmeyin.

Sorularınıza gelince;

  1. a) Düzeltmenin taraflarından biri dava açmışsa ve bu dava sonucu düzeltme iptal edilirse o zaman dava açmayan tarafların sınırı da düzeltme öncesine döneceğinden, davalı tarafın davası sonuçlanıncaya kadar, itiraz etmeyen taraflar da beklemek durumundadır. O nedenle de; sizin sorunuzun cevabı olarak; EVET, düzeltmeden etkilenen diğer parseller de, dolaylı olarak da olsa, değerlendirilmiş durumuna düşmektedir.
  2. b) "Taraflardan bazılarına tebligat yapıldıktan sonra dava açtılar, dava sonuçlandı, diğer taraflara ancak o zaman tebligat yapıldı ve dava sonuçlandıktan sonra bu sefer (tebligatı geç alan) başka bir taraf dava açarsa" diye bir şey olmaz. Çünkü; (bkz. cevap.c)
  3. c) Tebligatlar 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre yapılır. Düzeltme yapıldığında da, söz konusu Kanunda duruma göre tebligat aşamaları bulunmaktadır. En son çare gazeteye ilân verilerek yapılacak tebligattır. Gazeteye yapılacak tebligat da öyle aylar sonra değil, hemen yapılması gerekir. Dolayısıyla düzeltmenin tıkanması diye bir şey de söz konusu olmaz. ... İşte o nedenle 2'nci sorunuz ile uygulamada hiç karşılaşılmaz. … (hkocak)

*   *   *

(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (3402 sayılı Kadastro Kanununun 41'inci maddesi gereğince, idari yoldan düzeltilebilecek teknik hatalarla ilgili)  sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir.

  • Görüntüleme: 2421

Related Articles