By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.
  • Hüseyin KOÇAK
  • İmar

İMAR PARSELLERİNDE HATA VE DÜZELTME

İmar Parsellerinde Hata Ve Düzeltme

Av.Hüseyin KOÇAK

İmar parselleri; 3194 sayılı Kanun gereğince; “Belediye ve mücavir alan içinde ve dışında kalan yerleşme yerleri ile bu yerlerdeki yapılaşmaların plân, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun teşekkülünü sağlamak” amacıyla yapılan çalışmalar sırasında oluşturulan paftalardır.

Bu Kanun gereğince oluşturulan paftalar kadastro müdürlüğünce kontrole tabi tutulmasına rağmen, bu paftalarda da hata yapılmış olduğu örneklerle karşılaşılabilmektedir. 

  • 18 uygulamasıyla oluşturulan paftaların teknik çalışma­ları, kadastro elemanlarının dışında yapılmış olsa da tescilden önce kadastro ele-manlarınca kontrol edilerek, kontrol imzası ve tescil ile bu paftalar da ka­dastro paftaları niteliğini kazanmaktadır… Kontrole rağmen bu paftalarda bir teknik hata yapılmış olduğu anlaşılırsa kadastro müdürlüğünce idari yoldan düzeltme yapılabile­cek midir?

Konuyla ilgili düzenleme 41 Yönetmeliğinde yer almaktadır. Yönetmeliğin 14’üncü maddesi;

“Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluğunda ya­pılan ya da yaptırılan ve kadastro müdürlüğünün kontrolü sonucu teknik mev­zuata uygunluğu onaylanarak tapuya tescil edilmiş olan haritalarda hata tespit edilmesi halinde, kontrol ve tescil işlemlerinden kaynaklanan hatalar Yönet­melik kapsamında, yapımdan kaynaklanan hatalar ise yapım sorumlusu ida­rece mevzuatına göre düzeltilir. Düzeltilmesi gereken hatanın mahiyeti, ka­dastro müdürlüğünce ilgili idareye bir raporla bildirilir ve ilgili parsellerin tapu kütüğünün beyanlar hanesi ile fen klasöründe belirtme yapılır.” hükmündedir.

Aynı konu 2022/7 nolu genelgenin 5’inci madde 9’uncu fıkrasındaki düzenleme şu şekildedir;

“İmar, toplulaştırma gibi miktara bağlı olarak dağıtım sonucu tescilli parsellerde, nokta konum doğruluğu (pafta zemin uyumu) bulunan ve yanılma sınırını aşan yüzölçümü hatalarında; hesaplanan yüzölçümünün, tapudaki kayıtlı yüzölçümüne göre yanılma sınırı dışında eksik olması halinde parsel malikinin/maliklerinin yüzölçümü eksikliğine muvafakat etmesi halinde teknik rapor düzenlenir ve tescil bildirimiyle birlikte tapu müdürlüğüne gönderilir. Muvafakat verilmemesi veya yeni hesaplanan yüzölçümün tapuda kayıtlı yüzölçümüne göre yanılma sınırı dışında fazla olması halinde düzeltme yapılmaz ve teknik raporun bir örneği, kadastro müdürlüğüne üst yazı ekinde ilgili idaresine gönderilir. Tapu sicilinin beyanlar sütununda gerekli belirtme yapılır.”

=► Konula ilgili olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Fen dairesi başkanlığının eski bir muktezası şu şekildedir;

İlgi yazıda, ….. İlçesi ….. Mahallesi 7926 ada 9 ve 10 nolu parsellerin, imar uygulaması sonucu oluştuğu, söz konusu parsellerin tevhit edilmesi suretiyle 22 nolu parselin teşekkül ettiği ve 471 m2 olarak tescilinin yapıldığı,

7926 ada 22 nolu parselin aplikasyonuna esas olmak üzere yapılan sa­yısallaştırma işlemi sonucu elde edilen koordinatlara göre yapılan yüzöl­çümü hesabında alanının 556 m2 olarak geldiği ve pafta sınırlarının zeminle uyumlu olduğu, hatanın yalnızca yüzölçüm hesabından kaynaklandığı belir­tilerek hatanın, ilgili belediyece mi, yoksa kadastro müdürlüğünce mi düzel­tileceği hususu soru konusu edilmektedir.

7926 ada 9 ve 10 nolu parsellerin tevhidi suretiyle oluşturulan 22 nolu parselin yüzölçümü konusunda, kadastro müdürlüğünce teknik rapor dü­zenlenerek tapu müdürlüğüne gönderilmesi ve tapu müdürlüğünce 1458 (halen 2016/2) sayılı genelge uyarınca düzeltilmesinin yapılması,

Düzeltme yapıldıktan sonra kaydın “Beyanlar” hanesine; “imar uygu­laması sırasında alanının 85 m2 eksik hesaplandığı” yönünde belirtme yapıl­ması ve ilgili belediyeye Medeni Kanunun 927’nci maddesi (Yeni MK. Md: 1019) uyarınca bildirimde bulunulması, gerekmektedir….” (29.06.1998 tarihli ve 610 sayılı talimat)

 *   *   *

  • Görüntüleme: 16823

Related Articles