By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.
  • Hüseyin KOÇAK
  • İmar

10 soru 10 cevap - 6 (imar plânı uygulamaları)

Av.Hüseyin KOÇAK

51 – ARK’A KARŞI İMAR PARSELİ TAHSİSİ

SORU) 18'inci madde uygulamasında Hazine adına tescil gören su arklarını, dağıtım yaparken müstakil tek parsel haline getirebilir miyiz, yoksa her bastığı parsele hisselendirmek mi gerekir. (Eğer bastığı yerden verilecek olursa vatandaşın müstakil parseline hisse girmiş olacak). (yusufkaradavut)

CEVAP) İmar parseli, kadastro parselinin olduğu yerden verilmesi gerekir kuralına uygun olması kaygısıyla, arkın bastığı bütün imar parsellerinde hisselendirecek miyiz diye düşündünüz herhalde. Yok olmaz, bütün parsellerde hisselendirme yapıp, o güzergahtaki bütün parselleri yamalı bohça haline getirmeyin. Yetiyorsa, uygun bir yerden bir ya da birkaç müstakil parsel verebilirsiniz. … (hkocak)

52 – KADASTRAL BOŞLUKLARDA UYGULAMA

SORU) İmar plânı içinde kalan kadastral boşlukları  tescil ederken mevcut plâna göre ihdas edilebilecek yerler mi tescil edilir (park yol vb dışarıda mı tutulur), yoksa plâna bakılmaksızın kadastral boşluğun tamamı mı tescil edilir.

Ayrıca DOP kesintisi yapılıp yapılamayacağı hakkındaki fikrinizi öğrenmek istiyorum. Bu konuda kesin hüküm olmadığından kurumlar farklı yorumlayabiliyor. Kadastro, tamamını tescil edin DOP kesin diyor, Büyükşehir belediyesi ise tamamı değil plâna göre tescili mümkün olan kısımları tescil edin diyor. (ömer41)

CEVAP) Öncelikle Kadastro Müdürlüğünün görüşüne katıldığımı belirtmek isterim... İşin teorik yönü; boşluklar, üzerinde tescili gerektiren ayni hak doğması nedeniyle bir bütün olarak tescil edilebilir. Hazine adına tescil edilen bu yerler diğer vatandaş taşınmazlarından farksız bir şekilde uygulamaya girer ve aynı şekilde diğerlerinden kesildiği oranda DOP kesintisi yapıldıktan sonra kalan miktara karşı verilecek imar parselleri de hazine adına olur.

Büyükşehirin yaklaşımı; park ya da imar yolu gibi DOP'tan oluşturulan yerlere rastlayanlar, o amaçla kullanılmak üzere tescil edilmemeli tezinden hareket ediyor olmalı... Talep hangi kısım için olursa kadastro müdürlüğü onu kabul etmek durumundadır. Sonuçta ihdas talep ile olacaktır. Kadastro müdürlüğü de, talebin boşluğun tümüne dair mi, yoksa plânda belli yerlere rastlayanlara dair mi olduğunu sorgulamaması gerekir. Ama kadastro müdürlüğünün söylediği teorik olarak doğrudur. ... (hkocak)

53 – 1.DERECE DOĞAL SİT ALANINDA UYGULAMA

SORU) 1.derece doğal sit alanında kalan yerde imar uygulaması yapılabilir mi? Yapılamazsa neden? Belediye burada kamulaştırma mı yapmak zorunda, yoksa başka bir yolla çözüme kavuşturulabilir mi? (RoNİN)

CEVAP) Bir alanın, Koruma Bölge Kurulunca sit olarak ilânı, bu alanda her ölçekteki plân uygulamasını durdurur (2863 s.Kanun md:17). Bu bölgelerde "Koruma Amaçlı İmar Plânlarının" yapılması gerekir.

Diğer yerlerde olduğu gibi belediyenin bu yerleri imar plânı içerisine alıp, dilediği şekilde bir imar uygulaması yapma yetkisi bulunmamaktadır... Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi 2863 sayılı Kanunun 17 ve ilgili diğer maddelerini okumanızı öneririm. … (hkocak)

54 – ORMANLARDA İMAR UYGULAMASI YAPILAMAZ

SORU) İlçemizde “Belediye Devlet Ormanı” vasfı ile Hazine adına kayıtlı taşınmazın da bulunduğu alana imar plânı değişikliği uygulaması sonucunda “orman” vasıflı taşınmazın bir kısmını rekreasyon alanı, kalanı da yol ve ağaçlandırılacak alan olarak belirlemiştir.

“Devlet Ormanı” vasfı ile kayıtlı taşınmaz plân değişikliği ile rekreasyon alanı ve ağaçlandırılacak alan ayrıca yol olarak imara tabi hale getirilebilir mi, bunun için iptal davası açılması gerekmez mi? (Cengiz000)

CEVAP) Anayasa ile katı kurallarla güvence altına alınmış olan ormanların imar uygulamasına tabi tutulması mümkün değildir. Böyle bir işlem Anayasa'nın 169'uncu maddesine aykırı düşer. … (hkocak)

55 – MERANIN İMAR UYGULAMASINA TABİ TUTULMASI

SORU) 18’inci madde uygulaması yapmakta olduğumuz alanda bir adet mera parseli bulunmaktadır. Bu mera parselinin bulunduğu alan imar plânında konut alanı olarak ayrılmış. Bu parselin uygulamada durumu ne olacak. Nasıl bir yol izlememiz gerekir. Bunun prosedürü nedir? (Haşim)

CEVAP) Meraların imar uygulamasına tabi tutulabilmesi için öncelikle, valilik tarafından (il mera komisyonu kararıyla), tahsis amacının değiştirilmesi gerekir... Tahsis amacı değiştikten sonra, o yer Hazine taşınmazı olarak uygulamaya girer. Diğer parsellerden kesildiği oranda DOP kesintisi yapılır ve kalan kısım için oluşturulan imar parseli/parselleri Hazine adına tahsis edilir. ... (hkocak)

56 – 18 UYGULAMA SAHASINDA YOL VE ASKERİ BÖLGE

SORU) İmar Kanununun 18’inci maddesi gereği uygulama yapılacak bir alanda imar plânına göre oluşacak yeni adalar bir yol boyu daha önceden Karayollarınca istimlak edilen alanlara isabet etmekte ve yoldan ihdas alanları oluşmaktadır.

  1. a) Mücavir alan içinde bulunan bu mevkide ihdasa konu olan bu alanlar Karayolları adına mı, yoksa belediye adına mı ihdasa konu olmalıdır?
  2. b) Hazineye ait ve “Askeri Güvenlik Bölgesidir” şerhi bulunan taşınmazlar herhangi bir şekilde kısmen ya da tamamen imar uygulamasına tabi tutulabilir mi? (mustafa can)

CEVAP) a) Kamulaştırma ile oluşan yol, imar plânı kapsamında ihdas konu olduğunda, ihdasın, kamulaştırma yapan kurum adına yapılması gerekir.

  1. b) 3194 sayılı İmar Kanununun "istisnalar" başlıklı 4'üncü madde ikinci fıkrası şu şekildedir; "Türk Silahlı Kuvvetlerine ait harekât, eğitim ve savunma amaçlı yapılar için, bu Kanun hükümlerinden hangisinin ne şekilde uygulanacağı Milli Savunma Bakanlığı ve İskan Bakanlığı tarafından müştereken belirlenir." Bu maddenin sorunuzu cevapladığını düşünüyorum. ... (hkocak)

57 – “ZEYTİNLİK BAHÇESİ”NDE UYGULAMA

SORU) 1) Tapuda “zeytin bahçesi” yazan 13 dönüm kadastro parselini 1995 senesinde terklerle imar uygulaması yaparak 10 adet arsaya dönüştürdüm. Tapu dairesinde sonradan sorduğumda gerek kadastro parselinde gerek ise imarlı arsalarda zeytinlik şerhi olmadığını öğrendim. Şimdi bu durumda bu parsellerin durumu nedir?

2) İmar uygulamasını yaptırırken kadastro parselinin bir kısmını içine alacak şekilde 60 metrelik yol geçiyordu. Ben de ona göre parsel yaptırdım. Ama o 60 metrelik yolun güzergahı değişti. Muhtemelen oradan daha küçük bir yol geçecek.Ama o durumda benim parsellerle yol arasında bir boşluk olacak. Bu durumda benim parselle yol arasında ortaya çıkan yer ne olacak? (mt99)

CEVAP) 1) 1995 yılında, yola terkleri yaptırarak imar plânına uygun parseller oluşturmuş olmalısınız ki, yeni oluşan parsellerin cinsi de, doğrudan "arsa" yazılmış olmalı... Şimdi, o parseller imar plânına göre yerleşik alanda ve de yapı adasında kalıyorsa, parselin cinsi de "arsa" olarak kalacaktır. Daha sonra istediğiniz zaman (belediyeden yapı izni almak koşuluyla) yapı yapabilirsiniz... Yok eğer parseller yapı adasında kalmıyorsa, siz de o parsellerin zeytinlik olmasını istiyorsanız. Tarım il/ilçe müdürlüğünde belge alarak cins değişikliği talebinde bulunabilirsiniz.

2) İkinci sorunuza gelince, belediyenin yeni bir imar tadilatı yapmış olabileceği anlamını çıkarıyorum... Eğer öyle ise; yeni imar plânına göre parsellerinizin konumuna bakıp, eğer uygun ise ve siz de talep ederseniz; yeni plâna uygun parsellerinize kavuşabilirsiniz. Bu arada belediye tarafından İmar Kanununun 18'inci maddesi uygulanırsa, sizin talebinize gerek kalmadan, belediyenin uygulamasıyla da yeni imar parsellerinize kavuşabilirsiniz.

Yeni bir uygulamada yol ile sizin parselin arasında boşluk bırakılması diye bir şey olmaması gerekir. Sonuç olarak öyle bir görüntü elde ediliyorsa bunun anlamı; plân tadilatı ile yol genişletilmesi yapılmış demektir. Yani orası yola dahil edilecektir. … (hkocak)

58 – “ZEYTİNLİK” VASIFLI YERDE İMAR UYGULAMASI

SORU) İzmir ….. Semtinde, yerleşim yerlerine 1 km. mesafede, otobana paralel giden bir yola (ama yan yol değil) cepheli, 1600 m2 “zeytinlik” olarak geçen, ama içinde de tek bir zeytin ağacı olmayan bir arsa var.

Bu arsanın zeytinlik olarak geçmesi, ileride imar almasını engeller mi (belediyeye bir miktar terk edilecek tabii)? (cengin)

CEVAP) Bir yerin zeytinlik vasfında olması, oranın imar plânı kapsamına alınmasına engel değildir. Cinsi "zeytinlik" olan parselinizin yerinin imar plânındaki durumu nedir? Eğer tarımsal alan (yani "zeytinlik" olduğu gerekçesiyle tarımsal alan) olarak belirlenmişse, doğal olarak plân uygulaması sonrasında da o yer "zeytinlik" olarak geçmeye devam edecektir.

Eğer imar plânı uygulaması sonrasında da "zeytinlik" olarak geçerse; bu yer 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun hükümlerine tabi kalmaya devam edecektir.

Yapılaşma ile ilgili durum bu Kanunun 20'nci madde ikinci fıkrasında yer almaktadır.... Kanununun 20'nci madde ikinci fıkrası şu şekildedir; "Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Ancak, belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içine alınması halinde altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının %10'unu geçemez. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının fenni gerekçeye dayalı iznine tabidir. Bu iznin verilmesinde, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınır. Bu halde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez, İzinsiz kesenler veya sökenlerden ağaç başına iki milyon liradan beş milyon liraya kadar hafif para cezası alınır. Kesilen ve sökülen ağaçlar müsadere edilir."

Eğer imar plânı hazırlanırken parselinizin bulunduğu yerin (zeytinlikle alakası olmadığı gerekçesiyle) tarımsal alan dışı bırakılmışsa, o zaman diğer parsellerden farksız şekilde uygulamaya girebilir. … (hkocak)

59 – “ZEYTİNLİK” 1/1000’LİK PLÂNI

SORU) Tapuda “zeytinlik” vasıflı olan taşınmazın belediye hizmet alanı olarak kullanılan soğuk hava deposu olması, 1/1000 ve 1/5000'lik plânlarda mümkün müdür? (turk35)

CEVAP) Bahsettiğiniz “zeytinlik” vasıflı yer imar plânında da zeytinlik olduğu gerekçesiyle tarım alanı olarak belirlenmişse; belediye sınırları içinde ve imar plânı kapsamındaki yerlerde; yüzölçümünün %10’unu geçmemek koşuluyla plâna uygun olacak şekilde yapılaşması mümkündür. … (hkocak)

60 – İSİMSİZ ŞAHIS PARSELİNDE UYGULAMA

SORU) 18'inci madde uygulaması yapacağımız alanda niteliği “bostan kulübesi”, “bostan kuyusu” olan parseller var. Bu parsellerin malik kısmında "....... mahallesi ..... ada ..... parsel (şahıs parseli)” yazmaktadır. Başka iktisabında ve beyanlar hanesinde hiçbir şey yazmamaktadır. Malik kısmında "...... mahallesi ..... ada... parsel" yazan parsellerin ortak kullanım olduğunu ve Maliye Hazinesi adına mı tescil edilmesi gerekir. … (borasera)

CEVAP) Uygulama sahasında yer alan “bostan kulübesi” ve “bostan kuyusu” olan parsellerin tapu kütüğünde mi böyle yazıyor. Eğer öyle ise o parsellerin oluşum sebebine bakın, kadastro ile oluşmuşsa askı ilânına bakın, malik yönüyle tapu kütüğüne eksik bir yazım varsa tamamlanmasını sağlayın, ona göre uygulamaya alın. Yapılacak araştırma sonucu hiç bir bilgiye ulaşılamıyorsa, bence o durumdaki parseller uygulamaya Hazine adına girmelidir. ... (hkocak)

*   *   *

(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (3194 sayılı İmar Kanununun 18'inci maddesi gereğince, yapılacak parselasyonla ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir... (Cevaplar mevzuat değişikliğine göre güncellenmektedir.)

*   *   *

  • Görüntüleme: 9253

Related Articles