- İletiler: 2
- Size teşekkür edenler: 0
Parsel ?
- ilgili
- Konu yazarı
- Çevrim dışı
- Yeni üye
Daha az
Daha fazla
9 yıl 8 ay önce #4081
Yazan: ilgili
İyi çalışmalar herkese. Üstatlar, bilginize ve tecrübenize sığınarak bir sorum olacak. Bir parsel kaç farklı şekilde oluşabilir. yani bir parselin hiç ortada yokken kaç farklı yolla tescili sağlanabilir. Bir örnek vermek gerekirse, hiç kadastrosu yapılmamış bir köyde parsel üretmek kadastro yoluyla mümkündür veya imar uygulamaları sonucunda oluşan imar parselleri gibi... Kadastro Parseli veya imar parseli olarak ayrımını yaptığımız parsel çeşitleri var. Verdiğim örnekler dışında başka hangi yöntemlerle parsel üretilebilir veya bu yöntemler dışında herhangi bir yöntem yok mudur.? Şimdiden teşekkür ederim.
Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.
- hkocak
- Çevrim dışı
- Yönetici
Daha az
Daha fazla
- İletiler: 1465
- Size teşekkür edenler: 1169
9 yıl 8 ay önce - 9 yıl 8 ay önce #4082
Yazan: hkocak
Sn. "ilgili" dikkatine;
Öncelikle parsel kadastro çalışmalarıyla oluşmaktadır. Ayrıca kadastro çalışması henüz yapılmamış olsa bile, taşınmazın maliki olduğunu iddia eden kişi mahkeme kararıyla onu parsel olarak tescil ettirebilir. Kadastrosu henüz geçmediği için parsel numarası almaz ama o bir parsel olduğu için zabıt defterine kaydı yapılır. Yine Kadastro görmüş bir yerde; tescil harici bırakılmış kısımlar Maliye Hazinesi tarafından tescili talep edilirse yine parsel oluşabilir.
Kadastro parselleri oluştuktan sonra imar plânı uygulaması yapılırsa (yani 3194 sayılı İmar Kanununun 18'inci maddesi uygulanırsa), yeni imar parselleri oluşur... 18 uygulaması yapılmaksızın ilgililerin ifraz, tevhit talepleri ile yine aynı İmar Kanununun 15 ve 16'ncı madde uygulamasıyla yeni parseller oluşabilir.
Kadastro ya da imar parselinin ortasında kamulaştırma hattı geçer de parseli iki ya da daha fazla parçaya bölerse yine yeni parseller oluşmuş olur... Kadastro parselleri esas alınarak arazi toplulaştırma çalışması ile yine yeni parseller oluşabilir... Şu an akla gelmeyecek başka sebeplerle de parsel oluşması mümkündür.
Böyle bir sorunun tapu ve kadastrocu ya da belediyeci tarafından sorulması beklenmez. Öğrenci olabileceğinizi düşünüyorum. Bu anlamda kendinizle ilgili bilgi verip, hangi amaçla sorduğunuzu yazarsanız daha işinize yarayacak cevaplar alabilirsiniz. ... Hüseyin KOÇAK
Öncelikle parsel kadastro çalışmalarıyla oluşmaktadır. Ayrıca kadastro çalışması henüz yapılmamış olsa bile, taşınmazın maliki olduğunu iddia eden kişi mahkeme kararıyla onu parsel olarak tescil ettirebilir. Kadastrosu henüz geçmediği için parsel numarası almaz ama o bir parsel olduğu için zabıt defterine kaydı yapılır. Yine Kadastro görmüş bir yerde; tescil harici bırakılmış kısımlar Maliye Hazinesi tarafından tescili talep edilirse yine parsel oluşabilir.
Kadastro parselleri oluştuktan sonra imar plânı uygulaması yapılırsa (yani 3194 sayılı İmar Kanununun 18'inci maddesi uygulanırsa), yeni imar parselleri oluşur... 18 uygulaması yapılmaksızın ilgililerin ifraz, tevhit talepleri ile yine aynı İmar Kanununun 15 ve 16'ncı madde uygulamasıyla yeni parseller oluşabilir.
Kadastro ya da imar parselinin ortasında kamulaştırma hattı geçer de parseli iki ya da daha fazla parçaya bölerse yine yeni parseller oluşmuş olur... Kadastro parselleri esas alınarak arazi toplulaştırma çalışması ile yine yeni parseller oluşabilir... Şu an akla gelmeyecek başka sebeplerle de parsel oluşması mümkündür.
Böyle bir sorunun tapu ve kadastrocu ya da belediyeci tarafından sorulması beklenmez. Öğrenci olabileceğinizi düşünüyorum. Bu anlamda kendinizle ilgili bilgi verip, hangi amaçla sorduğunuzu yazarsanız daha işinize yarayacak cevaplar alabilirsiniz. ... Hüseyin KOÇAK
Son düzenleme: 9 yıl 8 ay önce Düzenleyen:hkocak
- ilgili
- Konu yazarı
- Çevrim dışı
- Yeni üye
Daha az
Daha fazla
- İletiler: 2
- Size teşekkür edenler: 0
9 yıl 8 ay önce #4083
Yazan: ilgili
Üstadım, ben Harita Mühendisiyim. Var olan veya üretilecek parsellerin sadece “Parsel” olarak isimlendirilmesi ve bunun üzerinden çalışmalar yapılması, çalışmaların eksik yönlerinin kalmasına sebep olduğunu düşünüyorum. Bu konuda bir çalışma ve araştırma yapmak istiyorum. İlk sorumda da belirttiğim gibi bir parseli “Kadastro Parseli”, “İmar Parseli”, “Toplulaştırma Parseli”, v.b. gibi ayrımlar üzerinden yola çıkarak parsellere daha detaylı bir nitelendirme yaparak, yapılacak çalışmalara daha detaylı bir altlık oluşturabilmek gayesi gütmekteyim. Mevcut parsel niteleme çalışmalarının yetersiz olduğunu ve herhangi bir standardının olmadığını düşünüyorum. Oluşabilecek parsellerin üretim yöntemlerinin tam olarak belirlemek ve parselleri bu yöntemlerine göre en başta nitelemek gerektiği kanaatindeyim. Vereceğiniz bilgiler için ve İlginiz için teşekkür ederim. Saygılarımla…
- hkocak
- Çevrim dışı
- Yönetici
Daha az
Daha fazla
- İletiler: 1465
- Size teşekkür edenler: 1169
9 yıl 8 ay önce #4084
Yazan: hkocak
Sn. "ilgili" dikkatine;
Anladığım kadarıyla siz bir akademik çalışma içerisindesiniz. Ben şimdilik ilk yazdığımla kalacağım, gerekirse daha sonra eklemeler yapabilirim. Ama sizin belirtmeniz üzerine ilgilenenlerin olacağını düşünüyorum. ... Hüseyin KOÇAK
Anladığım kadarıyla siz bir akademik çalışma içerisindesiniz. Ben şimdilik ilk yazdığımla kalacağım, gerekirse daha sonra eklemeler yapabilirim. Ama sizin belirtmeniz üzerine ilgilenenlerin olacağını düşünüyorum. ... Hüseyin KOÇAK
Sayfa oluşturma süresi: 0.078 saniye