By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

Tapuda kayıtlı olan taşınmazın sınırlandırılması.

Daha fazla
9 yıl 6 ay önce #4482 Yazan: hyilmaz3434
Değerli üstatlarım, Tapuda kayıtlı olup da henüz kadastrosu yapılmamış alanda vatandaş taşınmazlarını sınırlandırmak için talepte bulunuyor. Bu konuyla ilgili 2010/22 sayılı genelgenin 14. Maddesinde bir takım açıklamalar var fakat Kadastro Müdürlüklerinin çok nadir olarak yaptıkları bir işlem olduğu için yeterli bir bilgiye ulaşmadım. Bu durumda ne yapmamız gerekir. Hangi yöntemin ve yolun takip edilmesi gerekir. Ya da programa alınarak işlem kadastro çalışmaları gibi mi yapılmalıdır. Ancak bu durumda da gecikmeden dolayı vatandaş mağdur olacaktır. Acil olarak görüşlerinizi bekliyorum. Saygılar.....

Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.

Daha fazla
9 yıl 6 ay önce #4484 Yazan: hkocak
Sn. "hyilmaz3434" dikkatine;

Dile getirdiğiniz konunun mevzuatı, sizin de tespit ettiğiniz gibi 2010/22 sayılı genelgenin 14'üncü maddesidir. Bu maddedeki bilgiler yeterlidir. Demek ki, araziye gitmeden önce muhtarlığa bir yazı yazmanız gerekir. Ve tıpkı kadastro çalışmaları sırasında tapu kaydı uygulamasının yapıldığı gibi bir uygulama yapıp, taşınmazın sınır noktalarını zeminde belirleyeceksiniz. (Aynı zamanda bir nevi aplikasyon yapar gibi zeminde parselin sınırlarını belirleyeceksizin. Aplikasyon yapar gibi diyorum, teknik bilgiler henüz olmadığı için bildiğimiz anlanda bir aplikasyon yapılmayacak ancak, ilgilisi, muhtar ve bilirkişilerin yardımıyla taşınmazın sınır noktalarını belirleyeceksizin. Bilirkişiler ihtiyar heyeti tarafından seçildikten sonra, Kadastro çalışmalarında olduğu gibi yemin ettirilip ettirilmeyeceği belli değil. Daha sonra aynı yerde kadastro çalışması yapılacağından, sanki yemin ettirilmeleri zorunlu değil gibi.)

Aynı maddede haritasının serbest mühendis tarafından yapılacağından bahsediliyor. kadastrocular çalışıp bu belirlemeyi yaptıktan sonra serbest mühendisinin gitmesi kopukluğa sebep olabilir. En iyisi kadastrocular taşınmazın sınırlarını belirlerken ilgilisi serbest mühendisi de getirsin ve de kadastrocular tarafından belirlenen noktalar anında serbest mühendis tarafından ölçülerek tamamlansın.

Maddedeki, yüzölçüm fazla gelirse kontrolüne gidilmez şekilindeki düzenlemeyi saçma buluyorum... Ama birlikte arazide yapılan çalışma sonucu yüzölçüm fazla gelirse, anında sınırlarda küçük çaplı oynamalarla (bir nevi aplikasyon kusuru giderme şeklinde) taşınmazın yüzölçümü de, tapu kaydındaki yüzölçüm değerine eşit hale gelmesi sağlanabilir diye düşünüyorum. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) teşekkür etti: bedrettin toy, BAHADIR0672, surveyor

Daha fazla
9 yıl 6 ay önce #4489 Yazan: hyilmaz3434
Üstadım verdiğiniz kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederim. Bununla ilgili olarak sormak istediğim birkaç soru daha var:
1) Yapılan bu işlem sonucunda Kadastro çalışmalarında olduğu gibi 30 günlük askı ilanına gerek var mı?
2) Bu çalışmadan önce belediye, hazine ve diğer ilgili kuruluşlara bilgi vermeye gerek var mı
3) Çalışma sonrasında sınırlandırması yapılan parseller için yeni ada ve parsel numarası verilecek mi
4) Yeni oluşan parseller için yeni tapu kütüğü açılacak mı?
5) Ayrıca yeni oluşan parseller için yukarıdaki şartlara bağlı olarak fen klasörü düzenlenip yeni pafta açılacak mı?
Saygılar....

Daha fazla
9 yıl 5 ay önce - 9 yıl 5 ay önce #4496 Yazan: hkocak

1) HAYIR... Bu bir kadastro çalışması değil, tapu-fen işlemidir. O nedenle de askı ilânına alınmaz.

2) Bu sorunun cevabını somut olarak vermek mümkün değildir. 2010/22 sayılı genelgenin 14'üncü madde ikinci fıkrasında; "ilgilendiriyorsa belediye, hazine ve diğer ilgili kuruluşların temsilcileri hazır bulundurulur. ......" şeklinde ibare bulunmaktadır... Aslında aynı maddede yüzölçümün fazla çıkması halinde kontrole gidilmeyeceği düzenlemesi bulunduğundan bahsetmiştik. Tapu kaydı olan bir yer sınırlandırılıyor ve yüzölçümü de aynı ya da daha küçük tutulacaksa, yani tapu kaydının dışına taşılmayacaksa hangi kuruma, niye bilgi verilecek, o da tartışılır... Ama herşeye rağmen tereddüdünüz olursa, tereddüt konusuyla ilgili kuruma bilgi vermelisiniz diye düşünüyorum.

3) HAYIR.... Bahsettiğiniz yerde henüz kadastro çalışmaları yapılmadığı için o taşınmaz zabıt defterinde kayıtlı olmaya devam edecektir. Ada parsel numarası 3402 sayılı Kanun gereğince yapılacak çalışma sırasında verilecektir.

4) HAYIR... Henüz kadastro çalıoşmaları yapılmamış olduğundan, zabıt defterinin aynı sayfasında kayıtlı olmaya devam edecektir.

5) HAYIR... Henüz kadastro çalışmaları yapılıp, adası belli değil, parsel numarası da veremiyoruz. Dolayısıyla fen klâsörü düzenlemeye de gerek yok. ... Hüseyin KOÇAK
Son düzenleme: 9 yıl 5 ay önce Düzenleyen:hkocak
Şu kullanıcı(lar) teşekkür etti: bedrettin toy, BAHADIR0672, surveyor

Daha fazla
9 yıl 5 ay önce #4521 Yazan: hyilmaz3434
Değerli üstadım, kadastro müdürlüklerinde sınırlandırma işleminin yapılmasının amacı nedir. ?
Ayrıca Kadastro Müdürlüklerince üretilen sınırlandırma evrakı aplikasyon, kamulaştırma vs işlemlerde kadastro görmüş yerlerdeki parseller ( dolayısı ile sayısal verileri bulunan) gibi işlem görür mü?
Köyde bu sınırlandırma işleminden sonra yapılacak olan Kadastro çalışmalarında bu sınırlandırma evrakı birebir esas mıdır? Saygılar sunuyorum.

Daha fazla
9 yıl 5 ay önce - 9 yıl 5 ay önce #4526 Yazan: hkocak

Sınırlandırmanın kadastro müdürlüklerince yapılma amacı; öncelikle vatandaşın talebidir. Ve yapılacak işlem tapu kaydı uygulayarak zeminde yer belirleme konusunda da uzman olan elemanlar kadastro elemanlarıdır. Tapu kaydı uygulamasını vatandaş kendi başına yapamaz. Serbest mühendis harita yapımı konusunda uzmandır, tapu uygulaması hizmet sahasına girmez.

O yerde kadastro çalışmaları yapılıncaya kadar, tabi ki sınırlandırma haritasındaki bilgiler o parselin aplikasyonu için kullanılmalıdır ve de bir kamulaştırma işleminde dikkate alınmalıdır.

Daha sonra kadastro çalışmaları sırasında, sınırlandırma haritasının dikkate alınması gerekir. Ama harfiyen o krokiye uyulacak diye de bir şey yoktur. Uygulama sırasında, zemindeki oluşumlar da dikkate alınarak ufak tefek değişiklikler yapılması da mümkündür. ... Hüseyin KOÇAK
Son düzenleme: 9 yıl 5 ay önce Düzenleyen:hkocak
Şu kullanıcı(lar) teşekkür etti: BAHADIR0672

Sayfa oluşturma süresi: 0.101 saniye